Vasile Găurean, de 27 ani ales primar: Avem şapte proiecte în derulare pe care le încheiem în acest an. Dacă va candida viceprimarul, eu nu mai candidez
Primele alegeri locale, din România, după Revoluția din decembrie 1989, au avut loc în februarie 1992, în zilele de 9 (primul tur de scrutin) și 23 februarie (al doilea tur de scrutin), fiind, totodată, primele alegeri locale libere după mai bine de jumătate de secol (după 1937).
După primul tur din 9 februarie, în Bistriţa-Năsăud au fost aleşi 20 primari. Printre ei, se numără şi Iosif Gabor, de la Milaş, şi Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, care mai au şi astăzi această demnitate.
Vasile Găurean s-a născut la Şieu Măgheruş. În 1977, a venit prin repartiţie guvernamentală la CAP Herina. Inginer zootehnist şi preşedinte de CAP la Herina. Aşa l-au prins evenimentele din 1989. Bine, l-ar fi putut găsi primar, pentru că a fost ales în ’89, dar după cinci luni şi-a dat demisia. „Pe mine m-a făcut primar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Dl. Zegrean a insistat, a venit la ferma din Herina şi a încercat să mă convingă”, îşi aminteşte Vasile Găurean. După aceea, totul a fost de la sine, a candidat la fiecare patru ani, şi a câştigat din primul tur cu 80%. „Am intrat şaten pentru prima dată în primărie, după al doilea mandat am albit”, ne-a spus primarul din Galaţii Bistriţei, aflat la al şaptelea mandat.
***
Am şapte proiecte în derulare. La anul, când îmi expiră mandatul, toate vor fi finalizate
Administraţia locală din Galaţii Bistriţei are în derulare nu mai puţin de şapte proiecte, dintre care patru sunt cu finanţare prin fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar trei cu finanţare guvernamentală, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
„Este vorba despre proiectul de asfaltare străzi, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Valea Dipşei, pe care-l avem împreună cu comuna Lechinţa, în valoare de 2 milioane euro. Al doilea proiect european vizează realizarea reţelei de canalizare în Dipşa şi Galaţii Bistriţei, în valoare de un milion de euro, inclusiv cu staţie de epurare. Al treilea proiect este pentru reabilitarea Căminului Cultural din localitatea Galaţii Bistriţei. E puţin spus reabilitare, pentru că este construit din temelii. Iniţial ar fi trebuit să-l realizăm de la zidărie în sus, cu centură, dar când a fost luat acoperişul expertul ne-a explicat că nu poate fi realizat aşa cum doream noi. Am luat-o de la zero. Al patrulea proiect pe fonduri europene este cel de reabilitare al monumentului istoric de categoria B, Biserica Ortodoxă din Dipşa, cunoscută din legenda ca „Biserica Scroafei”. Aceste proiecte din fonduri europene au termen de finalizare sfârşitul anului 2019 şi au o valoare totală de aproximativ 4 milioane euro”, ne-a explicat primarul Găurean.
Din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în implementare sunt trei proiecte aflate în stadiu de execuţie.
„Avem un centru medical, în centrul comunei, la Galaţii Bistriţei, un proiect de 1,5 milioane lei. Avem o clădire mare în care vor funcţiona punct farmaceutic, cabinete de medicină generală, cabinet stomatologic şi vom amenaja inclusiv un apartament pentru o familie de medici care ar dori să locuiască la noi. Un alt proiect este cel de reabilitare a Şcolii Gimnaziale „Grigore Herinean” de la Galaţii Bistriţei. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, cred că toate şcolile vor fi comasate, din cauza scăderii efectivelor de copii. Acolo avem lucrări la acoperiş, de izolare. Şcoala e cât de cât pusă la punct şi acum, avem grupuri sanitare, însă mai trebuie făcute o serie de lucrări. Valoarea proiectului este de peste 500.000 lei. Un al treilea proiect vizează extinderea reţelei de canalizare în localităţile Herina şi Tonciu, în valoare de aproape 6 milioane lei. Acum, când vorbesc, am şapte proiecte în derulare, şapte proiecte cu finanlizare în 2019. La anul, în 2020, când îmi expiră mandatul şi voi pleca din primărie, toate vor fi finalizate”, ne-a declarat Vasile Găurean.
Dacă va candida viceprimarul, eu nu voi candida sub niciun motiv
În ceea ce priveşte candidatura la alegerile locale din 2020, acesta a menţionat că nu se va înscrie în cursa electorală dacă va exista un candidat pregătit, implicat, cu dragoste faţă de oameni pe care să-l susţină.
„Nu mi-am propus să mai candidez, dar, în schimb, declar susţinut şi tare, dacă există o persoană din cei care candidează în care am speranţe şi cred că o să facă ceva în comuna asta şi să aibă şi pregătire, şi suflet pentru oameni, nu mai candidez. Mai candidez doar dacă considerăm că nu găsim între candidaţi o persoană care – nu eu analizez persoana, ci electoratul – nu corespunde şi oamenii spun „nu ne lăsa, mai candidează o dată”. Atunci candidez, altfel, nu.
Dacă va candida viceprimarul Vasile Vermeşan, nu voi candida nicicum, sub niciun motiv. Actualul viceprimar este un om responsabil şi un om care se implică, un om care face tot ce este posibil şi imposibil – singur merge la Bucureşti la ministere, după avize la Cluj, nu are nevoie de nimic, de când e el în primărie nici nu mai apelez la secretar să facă documentaţii pentru diferite instituţii, doar el – un om foarte priceput, foarte pregătit, de o moralitate deosebită. Sper să-şi dorească să candideze”, a concluzionat primarul Vasile Găurean.
Citiţi şi:
- Vasile Găurean, de 28 ani ales primar la Galaţii Bistriţei: Am ieşit de şapte ori primar din primul tur. Analizez posibilitatea de a mai candida, avem proiecte majore!
- De 26 ani, primar în satul său! Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Va fi bucurie vieţii mele să-mi închei mandatul cu toate proiectele finnalizate!
- Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Pe mine m-a convins să fiu primar Augustin Zegrean
- Vasile Găurean, la finalul celor 7 mandate de primar la Galaţii Bistriţei: Am făcut tot ce a fost posibil să-i ajut pe oameni! Am realizat ce mi-am propus pentru comunitate!
- Patru bistriţeni aniversează 20 de ani de când sunt primari
Adaugă comentariu nou