Primarul Mircea Romocea: Şcolile năsăudene au revenit în proprietatea comunităţii. Ne propunem reabilitarea Şcolii „Mihai Eminescu”, cu fonduri europene

Administraţia năsăudeană va solicita eleborarea unei documentaţii tehnice în vederea reabilitării Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”. Proiectul va fi depus la ADR Nord-Vest, în vederea obţinerii de fonduri europene. Lucrurile sunt uşor întârziate, asta pentru că autorităţile au reuşit de curând să reobţină aceste instituţii şcolare în proprietate.
„Deocamdată pregătim tema de proiectare pentru reabilitare, modernizare, dotare Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” şi vă pot spune cu oarecare mulţumire că după câţiva ani – aproape cinci ani – am reuşit să preluăm toate şcolile din Năsăud şi, de curând, şi Spitalul Orăşenesc, terenul de aproape un hectar de la UCGN.
Aici se impune într-adevăr reabilitarea, pentru că din toate punctele de vedere, există un grad de uzură fizică şi morală accentuată. Costurile pentru utilităţi, în sezonul rece, sunt foarte mari. Ne bucură faptul că, în sfârşit, a revenit în proprietatea comunităţii locale, a oraşului, până aici neavând drept de proprietate sau concesiune neputând accesa nici bani europeni, nici fondurile norvegiene. Avem acest proiect în vizor cu toată cota de cofinanţare, care nu va fi deloc mică, pentru că e o investiţie de mari dimensiuni din punct de vedere financiar. Foarte mult va dura şi obţinerea avizelor”, ne-a explicat primarul Mircea Romocea.
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” este una din cele patru instituţii de învăţământ din Năsăud, instituţie reprezentativă pentru judeţul nostru. De aici, au plecat personalităţi deosebite ca George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Grigore Moisil, Constantin Moisil, Virgil Şotropa, Tiberiu Morariu şi alţii. Iniţial construcţia a fost făcută ca Internat al Liceului „George Coşbuc” Năsăud. Din 1928 a funcţionat ca Liceu de băieţi. Din perioada 1963-1964 în clădire a funcţionat Liceul Pedagogic şi Liceul nr.2 (teoretic) cu partea administrativă în subordinea Liceului nr.2 (cu personalitate juridică) până în anul 1982. În perioada ocupaţiei maghiare în clădire a funcţionat un batalion de genişti (EROD SZASZLAY). După 1945 a fost Liceu Pedagogic până în 1956, transformându-se în Liceul nr.2, profil teoretic şi în paralele a funcţionat ca şi Liceu Pedagogic din anul 1963 şi până în anul 1982 când s-a desfiinţat Liceul Pedagogic. Din anul 1982 a funcţionat cu denumirea de Şcoala Generală Nr.1 Năsăud,iar începând cu data de 30.05.2005 i s-a atribuit denumirea de Şcoala Generală „Mihai Eminescu” Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5