Bistriţa – Capitala mondială a folclorului

Nunta Zamfirei – Nunta cea mai mare din lume, fără dar!

Bistriţa este, zilele acestea, după Moscova, ce a găzduit Campionatul Mondial de Fotbal, oraşul-burg transilvan ce găzduieşte Campionatul mondial de folclor. În perioada 25-31 iulie, la finele lunii iulie a fiecărui an, de 27 de ani Zamfira se mărită, necontenit. Paşii de ziarist şi poet ne-au purtat pe aleile curate şi îngrijite ale Parcului municipal spre scena majestuoasă şi elegantă din Piaţa Palatului Culturii, unde a avut loc deschiderea festivă a festivalului, în prezenţa a peste 1000 de bistriţeni şi turişti străini, ansambluri participante, 15 la număr, la această a 23-a ediţie a evenimentului folcloric de ştachetă mondială, valorică.

         Festivalul internaţional de folclor Nunta Zamfirei din Bistriţa a făcut din Bistriţa un brand al zonei şi al României, la deschidere participând naşul mare – primarul european al Bistriţei, ing. Ovidiu Teodor Creţu, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud – Ovidiu Victor Frenţ şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – domnul Emil Radu Moldovan, alături de care s-a alăturat şi domnul senator Ioan Simionca.

         Festivalul folcloric Nunta Zamfirei este organizat de către Primăria şi Consiliul Local Bistriţa, Palatul Culturii Bistriţa, IGF – Uniunea Mondială de Folclor şi este dedicat Centenarului Marii Uniri.

         Omul spectacol, show-man, managerul Palatului Culturii Bistriţa, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor – prof.dr. Dorel Cosma – a deschis, ca de obicei, cu bun gust şi entuziasm şi tinereţe şi calităţi de actor şi solist vocal, festivalul, cântând imnul festivalului împreună cu asistenţa, minute în şir, în timp ce reprezentanţii celor 15 ţări participante urcau pe scenă cu steagul ţărilor lor. Asistenţa s-a ridicat în picioare, apoi, în momentul sacru de intonare a Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, cu toţii simţindu-se demni şi mândri că sunt români în oraşul creatorului Imnului Naţional, Andrei Mureşanu, Oraşul Imnului Naţional. S-a intonat apoi imnul Palatului Culturii de către soliştii şi orchestra Palatului Culturii, conduse de dirijorul Alexandru Demeter, imn cântat cu toţi cei prezenţi.

         Cuvinte de salut le-a rostit primarul Bistriţei, ing. Ovidiu Teodor Creţu, care a mulţumit ansamblurilor prezente, ce au zburat peste ţări şi mări, pentru a fi în capitala mondială a folclorului din aceste zile, municipiul Bistriţa, România. Domnia sa a remarcat că de 27 de ani, la acest festival au participat peste 5000 de dansatori din peste 200 de oraşe din lume şi a felicitat pe organizatori, printre care şi el este unul dintre ei. De asemenea, el a felicitat toată echipa de organizatori de la Palatul Culturii la această ediţie a 23-a, fiind îmbrăcaţi cu toţii în alb, vrând probabil să sublinieze puritatea artei populare şi a tradiţiilor româneşti şi de pe toate meridianele lumii.

         A rostit un cuvânt de salut şi domnul senator Ioan Simionca.

Revelaţia primei seri a fost apreciatul şi cunoscutul ansamblu de muzică simfonică şi artă tradiţională din Coreea de Sud, format din 80 de membri, ce în anul 2015 au concertat la Ateneul Român din Bucureşti, iar acum au delectat publicul bistriţean cu arii şi lucrări celebre din repertoriul simfonic universal, ei fiind răsplătiţi cu ropote îndelungi de aplauze. Ansamblul din Coreea de Sud, cum am spus, punctul de atracţie al acestei ediţii a festivalului, a făcut şi ne-a făcut şi două surprize – conducătoarea grupului, artistă lirică şi solistă, a interpretat în limba română, alături de dr. Dorel Cosma, şlagărul „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”. A doua surpriză, de bun gust şi de respect şi de onoare pe care acest ansamblu îl are faţă de festival şi faţă de România, a fost intonarea de către orchestra simfonică din Coreea de Sud a Imnului Naţional al României.

A urmat apoi un recital de artă şi muzică tradiţională coreeană, asiatică, cu sunete parcă venite din cer, pe instrumente tradiţionale coreene. Artiştii sud coreeni au strălucit în deschiderea Festivalului Internaţional de Folclor. Mulţumim, Coreea de Sud!

Ansamblul coreean a fost prezentat, cu profesionalism, de către prezentatorii festivalului – Doris Cosma şi Mihai Berbunschi.

         Dr. Dorel Cosma a urcat, din nou, pe scenă, amintind celor prezenţi de cerul Bistriţei străjuit de o lună mare, plină şi galbenă, spunându-le că aceste clipe de înaltă spiritualitate merg prin undele radio şi tv în toate colţurile lumii.Dânsul a prezentat apoi Taraful de muzică tradiţională din Bucureşti, condus de George Pătraşcu, alături de care a evoluat actriţa, solista de muzică uşoară, solista de muzică populară, realizatoare tv, personalitate artistică polivalentă – Maria Buză, cunoscută ca Floarea din emisiunile TVR1 – O dată-n viaţă -, realizate de către doamnele Elise Stan şi Iuliana Tudor. Maria Buză a excelat printr-un recital din piesele Mariei Tănase, ea încântând publicul prezent atât de pe scenă, cât şi din mijlocul lui.

         Prima seară a festivalului s-a încheiat într-un triumf artistic, la ore târzii din noapte, după plecarea spectatorilor către casele lor scena rămânând parcă pustie, străjuită doar de „Bătrâna doamnă” – Palatul Culturii şi de o lună plină din cer!

         Şi vorba refrenului: „Festival, festival, la Bistriţa/ Cum nu e la nimenea!”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5