,,Iubire, Dragoste, Sexualitate”

Cartea domnului academician doctor Ovidiu Bojor în colaborare cu domnul doctor Octavian Popescu ,,Iubire, Dragoste, Sexualitate” cuprinde cinci capitole intitulate astfel:
I. Fiziologia, psihologia şi sociologia vieţii sexuale;
II. Impotenţa şi frigiditatea – importante obstacole in viaţa sexuală;
III. Terapii ştiinţifice şi tradiţionale afrodiziace;
IV. Terapii ştiinţifice şi tradiţionale anafrodiziace;
V. Educaţia sexuală, un imperativ al vieţii moderne.
Autorii cărţii ne invită la o responsabilizare a vieţii noastre bazată pe cunoaştere şi îndemn la autocunoaştere. Se au în vedere delimitări conceptuale şi, în mod deosebit, regăsirea armoniei antice dintre ethos şi logos.
Se remarcă forţa şi valoarea cuvântului ,,Din trei vindecători, unul care tratează cu cuţitul, altul prin plante şi al treilea prin cuvântul sfânt, ultimul este cel mai vindecător dintre vindecători”. Autorii cărţii descoperă asemeni lui S. Freud forţa cuvintelor noastre: ,,Iniţial cuvintele făceau parte din magie şi încă în zilele noastre cuvântul şi-a păstrat mult din puterea sa magică de odinioară. Cu ajutorul cuvintelor un om îşi poate face semenul fericit sau îl poate impinge la disperare, cu ajutorul cuvântului profesorul transmite ştiinţa sa elevilor, iar un orator pune stăpânire pe auditoriu şi îi determină judecăţile şi deciziile. Cuvintele declanşează afecte şi constituie pentru oameni mijlocul general de influenţare” (Sigmund Freud, Introducere în psihanaliză. Prelegeri de psihanaliză. Psihologia vieţii cotidiene, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1980, pag. 64).
Motto-urile selectate de autori relevă o profundă criză etică a zilelor noastre. Astfel ,,Mai mult te împiedici de fermoar decât de moralitate”, iar ,,profunzimea decolteului” este suficientă pentru cunoaşterea celuilalt. Autorii cărţii recomandă o armonizare a ambientului, muzicii, culorii, literaturii, a artei cinematografice, adesea influenţate de pornografia agresivă. Face trimitere la ,,Povestea poveştilor” scrisă de Ion Creangă care reprezintă o utopie erotică şi marchează faptul că imaginarul nostru concepe refugiile nemulţumirilor noastre, a frustrărilor inerente vieţii.
O altă idee relevantă a cărţii este că deosebirea dintre otravă şi medicament o reprezintă diferenţa de doză, iar cunoaşterea şi intervenţia medicală la timp este decisivă pentru vindecare.
Răul absolut al zilelor noastre - drogurile - sunt văzute prin prisma experienţei personale din cercetarea botanică, autorul subliniind diferenţa dintre afodiziac şi anafrodiziac.
Cartea se adresează tuturor, dar mai ales o categorie utilă ar fi adolescenţii. Efectele educative ale cărţii răspund unor nevoi mereu actuale, mai ales când antonimele educaţiei îşi fac simţită prezenţa alături de tot mai multe cazuri de deviere comportamentală. Desigur că sexualitatea este o componentă esenţială a vieţii oricărei persoane, iar aspectele sale psihologice, biologice şi sociale sunt într-o relaţie de interdependenţă, conferindu-i astfel un caracter complex şi marcând decisiv viaţa fiecăruia. În procesul de formare a adolescentului, rolul sexualităţii este pregnant, contribuind la conturarea identităţii de sine şi a celei sociale.
Autorul cărţii ne confirmă că există longevitate intelectuală, că şi la o vârstă venerabilă poţi împrăştia în jurul tău idei, generozitate şi, mai ales, căldură umană, grijă pentru soarta Celuilalt Om, a semenului tău.

Prof. Gonda Maria

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5