Oameni și destine: Universitarul Adrian Mircea Marica – de la umbra Heniului la soarele Mării Negre

Ovidiu Olimpiu DAN

 

                M-am întrebat și am întrebat ba pe unul,ba pe altul, dacă noi cei trăitori într-o comunitate, știm ceva despre valorile (indiferent de domeniul de afirmare)care prin capaciatea lor intelectuală, munca stăruitoare și dorința de afirmare au scris o pagină frumoasă în Hronicul localității natale. Din discuțiile avute cu consăteni de-ai mei am tras o concluzie dureroasă, aceeacă nu ne cunoaștem valorile! Pentru a mai atenua puțin amărăciunea, în rândurile care urmează încerc să prezint portretul unui intelectual ilvean plecatdemult timp de pe meleagurile natale, dar care periodic se întoarce la „ casa de acasă”.Este vorba de prof. univ.dr. Mircea Adrian Marica, fiu al satului Ilva Mică, jud. Bistrița- Năsăud. Pentru a realiza o imagine cât mai completă a d-lui profesor universitar, am să apelez la date și informații din CV domniei sale pus la dispoziția mea cu multă amabilitate.

                Adrian Mircea Marica este născut la data de 24 septembrie 1959, în localitatea Ilva Mică,din părinții Ioan (Ionel pentru consăteni), cadru didactic, și Elena (Lia), funcționară. Casa părintească este situată într-un cadru pitoresc –„Podereiul” Fabricii. Clasele primare și gimnaziale le parcurge în localitatea natală (1966- 1974),după care devine elev al Liceului Silvic Năsăud pe care-l absolvă cu Diplomă de Bacalaureat în 1978. După câțiva ani, timp în careîși satiface serviciul militar și lucrează la pădure,la defrișări, apoi în pepiniera de la Silhoasa, devine student al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „A.I. Cuza” Iași (1981 – 1985), la specializarea Filosofie – istorie. După absolvirea facultății, este repartizat la Liceul Pedagogic din Odorheiul Secuiesc, împreună cu soția sa, colegă de an la aceeași facultate.In 1988 își dă gradul didactic definitiv, specialitatea filosofie la Universitatea ieșeană,obținând media 1o (ceea ce-i va permite susținerea examenului de gradul II cu un an mai devreme).I se propune atunci un post în cadrul Universității, post pe care-l refuză, deoarece era căsătorit și avea doi copii, iar acceptarea ar fi însemnat sa plece singur la Iași, lasându-și fetițele, de doi si trei ani, cu soția la Odorhei.

                Nu știu ce parcurs ar fi urmat Adrian Mircea dacă nu ar fi intervenit evenimentele din Decembrie 1989. A fost momentul când furia maghiaro- secuiască s-a manifestat plenar. Cu soția și doi copii și cu încă o familie cu copii s-au refugiat în munți,unde au stat trei zile până când evenimentele din Odorheiul Secuiesc s-au mai calmat puțin.Presiunea psihică provocată de manifestările de antiromânism în toate planurile vieții sociale il determină pe Adrian Mircea să-și caute loc de muncă pentru el și soție pe alte meleaguri. Se considera un transfug în țara lui. După o încercare nereușită de a-și găsi loc de muncă în județul natal, meleagul unde va poposi, datorită faptului că soția era constănțeancă, va fi litoralul Mării Negre. Din Ardeal în Dobrogea.

                In septembrie 1990 ocupă prin concurs un post de profesor de științe socio-umane la Colegiul Național„Mircea cel Bătrân” din Constanța. Din perioada constănțeană datează și obținerea gradelor didactice II și I. Calitățile profesionale îl fac să ocupe diverse funcții, ca de exemplu: profesor expert al CCD Constanța, Redactor al revistei învățământului constănțean,Dynamis, membru în Comisia Națională pentru Reformă în Educație(pentru disciplinele Educație civică și logică) etc.

                Anii 2001- 2005 sunt anii studiilor doctorale la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, pe care le încheie cu Teza de doctorat Resurecția iubirii în filosofia contemporană șicalificativul CUM LAUDE. Parcurge toate treptele ierarhiei universitare în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța,Facultatea de Psihologie și Științele Educației: Lect. univ. dr. (2001 -2013), Conf. univ. dr. (2013 - 2017), Prof. univ.dr.( 2017 –prezent).

                Din 2011 deține funcția de Director al Departamentului de Psihologie și Asistență Socială și ține cursuri pentru ciclurile Licență și Masterat.

                Imaginea filosofului plecat de pe meleagurile Ilvei Mici nu poate fi completă dacă nu prezint și publicistica domniei sale. Aceasta cuprinde 8 cărți unic autor, 2 volume coordonate, 4 capitole de cărți(contribuții) la volume colective, 34 studii publicate în fluxul științific internațional principal. Acesta ar fi portretul unui om plecat de la țară și ajuns, prin muncă perseverentă, ambiție și un dram de noroc (Revoluția din 1989) pe culmile unei cariere universitare.Pentru tinerii studioși de azi și de mâine poate constitui un exemplu stimulativ în anevoiosul drumul al împlinirii profesionale și nu numai.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5