Deputatul Simionca: Mi-aş dori ca mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să fie unul curajos, cu calificativul excelent!

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Ionuţ Simionca, susţine că din punct de vedere politic, cel mai important eveniment la începutul anului 2019 este, fără nicio îndoială, deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

„Ca și președintele Traian Băsescu, mi-aș dori ca despre România să nu se spună că a îndeplinit acest mandat doar satisfăcător, ci să se spună că a îndeplinit acest mandat curajos şi excelent. Putem avea o preşedinţie excelentă şi curajoasă! Mi-aș dori ca președinția României la Consiliului UE să dea cetățenilor europeni încredere și speranță, și ca parlamentar aș face orice îmi stă în putere să se întâmple acest lucru”, a declarat deputatul PMP, în cadrul unei confeinţe de presă.

Potrivit acestuia, Preşedinţia României pare a fi sortită „a se desfăşura în cenuşiul ultimelor preşedinţii ale Uniunii Europene, fie că ne referim la cea a Bulgariei sau la a Austriei”. „Aceleaşi teme prioritare fie că vorbim de migraţie, BREXIT, azil, securitatea frontierelor, buget UE şi buget zonă Euro, politica agricolă comună etc. etc. Nimic nou sub soare, iar la sfârşitul mandatului românesc, aceeaşi listă va fi transferată următoarei preşedinţii cam în acelaşi stadiu de la preluare, iar calificativul primit de România va fi „decent” şi ţara se va aşeza ţanţoşă pe lista lungă a ţărilor în a căror preşedinţie nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legată de viitorul Uniunii Europene”, a completat Ionuţ Simionca.

Parlamentarul bistriţean consideră că România „poate zgâlţâi Uniunea Europeană „care pare „debusolată şi fără curaj în a-şi defini propriul viitor”, lansând de la înălţimea Preşedinţiei Rotative a Uniunii Europene trei mari proiecte. Este vorba despre „bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană”, mai ales că Parlamentul Marii Britanii a respins acordul convenit cu UE pentru BREXIT. Ideea propunerii unui nou referendum pe BREXIT ar putea avea şanse de succes. Alte teme  lansate de România ar fi planificarea proceselor pentru ca în următorii 15 - 25 ani să se realizeze Statele Unite ale Europei, dar şi planificarea finanţării şi realizării în următorii 10 – 15 ani a marii magistrale fluviale de transport Rotterdam – Rin – Main – Dunăre – Constanţa.

„Pentru fiecare din cele trei mari proiecte există soluţii dar toate implică un efort diplomatic formidabil pentru ca la sfârşitul mandatului nostru proiectul de la punctul 1 să se realizeze măcar şi printr-o amânare a BREXIT-ului în primă fază, iar cele de la punctele 2 şi 3 să rămână pe agenda Consiliului UE pentru următoarele preşedinţii. Putem avea o preşedinţie care să primească un calificativ „Excelent” şi „Curajos”. De ce nu?”, a concluzionat deputatul Ionuţ Simionca.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5