Liderii interimari de filiale, la mana conducerii PNL

Orban nu vede necesitatea modificării statutului

Sursa: Antena3.ro

Liberalii se reunesc pentru două zile în lucrările mai multor foruri de conducere ale partidului pentru a discuta printre data viitorului Congres, forma acestuia, propunerile de modificare ale statutului, dar şi a analiza ultimele alegeri, consecinţele acestora pentru partid şi liderii de filiale.

În condiţiile în care 29 de lideri de filiale au statut de interimari, iar o parte din ei cad deja sub sancţiunile de reorganizare dictate pentru organizaţiile care au obţinut sub 10% la ultimele alegeri prezidenţiale, liniştea actualei conduceri centrale nu pare a fi tulburată decât de unele propuneri izolate de desfiinţare a funcţiei de prim-vicepreşedinte deţinută în prezent de Ludovic Orban.

Mai mult de jumătate din delegaţii la viitorul Congres extraordinar al partidului vor fi decişi însă de liderii interimari al căror viitor politic se află în mâna actualei garnituri de lideri PNL.

Proliferarea interimatului la nivelul organizaţiilor judeţene nu este decât în favoarea liderului Crin Antonescu şi colegului Ludovic Orban care se pot folosi de acest mijloc de presiune pentru a respinge eventualele atacuri la adresa autorităţii lor sau chiar eventualele încercări de debarcare din funcţiile deţinute. Liderii interimari de filiale au primit semnale că în cazul în care vor susţine prezervarea actualului statut şi implicit a actualei forme de conducere ar putea fi reconfirmaţi în funcţii ca preşedinţi de organizaţii plini, susţin surse liberale.

Cum orice conducere interimară depinde de bunul plac al centrului, este de aşteptat ca o bună parte din deţinătorii acestor funcţii să cânte după cum li se va dicta de la Bucureşti. Deocamdată, atât Antonescu, cât şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban vor lua temperatura filialelor la şedinţele Biroului Politic Central, Consiliului Naţional Executiv şi Delegaţiei Permanente de sâmbătă convocate pentru a analiza şi conveni data la care va fi convocat Congresul partidului, şi caracterul acestuia, ordinar sau extraordinar.

,,În prezent, mai avem 29 de organizaţii conduse de interimari. Fiecare filială îşi va alege proprii delegaţi la Congres. Este posibil ca în cazul unora să fie organizate conferinţe judeţene pentru alegerea unor conduceri pline. În Consiliul Naţional Executiv vom stabili de altfel, data la care vor fi convocate şi organizate o parte din conferinţele judeţene. Avem cereri din partea a şapte judeţe printre care Ilfov şi Sector 5”, a declarat Orban, unul din liberalii care sunt interesaţi ca statutul să nu fie modificat semnificativ. De altfel, Orban recunoaşte că nu vede urgenţa modificării statutului PNL.

,,Orice membru are dreptul să vină cu orice propunere de modificare a statutului. Personal cred că elementul esenţial nu-l constituie modificarea sa, cât aplicarea. În linii mari, după 20 de ani de evoluţie cred că deocamdată statutul răspunde nevoilor partidului” a explicat Orban, arătând că documentul oferă în prezent pârghiile pentru asigurarea democraţiei interne, a unui management eficient şi a unei reprezentări şi desemnări corecte în funcţiile de conducere.

Poziţia rezervată a lui Orban în privinţa modificărilor statutare este explicabilă. Vicepreşedintele Relu Fenechiu s-a pronunţat recent pentru desfiinţarea funcţiei de prim- vicepreşedinte pe care Orban o deţine în partid, invocând inutilitatea acestui post.

Fenechiu face acum lobby printre ceilalţi vicepreşedinţi şi lideri de filiale pentru a-l debarca pe Orban şi a împărţi între vicepreşedinţi atribuţiile politice şi organizatorice pe care le avea prim-vicepreşedintele PNL.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5