Ovidiu Creţu, la deschiderea Târgului Mare al Bistriţei: Gustaţi din frumuseţea acestor zile şi a oraşului nostru. Bistriţa este a bistriţenilor
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Cinci zile de sărbătoare pentru Bistriţa, cu muzică pentru toate gusturile şi în diverse locaţii. Cu mic, cu mare, bistriţenii, de aici şi de oriunde s-ar afla, sunt aşteptaţi să-şi sărbătorească burgul şi să-şi încununeze, în prag de toamnă, munca unui an.
Festivitatea de deschidere a Târgului Mare al Bistriţei a fost gândită altfel în acest an, fără oficilităţi, cetăţeni de onoare şi delegaţii din străinătate. Momentul solemn a fost reprezentat de intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te, române!” şi a imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, de către fanfara militară a Garnizoanei Bistriţa.
A fost un moment mai aproape de oameni, care a încercat să repună în scenă momentul din 1353, atunci când Ludovic de Anjou a dat Bistriţei dreptul de a ţine târg, de la Sf. Bartolomeu timp de 15 zile, în jurul bisericii din Piaţa Centrală. Scrisoarea oficilială i-a fost înmânată actualui jude al Cetăţii Bistriţei, Ovidiu Creţu, de Florin Săsărman, solul regelui Ludovic cel Mare, prin intermediului judelui de la acea vreme, actorul Dan Rădulescu.
„Bistriţeni, avem puterea în mâinile noastre dată de slăvitul rege Ludovic cel Mare să ţinem târg, aici, la noi acasă, tot aşa de mare ca cel de la Buda, adică cel mai mare din zona noastră, a Transilvaniei. A fost un pas extrem de important, stimaţi concitadini, în 1353, când acest rege, urmare a ajutorului primit din partea bistriţenilor în luptele pe care le-a avut cu nobilii maghiari din Transilvania, să dea oraşului nostru titlul de oraş liber regal, cu drept de pecete, cu drept de judecată şi cu drept de a ţine târg.
De aceea sărbătoarea oraşului de astăzi se numşete Târgul Mare al Bistriţei, care începe ddin ziua Sf. Bartolomeu, adică în 24 august. A fost un moment important atunci în 1353 şi Bistriţa s-a dezvoltat mai mult ca oricare alte oraşe, întrecând Braşovul, Sibiul sau Clujul şi devenind unul din oraşele importante din această parte a Transilvaniei, devenind Poarta orientală a Transilvaniei. (...)
Noi, cei de astăzi, să începem târgul. Declar deschisă ediţia 2016 a Târgului Mare al Bistriţei şi timp de 5 zile, în primul rând bistriţenii, pentru că Bistriţa este a bistriţenilor, cei care locuiesc aici sau în Spania, Germania sau Italia, să ne veselim, să ne distrăm, să petrecem aceste zile. Muncim 300 de zile pe an, avem dreptul la târgul nostru, să petrecem. Eu vă invit pe toţi, cei de aici sau cei care sunt acasă, să veniţi în Piaţa Mare, să veniţi pe Pietonal sau în Heidenfeld, în Schullerwald sau în pieţele medievale şi să gustaţi din pin frumuseţea acestor zile şi frumuseţea oraşului nostru”, a punctat primarul Creţu, la momentul inaugural, mulţumind celor care s-au ostenit în organizarea evenimentului.
Pe scena de pe Pietonal au evoluat trupele de dans D’Fantasy, Re-Born, BN-Ritm şi Lotus. Apoi a venit rândul concertului Mircea Rusu Band şi al recitalului trupei Cobzality, care îmbină muzica tradiţională cu sonorităţi moderne.
Cei prezenţi au putut să admire şi să cumpere obiecte de artizanat, handmade, produse alimentare tradiţionale, miere, la standurile din jurul Bisericii Evanghelice. Mai multe, veţi descoperi dumneavoastră.
***
Citiţi şi:
- Urmașii breslelor Bistriței vă dau din nou întâlnire în inima cetății
- Conferinţa „Din istoria Târgului Mare al Bistriţei”, la Primăria Bistriţa
- Târgul Mare al Bistriţei, în acest an, de miercuri până duminică
- Invitaţi din şase ţări la ceremonia de deschidere a Târgului Mare al Bistriţei. Declaraţia Unirii României cu Basarabia, înmânată fraţilor de la Chişinău. Titlul de Cetăţean de onoare pentru Bernadette Szocs
- Andrei Marga: Bistriţenii au dovedit adesea că sunt gata să facă şi se pricep să facă. Aeroportul rămâne o nevoie stringentă
Comentarii
Pe an ce trece, Cretu devine din ce in ce mai penibil. Dupa cum se stie, in anul 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui Ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a tine targ anual de 15 zile in luna august, targ cunoscut in partea locului sub numele de Bulgiul Bistritei. Dar, in anul 2013 cand s-au implinit 660 de ani de de la acel moment istoric, Cretu sustinea ca evenimentul nu reprezinta nimic pentru oras. Abia in 2015 i-a cazut fisa si a organizat zilele orasului sub un simulacru de asa-zis Targul Mare al Bistritei", desi, avand in vedere ca a tinut doar 3 zile mai potrivita ar fi fost denumirea de "Targul Mic". Anul acesta s-ar putea numi "Targul Mijlociu", pentru ca durata lui a fost extinsa la 5 zile. Si totusi, Cretu este mereu in contratimp mai ceva ca Pacala. El nu stie ca ca in acest an se implinesc 650 de ani din 1366 cand orasul Bistrita a capatat si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. Acest moment merita si trebuia invocat, mai mult decat balivernele rostite de Cretu in deschiderea "Zilelor orasului 2016".
Da pe dracu. Bistrita este a majoritatii din consiliul local. De noi prostimea aveti nevoie odata la patru ani, cand ne raniti batjocoritor din coltul gurii voastre plina de mizerii.
Multa lume credea ca lui Cretu i-a venit mintea la cap, dupa ce in urma cu cateva luni, a mutat scena de spectacole in aer liber in Piata Culturii, mai ales ca dupa reabilitarea parcului si inchiderea accesului auto spre stadion, piata din fata Casei de Cultuta a devenit locul cel mai potrivit sa gazduiasca evenimente culturale. Se parea ca, in sfarsit, s-a gasit un loc potrivit si pentru scena de spectacole in aer liber. Dar, orice minune tine 3 zile, si iata ca acum de Zilele orasului Cretu a mutat din nou scena in Piata Centrala, blocand iar accesul auto in centrul orasului. Pana si tarabele au fost din nou amplasate pe spatiul verde din jurul Bisericii Evanghelice in loc sa fie asezate pe Pietonal sau in Piata Mica unde exista pavaje amenajate recent. Dar se pare ca primarul Cretu s-a obisnuit cu mizeria si nu poate renunta asa usor.
Adaugă comentariu nou