Oaspeţi dragi, din Republica Moldova şi Transnistria, în Tabăra internaţională „Acasă la noi” de la GLEDIN

Ne bucurăm şi ne entuziasmăm când putem să avem pe meleagurile judeţului nostru oaspeţi deosebiţi, mai ales români neaoşi, cu inimă şi suflet care vibrează pentru România şi tot ce înseamnă românism, cu întreaga paletă de valori care trebuie puse în evidenţă.
În acest sens, în perioada 06-12.08.2013, în organizarea Despărţământului Astra Năsăud, are loc o minunată, educativă şi necesară Tabără internaţională „Acasă la noi” care se va desfăşura în localitatea Gledin din judeţul nostru şi unde participă un grup numeros de copii, însoţiţi de cadre didactice, din localitatea COJUŞNA, un sat cu 7200 de locuitori, aproape de Chişinău, Republica Moldova şi din oraşul GRIGORIOPOL şi TIRASPOL din TRANSNISTRIA, care vor avea un bogat şi dens program de activităţi cu cei care simt şi trăiesc româneşte de pe meleagurile noastre străbune.
În cadrul vizitării reşedinţei de judeţ – municipiul Bistriţa, ieri, 07.08.2013, începând de la ora 10,00, au fost oaspeţii Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, unde au fost întâmpinaţi de Alexandru Pugna – vicepreşedinte CJ, dr. Corneliu Gaiu – dir.adj. al Complexului Muzeal BN, onorând cu prezenţa şi d-na prof.ARETA MOŞU – vicepreşedintă Despărţământul Astra şi preşedinte Despărţământul Astra Iaşi, neobositul şi bunul organizator prof. Ioan Seni – preşedintele Despărţământului Astra Năsăud, PC preot protopop Alexandru Vidican, PC preot Ioan Titieni de la Asociaţia culturală Sfântul Pahomie de la Gledin, cel care se ocupă de masa şi cazarea copiilor la familiile din Gledin, prof. Ioan Neagoş de la Societatea „România pentru o Dezvoltare Durabilă, prof. Cornel Cotuţiu de la Uniunea Scriitorilor, inspectori şcolari de ISJ BN, prof. Romulus Berceni, reprezentant al CJC BN şi alţii implicaţi în reuşita şi oferirea de clipe superbe din instructiva şi educativa tabără.
După prezentarea oaspeţilor făcută de către Ioan Seni şi care specifică „să acumulaţi frumuseţi despre judeţ şi România, să le depănaţi la bătrâneţe”, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, a precizat „ne bucurăm de prezenţa dumneavoastră, am rămas profund impresionat de greutăţile care le aveţi, să rămâneţi luptători pentru limba noastră română şi sperăm să dispară cândva graniţele fizice ce ne despart”, iar ARETA MOŞU a precizat că „este a XVII-a ediţie a taberei, sunt necesare păstrarea limbii şi ajutaţi românii dincolo de graniţe, inclusiv cei din zona Timocului bulgăresc şi sârbesc, se întâlnesc multe oprelişti şi greutăţi în Odesa, Transnistria etc.”.
Emoţionante, cutremurătoare şi pline de patriotism au fost luările de cuvânt ale d-nei ELEONORA CERCAVSCHI, director al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol şi preşedintele Asociaţiei „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din R.Moldova, care a precizat că „cei 170 de copii au voinţă şi dorinţă de a învăţa româneşte, în numele românismului nu o să se lase intimidaţi sau călcaţi în picioare”, iar d-na prof. RAISA PĂDUREAN – dir.adj. la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, ne-a relatat: „Mulţumim că suntem aici, să faci ce simţi şi să respecţi, dar să fim respectaţi, am primi copii şi noi dar nu sunt lăsaţi la vamă, durează prea mult acordarea cetăţeniei de către România faţă de Rusia care o dă în 24 de ore”.
D-na TATIANA JEREGHI – dir. Şcoala de Artă din COJUŞNA a opinat „Trebuie să fim şi să gândim româneşte, să simţim că sumtem români şi să fim respectaţi”.
Momente înălţătoare, de o puternică vibraţie patriotică au fost oferite de recitarea poeziei „Rugăciune albă” de către eleva Mădălina Vrânceanu, cântec din repertoriul lui Al. Teodorovici, interpretat de o elevă şi „Mă dusei să trec la Olt” – solist vocal interpretat de mezinul grupului.
După vizitarea muzeului a urmat vizitarea urbei Bistriţa, iar la ora 18,00 a avut loc un schimb de experienţă cu Ansamblul „Doiniţa” de la Cercul Militar.
Bine aţi venit, buni şi frumoşi români, pe meleagurile noastre! Vă dorim şedere plăcută!

Comentarii

08/08/13 00:55

interesant

11/09/13 21:06

Daca s-ar intampla mai des...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5