În prezența PS Florentin Crihălmeanu, sfințirea locului noii biserici greco-catolice din Șieu-Odorhei
-
View the full image
eparhiaclujgherla.ro
- View the full image
- View the full image
În prezența PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a sfințit la Șieu-Odorhei locul pentru noua biserică greco-catolică, cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Vechea biserică greco-catolică a fost edificată în 1906. În 1948, prin scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Creco-Catolică, ea a fost atribuită de către statul comunist Bisericii Ortodoxe Române.
În urmă cu 20 de ani, la îndemnul protopopului Grigore Zăgrean, cel care a continuat să răspândească în anii dictaturii comuniste, ,,riscant și clandestin” credința în Biserica Blajului (prof. Ioan Pop), din inițiativa profesorului Ioan Pop și a diacului Ioan Brendea s-a reconstituit parohia greco-catolică din Șieu-Odorhei.
Îmi aduc aminte de prima liturghie greco-catolică de după 1990, oficiată în părculețul în care se află monumentul eroilor comunei.
Noua comunitate a primit din partea autorităților locale un spațiu pentru activitățile spirituale situat în demisolul fostei primării. Aici s-a amenajat o capelă, răcoroasă în timpul verii și cam friguroasă în sezonul rece. Ea avea o geometrie simbolică, în formă de cruce. Tratativele pentru slujirea alternativă în fosta biserică greco-catolică au eșuat și ,,mica turmă” a greco-catolicilor a continuat să se roage aici sperând că va veni o zi când vor părăsi ,,catacomba” și vor avea biserica lor.
,,Marea bucurie”, cum afirma profesorul Ioan Pop, a enoriașilor greco-catolici din Șieu-Odorhei, șansa de a avea biserica lor, i-a mobiliza exemplar și sfințirea locului a decurs ca la carte.
PS Florentin Crihălmeanu a fost întâmpinat la sosire de protopopul Felician Neagoș, de preotul paroh Dorel Ștefan Bălin, de primarul comunei Sorin Sfintean, de Excelența Sa Domnul Ambasador pe lângă Sfântul Scaun, profesorul universitar doctor Liviu-Petru Zăpârțan, de un grup de preoți, de credincioși greco-catolici și ortodocși. Câteva fete îmbrăcate în costume populare au oferit pâine și sare înaltului prelat.
Mai retras, așezat pe un scaun, se afla diacul Ioan Brendea, de 71 de ani slujitor al stranei, în 29 de biserici și de capele. La cei 92 de ani, lacrimile îi udau obrajii, emoționat peste măsură fiindcă era martor la acest eveniment pe care îl consideră o minune dumnezeiască. ,,Nimic nu mă mai doare acum”, îmi mărturisea dânsul printre suspine.
,,Acum culegem rodul rugăciunilor”, a evidențiat protopopul Felician Neagoș, în cuvântul de primire a PS Florentin Crihălmeanu. Acesta a subliniat rolul ,,bisericii vii”, a credincioșilor în demersul edificării noului locaș de rugăciune.
S-a vizitat fosta capelă. După o scurtă rugăciune s-a desfășurat sfințirea locului noii biserici. Au ținut alocuțiuni: prefectul județului Ovidiu Victor Frenț, primarul comunei Sorin Sfintean, Excelența Sa domnul Liviu-Petru Zăpârțan, preotul paroh Dorel Ștefan Bălin, protopul Felician Neagoș, profesorul Ioan Pop, PS Florentin Crihălmeanu.
Emoționat, profesorul universitar doctor Liviu-Petru Zăpârțan, fiu al localității, a menționat două evenimente care i-au marcat viața: numirea lui ca ambasador al României la Vatican și dorința construirii unei biserici pentru credincioșii greco-catolici din satul lui natal.
Atât PS Florentin Crihălmeanu cât și preotul paroh Dorel Ștefan Bălin au mulțumit autorităților locale, primarului și consilierilor pentru atribuirea locului necesar noii biserici, Excelenței Sale Ambasadorul Liviu-Petru Zăpârțan pentru implicarea sa determinantă în realizarea acestui proiect, preoților concelebranți, credincioșilor parohiei și celor prezenți din alte localități.
PS Florentin Crihălmeanu a înmânat medalia jubiliară ,,Iuliu Hossu” și diploma aniversară ,,Iuliu Hossu” domnului prefect, Ovidiu Victor Frenț, domnului profesor universitar doctor Liviu-Petru Zțpârțan, primarului Sorin Sfintean, preotului paroh Dorel Ștefan Bălin.
Cei prezenți au participat apoi la o agapă fraternă la Căminul Cultural din comună. Plecam din Șieu-Odorhei cu sufletul inundat de bucuria că încă într-o localitate din județul nostru activitatea clandestină din perioada comunismului a tatălui meu, preotul Grigore Zăgrean, a dat roade, regretând că el nu a mai apucat această zi minunată.
Citiţi şi:
- Episcopul Florentin Crihălmeanu, la sfințirea noii biserici greco-catolice din Uriu
- Prefectul Ovidiu Frenț s-a întâlnit astăzi cu Ambasadorul României la Vatican. ES dr. Liviu-Petru Zăpârțan este originar din Șieu Odorhei
- Liturghie arhierească în biserica greco-catolică din Beclean
- Sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică, duminică, la Beclean. Episcopul Florentin Crihălmeanu, la ceremonia de sfinţire a bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”
- Monseniorul Grigore Zăgrean, evocat la 100 de ani de la naştere printr-o conferinţă binecuvântată de episcopul Florentin Crihălmeanu
Adaugă comentariu nou