La noi

O revistă ca o cetate

Mi-e dragă revista Cetatea Rodnei şi i-am urmărit destinul de la începuturile ei (acum este în al VII-lea an de existenţă), în efortul de a valorifica, prin tipar, o lume distinctă şi distinsă. Este o publicaţie care şi-a depăşit ezitările sau gafele inevitabile unui debut diletant, ajungând acum de o ţinută remarcabilă prin profesionalism gazetăresc.

Redactorii înşişi ”au crescut” în experienţă revuistică: prof. Liviu Păiuş (director fondator), drd.ing. Gherasim Solovestru Domide (redactor şef), prof. Emil Bălăi (redactor şef adjunct), conf.univ.dr. Mircea Mureşianu, prof. Iacob Guşă, ing. Alexandru Jauca, dr. Năşcan Alexandru, prof. Virgil Ureche.

Adunaţi sub pălăria editorială a Muzeului Etnografic şi al Mineritului – Rodna, această revistă cu caracter socio-cultural şi ”de aspiraţie creştină” (cum se menţionează pe coperta I), beneficiază de sprijinul financiar al primarului Alexandru Năşcan şi al Consiliului local Rodna.

Sumarul nr.14 are o construcţie simetrică: începe cu studiul ”Relaţia învăţător-comunitate la Rodna în a doua jumătate a secolului al XIX-lea (dr. Adrian Onofreiu) şi se încheie cu o pagină (aş numi-o tristă), semnată de Toma G. Rocneanu, de unde extrag mai întâi o constatare sintetică, pe care îşi brodează demersul:

”Capacitatea Corpului Profesoral este evaluată anual şi totuşi învăţământul actual nu este nici cel dorit de autorităţi, foarte puţin dorit de părinţi şi aproape deloc nu este agreat de elevi.”

Iar în final, după ce îşi motivează convingător aserţiunea de mai sus, observă (cu năduf!) că din învăţământul de azi – datorită incompetenţei şi ticăloşiei factorilor de decizie – n-a mai rămas decât ”praful de pe tobă şi găşti de oportunişti la toate nivelele.”

Orice publicaţie – indiferent de profilul ei – nu poate fi parcursă în întregime, cititorul alegând – nu-i aşa? – ceea ce îi convine. Cetatea Rodnei răspunde mai multor categorii de lectori: În acest număr, doritorii de informaţii referitoare la aspecte literare, găsesc texte despre Eminescu, Liviu Rebreanu, Ion Th. Ilea; cei cu o constantă căutare în viaţa creştină, în domeniul folclorului, al lexicului popular, al mişcării feministe, al pepinierelor silvice sunt răsplătiţi cu texte incitante; se găsesc, de asemenea, lucrări de beletristică, sociologie, istorie.

Finalmente, Cetatea Rodnei e o revistă ca o cetate cu porţile deschise tot timpul, în care tu, cititor, intri nu pentru a o jefui, ci pentru a te împărtăşi din valorile de spirit şi suflet care ţi se oferă cu bunăvoinţă şi persuasiune.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5