Obținerea permisului pentru arme de vânătoare – ce etape trebuie parcurse?
Înainte de achiziţionarea unei arme de vânătoare, doritorii trebuie să fi obţinut permisul de vânătoare și să aibă această calitate reglementată prin lege. Drumul până la obţinerea permisului de vânătoare este lung și costisitor, însă rezultatul final merita fiecare ban cheltuit și toate eforturile susţinute.
Procedura de obţinere a permisului de vânătoare sau cum să devii vânător?
Pentru a obţine permisul de vânătoare, doritorii trebuie să parcurgă următoarele etape:
1. Solicitarea în scris către o organizaţie vânătoreasca;
2. Depunerea cazierului judiciar, cererii speciale și recomandării de la un membru al asociaţiei căreia i se adresează cererea;
3. Efectuarea perioadei de stagiatura de la data comunicării de repartizare într-o grupă de vânători și participarea la trei acţiuni de vânătoare, unde viitorul vânător va efectua și o instruire practică în care va învăţa să mânuiască arma de vânătoare;
Citește și: Ce trebuie sa stii despre armele de vanatoare
4. Întocmirea dosarului de examen, care trebuie să includă:
· copie a actului de identitate;
· cererea;
· comunicarea conducerii organizaţiei vânătoreşti;
· recomandarea de absolvire;
· fisa de stagiatura;
· cazierul judiciar;
· fişa medicală;
· declaraţia pe propria răspundere, prin care candidatul susține că nu a săvârşit fapte încadrate ca infracţiuni în ultimii 3 ani.
Cum și când se eliberează permisul de vânătoare?
Permisul de vânătoare permanent se eliberează în condiţiile legii, de către organizaţiile vânătoreşti licenţiate, pentru candidaţii promovaţi la examenul pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent. Pentru a absolvi acest examen, vânătorii trebuie să răspundă la întrebări formulate de către specialiști, care conţin noţiuni privind domeniul cinegetic, etică vânătoreasca, boli ale vânatului, chinologie, arme de vânătoare, biologia speciilor faunei de interes cinegetic și legislaţia în acest domeniu.
Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească arma de vânătoare
Pentru ca vânătorii să aleagă arma potrivită, aceasta trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar în cazul începătorilor, aceasta nu este cea mai uşoară decizie pe care trebuie să o ia. Vânătoarea nu este un hobby, ci este un sport, o modalitate de relaxare, o pasiune și o modalitate de îmbunătăţire a condiţiei mentale și fizice. Vânătorii profesionişti ştiu ce arma să îşi aleagă, dar începătorii au nevoie de puţin ajutor în acest sens.
Armele de vânătoare sunt accesibile astăzi chiar și în mediul online, iar pentru ca vânătorii să ia decizia potrivită în acest sens, trebuie să se gândească, în primul rând, la ce îşi doresc să vâneze și la cât de des își doresc să participe la vânătoare. De asemenea, ei trebuie să ţină cont și de următoarele criterii:
· numărul de ţevi și felul în care sunt dispuse;
· calibrul armei de vânătoare;
· construcţia armei de vânătoare cu ţevi fixe sau basculante;
· modul de încărcare a armei – manuală, semiautomată sau cu repetiţie.
Pe lângă armele de vânătoare, vânătorii trebuie să ia în calcul și alte achiziţii importante pe care le mai au de făcut:
· hainele de vânătoare: costumul de vânătoare de camuflaj, bocancii și cizmele, polarul pentru cei care vânează pe timpul rece, tricoul respirant și accesoriile reflectorizante;
· accesoriile de vânătoare: căşti, binoclu, goarnă, momeală, tocul armei, trusa de curăţare, walkie- talkie.
După ce toate aceste accesorii sunt cumpărate și arma este în posesia vânătorului, acesta participa participa la o vânătoare organizată din cadrul asociației din care face parte. Vânătorul trebuie să își exprime intenția de a participa, urmând să primească toate detaliile de care are nevoie de la reprezentanții asociației.
Citiţi şi:
- Bărbat din Tureac, cercetat penal. Nu a depus armele de vânătoare, după ce i-a expirat permisul!
- Bistriţenii cu permise port armă eliberate în 2006 trebuie să treacă pe la Poliţie
- Bărbat din Josenii Bârgăului, cercetat pentru braconaj cinegetic şi uz de armă fără drept
- ÎN ATENŢIA POSESORILOR LEGALI DE ARME ŞI MUNIŢII
- Deţinătorii de permise port-armă, atenţionaţi de poliţişti!
Comentarii
Stimate autor al acestui articol, TREBUIA M'ATA MAI INTAI SA LE SPUI CANDIDATILOR, CA TREBUIE SA URMEZE CURSURILE UNEI SCOLI AUTORIZATE DE ARME SI MUNITII ... ptr ca " este interzisa inmanarea armei de vanatoare , unei persoane care nu are permis de arma, aceasta fiind infractiune " ... pentru a fi instruita cum s-o manuiasca ... la locurile unde se exercita vanatoarea si de catre persoanele care nu au licentza si autorizatie de " instructori autorizati de arme si munitii " si care desfasoara aceasta activitate in calitate de angajati cu contract de munca la o astfel de societate , de arme si munitii , instruirea fiind legala EXCLUSIV LA SCOALA DE ARME SI MUNITII SI/SAU LA UN POLIGON DE TRAGERE AUTORIZAT .
Dupa ce aboslva cursurile unei scoli de arme si munitii , candidatii dau examen in fata unei comisii de examinare de la Serviciul de politie arme si munitii ... si daca sunt declarati admisi, vor primi dreptul sa-si achizitioneze o arma de vanatoare ", dupa care li se elibereaza un " permis de arma "( de detinere, port si folosire in scop de vanatoare ) . NUMAI CU ACEASTA RMA VA AVEA VOIE SA EFECTUEZE ANTRENAMENT IN MANUIREA ARMEI ... SI EXCLUSIV INTR-UN POLIGON AUTORIZAT , SUB SUPRAVEGHEREA UNUI INSTRUCTOR DE ARME SI MUNITII .
Membrii vanatori, indiferent ce functie ar avea ei la " grupa de vanatoare repartizata " ... NU SUNT AUTORIZATI SI NU AU VOIE SA DESFASOARE ACTIVITATI DE INSTRUIRE A MODULUI CUM SA MANUIASCA ARMELE DE VANATOARE SI CUM SA EXERCITE TIRUL CU ACEASTE ARME , mai mult ... nimeni nu are voie sa inmaneze arma din posesie legala, decat numai mambrilor vanatori care deja sunt autorizati si au deja permis de arma si cu totul exceptional ( cand trec un obstacol, cand eviscereaza ori tracteaza un vanat ... , cand se urca ori coboara dintr-un mijloc de transport la locul de vanatoare , cand isi fac nevoiel ... etc. etc. etc. ) .
Armele de vanatoare, pot fi imprumutate ptr exercitarea vanatorii, altor vanatori, numai celor care au permis de arma din categoria celei care face obiect al " imprumutului de folosinta in scop de vanatoare " ... ( vedeti ce scrie in legea armelor coroborat cu legea vanatorii ) .
Politia Romana, pe siteul sau, la I.G.P. Directia " Arme si munitii " ... are publicata lista cu " scolile de arme si munitii " si al " poligoanelor de tir " autorizate ... unde se pot efectua aceste cursuri si obtinerea " permisului de arma " ( in spetza... ptr vanatoare ) .
Aceste cursuri trebuie efectuate concomitent, ptr ca " permis de arma " ptr vanatoare nu se elibereaza decat numai daca ai " calitatea de membru vanator " ... iar aceasta calitate , n-o poti avea fara cursul de membru vanator... unde " vei fi instruit si cu privire la " categoria armelor ce fac obiect al vanatorii si metodele de exercitare a vanatoarii. Cat priveste manuirea armelor... acest lucru, nu se poate face decat la "scoala de arme si munitii " cu peronalul astfel calificat si autorizat .
Bine ar fi ca societatile de vanatoare, sa fie OBLIGATE PRIN LEGE , sa se autorizeze sa efectieze si cursuri de " arme si munitii " si atunci instruirea va fi tehnico-aplicativa directa ...
REPET, NU VA JUCATI CU ARMELE PE TIMPUL EXECUTARII SEDINTELOR DE VANATOARE SI NU DATI ARMA DIN MANA PERSOANELOR " prtacticanti " ... CA ESTE INFRACTIUNE ... si riscati un dosar penal... cu consecintele aferente ( condamnare penala, anularea permisului de arma si confiscarea armei respective ) . NU VA " JUCATI " CU ARMELE DIN POSESIE LEGALA !
Mari
Adaugă comentariu nou