Oaspeți europeni la Şcoala Gimnazială Nimigea de Jos

            În perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2019 este în desfășurare faza finală a proiectului Erasmus+ ”Together in Diversity”. Mai precis, a patra mobilitate transnațională a elevilor și profesorilor. După doi ani în care au făcut schimb de experiență cu școli din Polonia, Croația și Bulgaria,  pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Nimigea de Jos a sosit timpul să dovedească calitățile de gazde primitoare și, nu în ultimul rând, să ofere o experiență educațională inedită prin activitățile propuse oaspeților. Școlile partenere sunt: Osnovna skola ”Josipa Kozarca”, Lipovljani Croația – inițiatorii proiectului, OU ''Nikola Yonkov Vaptsarov", Berkovitsa, Bulgaria, Miedzynarodowa Szkola Podstawowa Edukacji Innowacyjnej w Lodzi, Polonia.

            Activitățile de până acum au avut loc la Școala Gimnazială Nimigea de Jos, în sala de festivități din localitatea Nimigea de Jos și la pensiunea în care sunt cazați. Prima parte a zilei de luni a fost dedicată primirii oaspeților, urmată de prezentarea școlii, făcută de domnul director Szasz Teodor. Ne-au onorat cu prezența domnul primar Mircea Runcan și domnul secretar Kertesz Robert, din Partea primăriei Nimigea. Pe parcursul zilei s-au desfăşurat activităţi didactice (ore în limba maghiară, realizate de Simon Blanka), workshop-uri în limba engleză conduse de Ruxandra Dobra și Pop Oana, manifestări culturale (cântece, dansuri populare – activități în care au fost implicați de la preșcolari la elevi de gimnaziu, recital de muzică – susținut de Oana Dinuță Cloșca de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Năsăud), prezentarea etapelor anterioare ale proiectului (prof. Bindea Florin), discuții. Seara, au avut loc activități non-formale (karaoke, competiții interactive, clipe de magie, face painting – organizate de Salvan Olimpia Elena).           

Ziua a doua, marți, a fost ”Ziua tradițiilor”. Locul de desfășurare – Sala de evenimente din Nimigea de Jos. Activitățile pregătite au fost variate: o succintă prezentare a evoluției meșteșugurilor și portului popular (prof. Bindea Florin), parada portului popular (românesc, maghiar, rrom, croat, polonez și bulgar), moment artistic – secvență din nunta tradițională -  organizată de prof. Purcea Anamaria, dansuri tradiționale maghiare (Szabo Erica, Runcan Ildiko), expoziție de costume populare, icoane pictate, cusături, ateliere de cosițe, împletituri și cusături (prod. Dan Aurelia Maria, Florentina Constantin, Floarea Imre) o expoziție culinară internațională, un pitoresc moment al dansului ”țigănesc”. Activitatea a fost realizată cu sprijinul domnului primar Mircea Runcan, căruia îi mulțumim pentru că sprijină mereu activitățile școlilor din comună. Ne-am bucurat de prezenta unor invitați din tară, doamna inspector Hudrea Daniela din partea ISJBN, Mihaela Vlasin de la Liceul Tehnologic Telciu, pastorul reformat Szabo Attila, creatori populari care au expus operele lor – Cornelia Bodescu, Domnica Homei; au susținut recitaluri solişti precum Amalia Tuturugă de la Școala Gimnazială ”Tiberiu Morariu” Salva, Dănilă Andrei și Cișca Ioachim de la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”. O adevărată ”explozie” de artă!

Ziua a fost completată cu o vizitare a ”Pădurii pedagogice” de la Tășuleasa Social, prilej de a vedea modul în care se poate face educație în afara șabloanelor. O experiență de neuitat. Le mulțumim voluntarilor Tășuleasa pentru acest lucru.

Coordonatorul local al proiectului, doamna Carmen Monica Szekely, a oferit concluzia acestor două zile: ”Expresie a sensibilității și a talentului, folclorul este istoria unui popor care reflectă într-o suită de elemente frumusețea sufletească din care a izvorât cântecul, versul, dansul, artă a cărei geneză se așază în timpuri imemorabile. Venind de demult, bogatul tezaur popular a adus peste ani doine, balade, cântece, strigături, datini, modele de creație de o înaltă ținută artistică. Astăzi am adus în fața invitaților doar o mică parte din acest ”izvor nesecat” numit folclor. Totodată, am încercat să urmărim devenirea în timp și adaptarea a tot ceea ce este vechi, vremurilor actuale. În final, vreau să mulțumesc colegilor; numai prin efortul lor a fost posibilă realizarea cu succes a proiectului; prin implicarea și sprijinul oferit au dovedit că suntem o adevărată echipă. Echipa Școlii Gimnaziale Nimigea de Jos! ”

Prof. Bindea Florin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5