Primarul Ioan Moniţa: Dacă nu primim despăgubirile cuvenite, ieşim din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa,  a declarat că administraţiile publice locale care au păduri în arealul Parcului Naţional Munţii Rodnei i-au în calcul posibilitatea de a adopta hotărâri de Consiliu Local prin care să se retragă din aria protejată, dacă nu obţin despăgubiri. Hotărârile de consiliu local ar urma să fie luate chiar începând de luna viitoare.

          „Am hotărât cu toţi colegii primari că vom adopta hotărâri de ieşire, din cauză că nu am primit despăgubiri, deşi prin Codul Silvic ni se acordă despăgubiri, probabil chiar de luna viitoare, din Parcul Naţional Munţii Rodnei, pentru că ne-a ajuns cuţitul la os. De prea mult timp suntem duşi cu vorba şi nu suntem despăgubiţi nici măcar cu un ban. Practic, este o confiscare a proprietăţii pe care nu a făcut-o nici comuniştii, aşa cum se întâmplă din anul 2000 încoace”, a declarat primarul Ioan Moniţa.

          Edilul din Romuli a precizat că comuna pe care o conduce are 368 hectare de pădure şi vreo 600 hectare de păşune. „Noi nu solicităm altceva decât despăgubirile care sunt fireşti şi normale. Legea spune că ni se dau despăgubiri, dar tot timpul suntem duşi cu vorba că nu a aprobat Comisia Europeană ajutoare pentru stat. Noi nu suntem cu mâna întinsă, noi nu vrem să tăiem, dar e dreptul nostru să fim depăgubiţi cu contravaloarea masei lemnoase care rămâne pe picior şi nu se exploatează”, a mai spus primarul Moniţa.

          Ioan Moniţa a  reaminti faptul că aceste păduri sunt păzite tot de comuna Romuli, doar că nu se exploatează lemnul din Parc, iar în cazul în care comunele se retrag, există un amenajament silvic care va efectua lucrările necesare.

          „Parcul Naţional Munţii Rodnei este constituit pe 96% din suprafaţă pe teritoriul şi pe proprietăţile unităţilor administrativ-teritoriale. Acolo nu a existat o pădure virgină, acolo este o pădure cultivată”, a completat Ioan Moniţa.

Comentarii

03/09/18 10:23
Nasaudean

Domnul Monitza, peste tot la tzara, nu paza, protectie, productie si reproductie silvica va trebuie... ci doar " defrisare completa " si... Dumnezeu cu mila... , aia va trebuie ! Dupa mine eu as nationaliza inapoi toate padurile tzarii si le-as da inapoi in administrarea gestionarea , ocrotirea si protectia celor de la ROMSILVA, ca foarte bine a fost . Cu politicile Primariilor Locale, ramanem azi-maine fara paduri in Romania !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5