COLOCVIILE DE LA JOSENI
În preajma zilei ce a marcat marele eveniment al anului 2018, în Josenii Bârgăului s-a ţinut o lecţie deschisă de istorie cu participarea cărturarilor locali, a colectivului didactic, a reprezentanţilor administraţiei locale în frunte cu primul gospodar al satului, Nicolae Vrîncean, primarul comunei, dornic de a-şi perfecta cultura istorică, cât şi o delegaţie Astristă năsăudeană care mai bine de 10 ani colaborează pe linie culturală.
În sala de lectură a bibliotecii şcolii au venit încet, încet, iubitori de cultură şi istorie, care au răspuns invitaţiei primăriei şi Astrei bârgăuane, prin liderii: av. Pavel Ştirbu şi Mihai Bîltag, care prin activităţi culturale diverse şi repetate, fac o permanentă comunicare cu semenii ca un torent de bucurie cu o largă paletă a trăirii în credinţă şi adevăr.
Liderul Astrei bârgăuane, Pavel Ştirbu, a anunţat şi salutat oaspeţii şi pe toţi participanţii, menţionând legăturile de aleasă prietenie cu Despărţământul Năsăud şi cu Liga Scriitorilor, cât şi cu Cultul Eroilor Bistriţa, cum sunt: Ioan Seni, Ioan Mititean, Romulus Berceni şi Astra ilveană, prin prof. Ilie Mare şi col. Ion Cordovan, din partea Cultului Eroilor, la origine şi dânsul bîrgăuan.
Moderatorul acestei sesiuni de comunicări pe teme cultural-istorice, a fost liderul Astrei locale, care a dat cuvântul profesorului năsăudean Ioan Seni, spre a susţine tema “Astra şi Marea Unire”, cu spicuiri din istoricul Astrei bârgăuane. Despre rolul presei şi a scriitorilor români în săvârşirea marelui eveniment istoric, a vorbit scriitorul Ioan Mititean, preşedintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, cu citate şi poezii din diferite publicaţii ale timpului, o bogată zestre literară de care trebuie să ţinem cont în creaţiile noastre. Istoricul Şteff Ioan a prezentat câteva concluzii, ca o permanentă comunicare cu evenimentele din primul război mondial, cu exemple concrete de bîrgăuani ce s-au jertfit prin tranşeele frontului. Doamna Livia Purchel, doctor în fizică, a punctat câteva probleme privitoare la valorile umane şi rolul ştiinţei în promovarea culturii moderne. Scene din viaţa şcolii, a şcolarilor şi colectivului didactic a adus directoarea şcolii, Felicia Măjeri, care prin colectivul de educatori acoperă o mare paletă din viaţa satului contemporan. Primarul comunei, Nicolae Vrîncean a adus în faţă aspecte din activitatea administraţiei locale, zeci de proiecte finalizate şi în curs de finalizare amprenta unei conduceri înţelepte, ridicându-şi astfel şi mai mult valoarea prin valorificartea faptelor de cultură locale, amintind în primul rând de MUZEUL LOCAL, care va avea în curând o nouă valoare şi înfăţişare, o mare bucurie pentru muzeograful voluntar Mihai Bîltag, o prezenţă vie în viaţa satului.
Cărţile prezentate de Ioan Seni şi Romulus Berceni, constituie o dragoste trăită faţă de istorie şi totodată o viaţă de familie încărcată de armonie şi împliniri pe toate planurile. Părintele Sângeorzan, de la parohia Joseni, la origine de pe valea Dobricului, a adus în prim plan adevărul şi credinţa străbună ce călăuzesc şi Asociaţia Culturală, după sfaturile ctitorului ei Andrei Şaguna. A fost o zi istorică cu încărcături emoţionale, povestiri, poezie şi cântece patriotice.
Trăiască şi înflorească vestita Vale a Bârgăului!
Adaugă comentariu nou