( Video) Stareții din judeţ, întâlnire cu mitropolitul Andrei. Vezi mesajul înaltului ierarh
Stareți, starețe, egumeni și egumene de la mănăstiri și schituri din Arhiepiscopia Clujului s-au întrunit marți, 5 decembrie 2017, în sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului.
Sinaxa monahală a cuprins pe ordinea de zi mai multe teme, între care mărturisirea credinței în timpul regimului comunist. În acest an, tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru aceste întâlniri a fost ,,Justinian Patriarhul și apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului”.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată în Capela instituției de învățământ de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, având alături în slujire un ales sobor de preoți.
După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre responsabilitățile călugărilor din vremea noastră, subliniind faptul că deși în monahismul ortodox există o anumită libertate pentu călugări, aceasta nu e însă lipsită de măsură.
După încheierea Sfintei Liturghii, lucrările sinaxei s-au mutat din Capela „Sfântul Nicolae” în Aula „Nicolae Ivan” a Facultății, unde Părintele Mitropolit Andrei a adresat tuturor un cuvânt de bun venit.
Lucrările sinaxei monahale au continuat cu prezentarea unui referat al ieromonahului dr. Grigore Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla și stareț al Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici din Gherla, care a vorbit despre comunism şi monahii mărturisitori ai Ortodoxiei în perioada comunistă. Ieromonahul Dan Popovici, de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare”, din Someșul Cald, a susținut o amplă prelegere pe tema „Pătimirea cinului monahal în perioada comunistă.”
La finalul întâlnirii, mai mulți participanți au luat cuvântul cu privire la tema anunțată, iar apoi Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru a subliniat importanța pe care au avut-o misiunea celor care au pătimit în perioada comunistă, dar nu au fost închiși, subliniind că și prigonirea la care au fost ei supuși, reprezintă tot o formă de jertfă.
Arhim. Dumitru Cobzaru este Exarh al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului din anul 2008 iar misiunea sfinției sale este de a coordona activităţile aşezămintelor monahale.
Întrucât suntem în Postul Nașterii Domnului la finalul Sinaxei monahale Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost colindat de stareții, starețele, duhovnicii și egumenii prezenți la întâlnire.
Aceste consfătuiri sunt organizate cel puţin o dată pe an unde se dezbat pe lângă tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și teme de actualitate din viața monahală.
Citiţi şi:
- La Mănăstirea Dobric, s-au reunit stareţii, stareţele şi duhovnicii de la mănăstirile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
- Stareţii din judeţ, la Sinaxa monahală pe Mitropolia Clujului la Mănăstirea Nicula
- Stareţii din judeţ, la Sinaxa monahală cu Mitropolitul Andrei
- Mitropolitul Clujului, prezent la hramul Mănăstirii Petru Rareş Vodă din Ciceu Corabia
- Starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, originar din Bistrița-Năsăud, va sluji în Ceruri!
Adaugă comentariu nou