Ovidiu Bojor, lansare de carte la Năsăud

Academicianul Ovidiu Bojor şi-a lansat cartea „Iubire, dragoste, sexualitate” scrisă în colaborare cu doctorul în medicină Octavian Popescu, în sala de şedinţe a Muzeului Grăniceresc Năsăudean, pusă la dispoziţie cu generozitate de directorul Lucian Vaida şi colaboratorii săi.
Activitatea a fost iniţiată de prof. Dorina Buia, directorul Clubului Copiilor şi alte cadre didactice în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, organizată în această perioadă în toate şcolile din ţară.
Evenimentul s-a dovedit a fi o adevărată lecţie de viaţă, la care au participat elevi ai liceelor năsăudene, profesori şi alţi intelectuali din urbe. Venerabilul doctor în farmacie şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a cărui celebritate a depăşit graniţele ţării, a vorbit celor prezenţi la eveniment despre iubire, dragoste, sexualitate, probleme medicale sau mentale, despre concepţii şi prejudecăţi, terapii, psihologia şi sociologia vieţii, despre naturism, libertate şi libertinaj, captivând cu totul auditoriul.
Academicianul Bojor a amintit cu mândrie că este fiu al Ţării Năsăudului, născut în Găureni, astăzi Aluniş (Zagra), că tatăl său a fost coleg de bancă cu scriitorul Liviu Rebreanu la liceul năsăudean „George Coşbuc” (astăzi Colegiul Naţional „George Coşbuc”) şi că se foloseşte de orice ocazie pentru a veni pe meleagurile natale, unde a văzut lumina zilei în urmă cu 89 de ani.
„Mă bucur să văd sala plină de tineret. Voi sunteţi speranţa… Societatea actuală se află într-un punct critic al spiralei evoluţiei. Trebuie să depăşim metehnele şi practicile acestei societăţi. Omenirea înaintează prin mentori, prin vârfuri, evoluăm doar dacă ne depăşim modelele. Evoluţia spirituală ne cam lipseşte, suntem la partea de jos a spiralei evoluţiei, mai jos este prăpastia… trebuie neapărat să urcăm. Menirea noastră este să redeşteptăm morala şi spiritualitatea, totdeauna schimbarea trebuind să înceapă cu „persoana I” la singular, să-i ducem cu noi şi pe ceilalţi…
Trebuie să fim cumpătaţi, să creăm un echilibru perfect între mintal, spiritual şi fizic. Întotdeauna să fim pe verticală, să ne închinăm doar în faţa lui Dumnezeu.
Eu respect regula celor trei opt (regula vieţii), care constă în 8 ore de muncă activă, 8 ore de odihnă activă şi 8 ore de somn, recomandând cinci mese uşoare, pe zi (9,00, 12,00, 16,00, 18,00 şi 21,00)… Metaforic vorbind, unii mănâncă cu polonicul, alţii cu lingura, iar eu mănânc cu linguriţa, fără grabă, mestecând fiecare îmbucătură de cel puţin 20 de ori, deoarece digestia începe în cavitatea bucală sub acţiunea enzimelor, ajutând stomacul, care nu mai este obligat să „muncească” până la epuizare. Aşa îmi explic faptul că la vârsta de 89 ani am o sănătate bună, o raţiune excelentă, o satisfacţie sufletească şi, încă, dragoste de muncă.
Toată viaţa am fost raţional. Unii aleargă după bani, profituri, sex. Acestea sunt pe un plan inferior, în josul spiralei vieţii. Omul a fost creat ca un edificiu perfect pe verticală. Capul cu raţiunea – deasupra; sentimentul – pe la inimă, iar viscerele, undeva mai jos, la etajul inferior. Trebuie să fim raţionali, să nu facem din excepţie o regulă de viaţă. Viaţa adevărată înseamnă satisfacţie sufletească, linişte sufletească, înlocuirea luptei pentru profituri, cu iubirea…”, sunt numai câteva din gândurile şi învăţăturile academicianului Ovidiu Bojor, împărtăşite cu multă dăruire celor din sală.
Aşadar, lansarea cărţii „Iubire, dragoste, sexualitate” s-a transformat într-o adevărată lecţie de viaţă, de morală şi spiritualitate, pentru care toţi îi suntem recunoscători – acad. dr. Ovidiu Bojor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5