Ovidiu Creţu, ambasador al Clubului Primarilor din România
Asociaţia „Oraşe Energie România” (OER) a lansat un nou concept denumit Clubul primarilor, adresat semnatarilor Convenţiei Primarilor, concept deja implementat cu succes în Europa - Franţa, Germania, Italia, Olanda, Suedia, Polonia, Slovacia, Bulgaria sau Austria.
Lansarea Clubului Primarilor s-a realizat în cadrul Convenţiei Anuale OER care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Braşov, în prezenţa Semnatarilor Convenţiei primarilor şi a Structurilor de Suport în România. Pentru Clubul Primarilor s-au semnat deja 30 de adeziuni. „Ideea formării unui Club al Primarilor porneşte de la necesitatea reprezentării nivelului local, cu toată problematica aferentă, în forurile de decizie privind politicile energetice şi finanţarea proiectelor din acest domeniu”, a declarat, pentru “Bună ziua, Braşov”, Camelia Raţă, director executiv OER.
În cadrul aceste întâlniri, Biroul Tehnic al OER care va coordona Clubul Primarilor a ales şi trei ambasadori, respectiv Ovidiu-Teodor Creţu, primarul municipiului Bistriţa, Viorel Ilie, primarul municipiului Moineşti şi Gheorghe Coriolan Ciuhandu, primarul municipiului Timişoara. Alături de George Scripcaru, primarul municipiului Braşov şi preşedinte al Asociaţiei OER, aceştia vor reprezenta în forurile naţionale şi europene, imaginea şi viziunea comună a Clubului Primarilor din România.
Citiţi şi:
- Ovidiu Creţu, cu 3.277 de lei pe lună, este pe locul 34 în topul salariilor primarilor
- Senatorul Ioan Deneş, la a cincea iniţiativă legislativă
- Susţinerea lui Traian Băsescu, protocol juridic şi orientările de viitor
- Trecutul îi aduce împreună pe membrii PNŢCD
- Ovidiu Creţu, fostul primar al Bistriţei, membru în Consiliul de Supraveghere al Organizaţiei Europene de Planificare Strategică
Comentarii
Locul lui e la club nu la primarie. Dupa ce 4 ani nu a facut nimic serios pentru oras, a tocat o gramada de bani pe tot felul de tampenii si magarii numite planuri, studii, PUZ-uri, SF-uri. Iata cateva exemple din presa vremii:•Parcul industrial Sărata – 325.000 de lei PUZ şi documentaţie tehnico economică – se prevede o dezvoltare a zonei, deocamdată un proiect greu de în condiţiile crizei financiare, dar cine ştie cum vor evolua lucrurile. Până atunci, un lucru e cert documentaţiile au cheltuit sume importante de la buget, puţin probabil să fie amortizate în viitorul apropiat.
•Un alt exemplu este PUZ Wonderland – peste 250.000 de lei amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi în cadrul complexului Wonderland. Se execută studii geo tehnice, studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie. Proiectul a fost contestat de grupul PDL din Consiliul Local şi marele vis al primarului Creţu stagnează. Proiectul se află la faza de hârţogărie şi niciun investitor serios nu s-a arătat interesat să transforme păşunile de pe Dealul Cocoş în parc de distracţii. Este visul lui Creţu şi una din ambiţiile sale; rămâne doar să găsească investitori în cel mai scurt timp, în caz contrar putem spune că banii s-au cam dus pe apa sâmbetei. Liberalii joacă tare de când e Rusu viceprimar şi au cerut reanalizarea studiului de fezabilitate, fapt care întârzie şi mai mult promisiunea lui Creţu.•Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe aproximativ 500.000 de lei, numai pe studii tehnico-economice, este de asemenea un proiect măreţ, care pare imposibil de realizat exclusiv din bugetul local, având în vedere că fiecare kilometru de drum costă aproape un milion de euro. Primarul Creţu a criticat vehement administraţia Moldovan pentru că a accesat bani din bănci pentru modernizarea a 30 de străzi din municipiu. Aşadar, fără bani împrumut de la bănci. Din nou, fondurile guvernamentale ar putea salva situaţia.
•Pentru Podul Berăriei sunt prevăzuţi 100.000 de lei, numai pentru documentaţii şi 5.000.000 de lei pentru realizarea sa. Un proiect exorbitant, care ar dezvolta zona Zăvoaie. Ca şi în celelalte situaţii, salvarea vine de la guvernanţi, lucru puţin probabil având în vedere relaţia tensionată cu PDL- iştii de la nivel central şi acuzele lui Creţu la adresa Elenei Udrea. Se ştie că banii se alocă pe filieră politică, deci puţine şanse pentru o astfel de finanţare.•PUZ zona Gării va fi executat la 15.000 de lei, în condiţiile in care SNCFR a comandat de asemenea un PUZ cu reabilitarea Gării. Totuşi, în tema de proiectare se arată că iniţiativa primăriei va completa modernizarea Gării Bistriţa, proiect iniţiat de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.•PUZ zona Decebal – 12.000 de lei prevede o reconfigurare a zonei şi realizarea unor pasaje subterane pentru pietoni, dar şi o modernizare a Halei Decebal şi a pieţei agroalimentare.•Punte pietonală pe strada Petru Maior – 60.000 de lei pentru documentaţii si aproximativ 2.000.000 de lei pentru realizarea sa. Se caută fonduri.•Punte pietonală Tudor Vladimirescu 41.000 de lei pentru documentaţii.•PUZ Heidenfeld – 5.000 de lei prevede modernizarea parcului de distracţii de la Viişoara. Probabil din bani de la bugetul local.•Bretea Tărpiu – Subcetate – 50.000 de lei pentru documente.•Iluminat public cu ajutorul surselor neconvenţionale de producere energie electrică documentaţii estimate la 60.000 de lei.•Plan Urbanistic de Detaliu Piaţa Florilor – 5.000 de lei prevede realizarea unei fântâni arteziene în faţa blocului Lama. Proiect expus în punctele de informare din oraş. Realizarea acestuia va avea loc din bugetul local.•Reabilitarea pe hârtie a spaţiilor verzi din zona Decebal şi Stefan cel Mare a înghiţit de la buget – 35.000 de lei.
Adaugă comentariu nou