O istorie dureroasă

Ion Iachim, absolvent al Facultăţii de Filologia a Universităţii din Chişinău, profesor şi jurnalist, prezintă, în studiul „O istorie a expansiunilor ruseşti”, povestea tulburătoare a războaielor de acaparare a Rusiei. Cartea aduce gânduri covârşitoare despre apartenenţa Basarabiei pentru mult prea mult timp Rusiei, fiind un strigăt de durere, o legitimă revendicare naţională.

În volum, găsim o oglindă a vieţii politice a Rusiei de-a lungul secolelor, presărată pe alocuri şi cu repere din literatură, eseuri publicistice sau nuvele istorice. O carte obiectivă a dramei istorice, scrisă de un om care a trăit sub ocupaţie, un filozof care prezintă, prin prisma analizei critice, marele imperiu ţarist. Procesul de formare a slavilor, întemeierea statului rus, lupta pentru cucerirea a noi popoare sunt reliefate cu lux de amănunte într-o carte girată de doctorul în istorie Anton Moraru. De amintit faptul că numai între anii 1614-1991, Rusia a dezlănţuit peste 124 de războaie de cotropire, anexând teritoriile ei peste 130 de popoare. Cartea, scrisă în 2008, este o altă viziune de a percepe lumea, din Republica Moldova scriitorul declarând că şi acum aceste teritorii româneşti se găsesc sub cea mai directă ocupaţie rusească. De altfel, există şi o anecdotă care circulă, despre poporul rus, un copil spunând: „ tatăl meu nu se ocupă, tatăl meu ocupă”. Comparaţiile dintre Ivan al III-lea şi Ştefan cel Mare, Ivan al IV-lea cel Groaznic şi Petru Rareş ne arată personalităţile total diferite ale acestor domnitori. Merită reţinută istoria bătăliei de pe Prut, povestit alternativ de Ioan Neculce şi Ion Iachim. Războiul Crimeii, războiul pentru Caucaz, războiul ruso-turc, cucerirea Asiei, războaiele împotriva României, portretele lui Petru I, Ecaterina a II-a, Suvorov, Puşkin, Lenin, Stalin, Gorbaciov şi Elţîn conturează exact atmosfera de-a lungul veacurilor din spaţiul rusesc.

Un punct aparte îl constituie imaginea ruşilor în opera lui Creangă, autorul amintind aici de Ivan Turbincă din nuvela cu acelaşi nume „Un om bun la inimă şi milostiv”, de Isaia Teodorescu din „Popa Duhu”, care îl înghimpă pe stareţul Naftanail de la mănăstirea Neamţului.

O carte care este bine scrisă, dezvăluind momente pe care le-am trăit şi noi, cei de dincoace de Prut, dar pe care, din păcate, încă le mai trăiesc fraţii noştri din Moldova.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5