O instituţie a muzicii sacre – Corala Andrei Mureşanu
Corala „Andrei Mureşanu” a devenit, în cei peste 40 de ani de existenţă, o adevărată instituţie culturală. Deşi, luaţi individual componenţii acesteia, cu mici excepţii, sunt amatori în ale cântecului (fiind profesori, ingineri, funcţionari, muncitori), împreună se constituie în adevăraţi profesionişti. Vocile şlefuite în lungi ore de repetiţie de un maestru în domeniu, şi l-am numit pe arhidiaconul Cornel Pop, îţi dau acea măreţie şi bucurie, te înalţă către cele mai curate sentimente, îşi înfrumuseţează sufletul. Prezenţa cotidiană la Sfinta liturghie de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa, Corala dirijată de Cornel Pop conferă întregului act liturgic o măreţie sufletească iar răspunsurile date la Sfânta Liturghie te apropie mai tare, mai mult de Hristos. Mirenii prezenţi în biserică duminica şi în sărbători în număr foarte mare trăiesc mai intens întreaga slujbă alături şi împreună cu Corala arhidiaconului Pop.
Absolvent al Conservatorului şi al Facultăţii de Teologie, dirijorul este un profesionist şi un perfecţionist. Este un fel de regizor care ştie totul. Coordonează, e foarte atent la fiecare corist în parte, la fiecare voce, dar în acelaşi timp la Sfânta Liturghie trebuie să-şi coordoneze intrările cu cele ale preotului. E o colaborare, o conlucrare fără de care corul nu s-ar putea ridica la înălţimea cântării liturgice. Îl deranjează, uneori, „tonurile” stridente, dar de fiecare dată ştie să corecteze din mers şi să confere linia melodică necesară unei cântări conforme cu scriitura muzicii sacre. La sfârşit şi început de an, Corala „Andrei Mureşanu” a avut un program foarte încărcat, dar de fiecare dată a ştiut să fie la înălţime. Diapazonul maestrului a dat tonul cuvenit, iar cântările au fost de fiecare dată apreciate. Deviza „Între oameni bunăvoire” l-a făcut pe Cornel Pop să-i colinde pe fraţii greco-catolici de la biserica păstorită de preotul Ioan Ţolca, pe credincioşii romano-catolici, preot Peter Gered, cu care au trăit împreună bucuria Naşterii Domnului şi a Anului Nou. Nu numai în judeţ ci şi în afara acestuia, Corala este preţuită şi aşteptată, este dorită de enoriaşi. Arhiepiscopul Irineu de Alba Iulia, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopul Macarie al Europei de Nord au avut cuvinte de înaltă apreciere la adresa coriştilor Coralei „Andrei Mureşanu”. De aprecieri cu totul speciale se bucură Corala condusă de Cornel Pop din partea Mitropolitului Andrei al Clujului, care de fiecare dată scoate în evidenţă vrednicia acestei instituţii culturale.
Zecile de ieşiri din anul precedent, participarea la liturghii arhiereşti ori la slujbele duminicale şi din sărbători ne determină să afirmăm că dirijorul Cornel Pop şi Corala pe care a înfiinţat-o şi o conduce este printre cele mai prestigioase formaţii de acest gen din arealul transilvan şi de mai departe.
Citiţi şi:
- Corala „A. Mureşanu” la Festivalul „Armonii Sacre” din Cluj-Napoca
- La Liturghia Arhierească oficiată de ÎPS Andrei, Corala Andrei Mureşanu a dat răspunsuri de un înalt profesionalism!
- Corala Andrei Mureşanu, la Catedrala Reîntregirii Neamului Alba Iulia, pentru Ziua Naţională a României
- Corala Andrei Mureșanu înalță cântări spre cer de pe plaiurile mirifice ale Coșnei
- Corala „A. Mureşanu” Bistriţa la Festivalul „Armonii Sacre” din Cluj-Napoca
Adaugă comentariu nou