Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Pe mine m-a convins să fiu primar Augustin Zegrean
Primele alegeri locale, din România, după Revoluția din decembrie 1989, au avut loc în februarie 1992, în zilele de 9 (primul tur de scrutin) și 23 februarie (al doilea tur de scrutin), fiind, totodată, primele alegeri locale libere după mai bine de jumătate de secol (după 1937).
După primul tur din 9 februarie, în Bistriţa-Năsăud au fost aleşi 20 primari. Printre ei, se numără şi Iosif Gabor, de la Milaş, Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, Nicolae Bodiu - Rebrişoara (n.n. – decedat). Ulterior, în turul al doilea, la Tiha Bârgăului era ales în funcţia de primar Vasile Dologa, iar la Parva – Gheorghe Stelian (n.n – decedat). Nu cred că se gândeau că vor rămâne 24 de ani (n.n. – cu execpţia celor care au plecat dintre noi, cu doar 20 ani) în fruntea unor localităţi. Au trăit şi bune şi rele, şi-au asumat şi bune şi rele, iar acum privesc spre un alt mandat.
Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Pe mine m-a convins să fiu primar Augustin Zegrean
Inginer zootehnist şi preşedinte de CAP la Herina. Aşa l-au prins evenimentele din 1989. Bine, l-ar fi putut găsi primar, pentru că a fost ales în ’89, dar după cinci luni şi-a dat demisia.
„Pe mine m-a făcut primar actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Dl. Zegrean a insistat, a venit la ferma din Herina şi a încercat să mă convingă”, îşi aminteşte Vasile Găurean. După aceea, totul a fost de la sine, a candidat la fiecare patru ani, şi a câştigat din primul tur cu 80%. „Am intrat şaten pentru prima dată în primărie, după al doilea mandat am albit”, ne-a spus primarul din Galaţii Bistriţei, aflat la al şaselea mandat.
„E aproape o viaţă de om de când sunt primar. Primele două mandate au fost mai grele, pentru că atunci au fost şi problemele de fond funciar. Galaţii Bistriţei a fost prima comună din zona cooperativizată care a încheiat aplicarea acestor legi funciare.A fost o lege care a creat foarte multe probleme, pentru că erau o noutate. După 45 de ani să restitui nişte proprietăţi pe care moştenitorii nici nu mai ştiau să le identifice, nu a fost simplu. Cea mai mare realizare este alimentarea cu apă, în toate cele cinci localităţi componente, pe toate străzile. Şi acum avem o grămadă de proiecte depuse, atât pentru accesarea unor finanţări europene, cât şi guvernamentale”, ne-a declarat primarul Găurean.”,
Mandatul care stă să se încheie a însemnat atragerea de fonduri europene, pentru modernizarea infrastructurii agricole, asfaltarea drumului spre Tonciu, a drumului spre Albeştii Bistriţei şi lista ar putea continua, pentru că în pregătire sunt şi alte documentaţii.
Vasile Găurean a ieşit primar din primul tur, la fiecare scrutin, cu un scor minim de 78%. În ceea ce priveşte discuţia despre un tur/două tururi, în opinia sa doar se consumă bani în plus (tot din bugetul local) şi se dă ocazia „pentru şmecherii”.
„În pondere de 99% candidez şi în 2016, procentul de 1% reprezintă momentele când mă lovesc de greutăţi şi mă întreb de ce să mă mai frământ şi să mă mai dedic primăriei. Apoi, când văd o realizare, când mi se mai aprobă câte un proiect spun că aş vrea să-l duc până la capăt”, a concluzionat primarul Găurean.
Citiţi şi:
- De 26 ani, primar în satul său! Vasile Găurean (Galaţii Bistriţei): Va fi bucurie vieţii mele să-mi închei mandatul cu toate proiectele finnalizate!
- Patru bistriţeni aniversează 20 de ani de când sunt primari
- Vasile Găurean, de 28 ani ales primar la Galaţii Bistriţei: Am ieşit de şapte ori primar din primul tur. Analizez posibilitatea de a mai candida, avem proiecte majore!
- 24 ani de la primele alegeri locale libere.Vasile Dologa (Tiha Bârgăului): În 1992, am fost inconştient când am candidat. E o uzură psihică fantastică
- Vasile Găurean, de 27 ani ales primar: Avem şapte proiecte în derulare pe care le încheiem în acest an. Dacă va candida viceprimarul, eu nu mai candidez
Adaugă comentariu nou