Primarul Ovidiu Creţu: Peste jumătate din bugetul municipiului Bistriţa merge spre investiţii. Proiecte cu finanţare nerambursabilă de peste 100 milioane euro
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul de buget pentru anul 2019 va fi supus dezbaterii Consiliului Local joia viitoare. Potrivit acestuia, „bugetul Primăriei pe anul 2019 asigură funcţionarea serviciilor sectoarelor de activitate care ţin de administraţia locală a municipiului Bistriţa”, dar nu la un nivel optim.
„În anii trecuţi, spuneam că asigură funcţionarea optimă sau funcţionarea în bune condiţii a tuturor serviciilor şi sectoarelor de activitate. Din cauza restricţiilor bugetare din legea bugetului de stat, funcţionarea serviciilor nu mai este optimă şi nu mai este fără niciun fel de problemă. Trebuie să ne încadrăm în bugetul pe care-l avem şi de aceea lucrurile nu sunt atât de bine structurate ca în anii trecuţi, nu în anul 2018, ci ceilalţi, dinainte. Aşa cum îl avem, asigurăm funcţionarea serviciilor şi sectoarelor de activitate, cu banii pe care-i avem. Bugetul se înscrie în linia crescătoare a bugetelor din ultimii zece ani şi în liniile directoare a strategiilor de dezvoltare a municipiului Bistriţa 2010 – 2030. (...) Este un buget axat pe dezvoltarea municipiului, ca şi bugetele din anii trecuţi, procentul cel mai mare de cheltuieli este la dezvoltare, la investiţii, aproximativ 52”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Acesta a precizat că bugetul pregăteşte atragerea fondurilor europene, pentru că anul 2019 este anul în care sunt semnate şi vor fi semnate toate proiectele care vor fi finanţate pe fonduri europene în perioada 2019-2020 +2. „Noi avem obligaţia ca aceste contracte pe care le semnăm pentru finanţare să le prindem la venituri în buget chiar dacă o parte din ele vor fi cheltuite în anul 2020”, a explicat primarul Creţu.
Veniturile anului 2019 sunt prevăzute la 278,6 milioane lei, în creştere cu 87% faţă de anul trecut, în timp ce veniturile bugetului general însumează 296,3 milioane lei, cu 86% mai mult faţă de 2018. Cheltuielile, în premieră, depăşesc 300 milioane lei şi reprezintă 305,2 milioane lei, în creştere cu 69%, în timp ce cheltuielile bugetului general sunt de 326,1 milioane lei.
„Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este reprezentată de excedentul anului 2018, 26,603 milioane lei plus 3 milioane lei la bugetul instituţiilor publice. Această sumă excedent nu vine practic din bugetul anului 2018, pentru că şi bugetul anului trecut a fost restricţionat şi afectat grav de bugetul de stat, ci vine din spate, din 2017-2016-2015-2014, când an de an am avut excedent. În bugetul anului trecut am avut un excedent de aproximativ 50 milioane lei, din care jumătate am cheltuit anul trecut şi jumătate o vom cheltui în acest an. Este singura resursă pentru investiţii la bugetul propriu pentru că veniturile realizate nu ne permit să alocăm sume şi pentru dezvoltare, ele sunt alocate la funcţionare în totalitate”, a spus Ovidiu Creţu.
În ceea ce priveşte sursele veniturilor din bugetul general, 56% din sume sunt din impozite, taxe locale, cota de impozit pe venit şi alte venituri proprii, care reprezintă 165 milioane lei, în creştere cu peste 30% faţă de anul trecut. Cea mai mare creştere a veniturilor, de zece ori, o reprezintă sumele aferente fondurilor externe nerambursabile, care reprezintă 41% din veniturile bugetului, şi anume 121,7 milioane lei. Doar 3% din venituri sunt asigurate de transferurile de la bugetul de stat, care reprezintă 9,5 milioane lei.
La capitolul cheltuieli, în sumă totală de 326,2 milioane lei, cea mai mare sumă – 168,8 milioane lei, adică 52% – merge spre investiţii, cheltuielile de personal, de 62,2 milioane lei, sunt de 19%, pentru bunuri şi servicii sunt direcţionate 50,2 milioane lei, adică 15%, iar pentru asistenţa socială, inclusiv asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi, salariile de la Direcţia Municipală de Sănătate, reprezintă 11%, adică 34.6 milioane lei. Pentru dobânzi şi rambursări de împrumuturi sunt prevăzute în proiectul de buget 9,9 milioane lei, adică 3% din cheltuieli.
Pe activităţi generale, pentru locuinţe şi dezvoltare publică sunt 80,2 milioane lei (25%), învăţământ – 63,5 milioane lei (19%), transporturi – 56,3 milioane lei (17%), sport, cultură, recreere şi religie – 32,1 milioane lei (10%), autorităţi publice – 28,3 milioane lei (9%), asistenţă socială şi creşe – 27,1 milioane lei (8%), protecţia mediului (salubrizare) – 11,5 milioane lei (4%), Poliţia Locală şi SVSU – 9,2 milioane lei (3%), sănătate – 5 milioane (2 %) etc.
Citiţi şi:
- Ovidiu Creţu: Aproape un sfert din bugetul municipiului este alocat investiţiilor
- Primarul Ovidiu Creţu: Vom aloca investiţiilor peste 45% din buget. Dezvoltarea municipiului se face în pondere de 90% din fonduri europene
- Bugetul judeţului Bistriţa-Năsăud, aprobat! Peste 52% din fonduri merg spre investiţii în drumuri judeţene, Spitalul Judeţean, asistenţă socială!
- Ovidiu Creţu: Bugetul pe 2011 este un buget de dezvoltare
- Bugetul SC LDP SA, estimat la 24,46 milioane lei, în dezbaterea Consiliului Judeţean
Adaugă comentariu nou