O provocare
,, În această cărticică s-au adunat visurile copiilor, toate emoţiile pe care le-a declanşat începutul anilor de şcoală, toată dragostea lor pentru doamna lor învăţătoare”.
( Anca Rus, Monica Hiticaş)
Institutoarea Margareta Lazăr de la Şcoala Generală ,,Liviu Rebreanu” din Beclean şi-a provocat ,,gâgâlicii” din clasa a II-a A , să-şi aştearnă pe hârtie, în scurte compuneri sau mici poezii, impresiile, emoţiile, bucuriile, trăirile lor, din timpul primului lor an de şcoală.
Astfel a rezultat volumul ,,Căsuţa cu poveşti” ( Editura ,,Napoca-Sta”, Cluj-Napoca, 2010) . În prefaţa cărţii, doamna Margareta Lazăr îşi elibereză sufletul de ,,povara” grelelor emoţii care o copleşesc ori de câte ori, tot la patru ani, se schimbă ,,garda” la palatul inimii sale şi o nouă generaţie de elevi ai ciclului primar îi trec pragul sufletului..
Aflăm din aceste compuneri şi poezii, ceea ce i-a impresionat pe şcolari în clasa întâi, ce le-a plăcut mai mult, ce planuri şi-au făcut ei pentru perioada vacanţei mari, la ce pozne au mai participat.
Universul micilor şcolari este dominat de atmosfera de la şcoală, un fel de alt tărâm de basm, unde ei se simt protejaţi de o zână bună şi frumoasă, învăţătoarea lor.
Prima zi de şcoală i-a marcat puternic pe noii şcolari ( Mara Pop, Iulia Jăscu, Bianca Mureşan, Cristina Pop). Clasa lor este comparată cu o ,,căsuţă a piticilor” ( Cătălin Pop).
Prima vacanţă mare de şcolar a stat sub zodia dorinţelor ( Andrei Ciupa, Brandon Blaga, Sebi Fodor, Patrici Creţa, Erik Denis Balint, Leontina Pop, Rebeca Zsasz, Liviu Pătraş). Cel mai folosit verb este acum ,,a vrea” şi tot ce li se întâmplă este o ,,minune”. Alt anotimp preferat este iarna, ,,zâna de zăpadă” ( Sebi Ciocan ). Pentru Bianca Pop toate anotimpurile ,,sunt minunate”. Rahela Cristurean ne descrie un ,,amurg de mai” parcă ar picta un tablou. Andrei Blai are un prieten ,,drăgălaş”, un iepuraş. Rebeca Chendeş suspină poetic pentru o floare ruptă, iar Georgiana Poienar îşi prezintă liric familia, neuitându-se nici pe sine : ,,Am codiţa într-o parte/ Ca şi semnul de la carte”. Martina Kerekeş narează istoria naşterii lui Isus.
Elevele Anca Rus ( clasa a VII-a B ) şi Monica Hiticaş ( clasa a VI-a B ) au lecturat acest volum şi au selectat aşa –zise expresii frumoase sau anumite secvente care le-au încântat: ,,frumuseţea suavă a amurgului de primăvară” ( Rahela Cristurean), ,,şcoala, basmul mult visat” ( Cristina Pop ), ,,decorul alb, imaculat” ( Sebi Ciocan ), ,,mă simţeam ca pe acoperişul lumii” ( Sebi Fodor ).
Textele volumului sunt un lan de sinceritate. Ca profesor de română nu pot decât să mă bucur de provocarea doamnei institutoare Margareta Lazăr, adresată elevilor săi. Cu siguranţă că stădaniile sale vor rodi din plin în anii viitori.
Ion Radu Zăgreanu
Adaugă comentariu nou