Mesajul poetului basarabean Sergiu Botezatu, la Bistrița: Pe ambele maluri ale Prutului locuiește un singur popor. Haideți să scoatem sârma ghimpată din mentalitate
„În viața, prima dată este visul. Poezia este o bibliotecă de vise, iar profesiile sunt doar căi de transpunere a visului în fapte.”(Sergiu Botezatu) Vise împărtășite, multă emoție, mesaje pline de căldură și de dorința reîntregirii – aceasta a fost atmosfera din cadrul evenimentului de lansare la Bistrița a celor trei volume de poezie ale poetului basarabean Sergiu Botezatu - „Lumina unei Priviri”, „Grija pentru Pământ” și „Lumina Centenarului” - organizat de Asociația Clubul Rotary Bistrița Nosa cu sprijinul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.
În urmă cu câteva luni, Cluburile Rotary Bistrița Nosa și Chișinău au semnat actul de înfrățire, sub semnul solidarității dată de istoria și limba comune, precum și al prieteniei rotariene. Înfrățirea nu este doar simbolică, cele două asociații punând la cale proiecte comune, în spiritul valorilor care le definesc, pentru a servi binele public în societate și în profesie.
Nici nu se putea un moment mai bun pentru concretizarea unuia dintre primele proiecte de acest fel, decât ziua în care se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire. La invitația Clubului Bistrița Nosa, poetul basarabean Sergiu Botezatu a lansat la Bistrița trei volume de poezie apărute în anul 2018: „Lumina unei priviri” – un dialog poezie-pictură și un îndemn spre a fi „flămânzi” de hrană spirituală, într-o lume în care lumina interioară – poezia – ne alintă sufletul, volumul de poezii pentru copii „Grija pentru pâmânt”, ale cărui versuri militează pentru securitatea planetei noastre, în compania unor desene pline de viață și culoare, realizate de fiica poetului la vârsta de 8-9 ani și „Lumina Centenarului” – un tribut adus predecesorilor, făuritori ai Unirii de la 1918, mișcare începută în Basarabia.
Amfitrioni ai evenimentului au fost Florin Iliescu, Ioan Pintea și Olimpiu Nușfelean. Primul a făcut o scurtă prezentare a lui Sergiu Botezatu, accentuând devenirea profesională: doctor în științe economice, manager superior pentru proiecte în cadrul Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), poziție din care a dezvoltat și implementat proiecte ce au contribuit în mod substantial la dezvoltarea conomică și consolidarea democrației în Republica Moldova. Scrie poezie de când se știe, este vicepreședintele Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, membru al Societății Scriitorilor din Basarabia și, de anul trecut, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
În mod firesc, Ioan Pintea și Olimpiu Nușfelean au vorbit despre viața poetică a lui Sergiu Botezatu, despre poezia sa manifest, poezie-atitudine, scrisă în dulcele stil clasic.
Plin de emoție, poetul basarabean a dialogat cu prezentatorii și publicul despre pasiunea sa, originile acesteia, îmbinarea cu viața profesională, despre cum „poezia lărgește orizonturile cunoașterii și unește malurile, despre marea Unire, despre momentul îndepărtării sârmei ghimpate de pe malul Prutului, despre realitate și vise.
Epilog: „Trăind frumos, să scrieți poezia vieții voastre” și să nu uitați: „pe ambele maluri ale Prutului locuiește un singur popor. Haideți să scoatem sârma ghimpată din mentalitate”.
Comentarii
Stimate domn, noi romanii am scos-o de cand "lumea"... numai ca ruperea teritoriului de Romania n-a fost hotararea noastra si nici puterea s-l aducem inapoi, stiti bine asta .
Adaugă comentariu nou