Ovidiu Creţu: Modernizarea Pieţei Centrale este un proiect benefic pentru oraş. Din 93 arbori, rămân 40 şi mai plantăm 16

         Primarul municipiului Bistriţa consideră că pe tema amenajării Pieţei Centrale au apărut informaţii false în rândul opiniei publice, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul din Parcul municipal, „pentru a incita locuitorii Bistriţei împotriva unui proiect pe care eu îl apreciez foarte frumos şi foarte benefic pentru oraş”. Proiectul, în faza DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) va fi dezbătut în şedinţa ordinară din 24 mai.

         Ovidiu Creţu a explicat atât istoricul acestui proiect, cât şi ceea ce se doreşte a se realiza, menţionând din capul locului că pe parcursul mandatelor sale a demonstrat că-i pasă de spaţiile verzi şi de recreere din oraş, dovadă fiind Parcul municipal, Parcul Tineretului, Parcul Eroilor sau Parcul de la Casa Albă.

         „Începutul a fost în 11 august 2014, când am lansat un concurs pe SEAP pentru amenajarea Pieţei Centrale, cu termen de depunere în 7 octombrie. Am desemnat un juriu împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România pentru că acest concurs de soluţii l-am organizat împreună. Din juriu au făcut parte cinci persoane, niciuna din Primăria Bistriţa. Au făcut parte arhitect Virgil Pop, profesor universitar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, la acea vreme preşedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice; arhitect Paul Niedermaier, profesor la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”,  membru în Comisia Naţională a Monumentelor,  membru corespondent al Academiei; arhitect Guttmann Szabolcs Istvan, la vremea respectivă preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, membru în Comisia Naţională de Monumente;  arhitect Liviu Gligor, profesor la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică din Sibiu şi arhitect Tamaş Emodi, de la o firmă de arhitectură din Oradea. Asta este comisia care ne-a dat-o OAR, noi am fost de acord cu ea pentru a juriza cele cinci lucrări depuse”, a explicat primarul Creţu.

         Potrivit acestuia, câştigătoare a fost desemnată lucrarea Planwerk SRL din Cluj-Napoca, care a acumulat 402 puncte. În următoarea etapă, a fost realizat Planul Urbanistic de Detaliu, care a fost aprobat cu 18 voturi şi 3 abţineri în şedinţa din 24 iunie 2015 (HCL 78), cu preluarea unor propuneri. „Planul Urbanistic de Detaliu a avut la bază avizele necesare ale APM Bistriţa-Năsăud, ale Ministerului Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură. A fost organizată în data de 22 decembrie 2015 dezbaterea publică pe acest PUD şi au fost luate o parte din propuneri. Hotărârea respectivă a fost atacată în instanţă de doamna av. Cotul Teodora, care locuieşte undeva în Piaţa Centrală pe legislaţia de mediu, pe legislaţia de protecţie a monumentelor. Am fost chemaţi în judecată şi s-a propus retragerea avizului de la APM şi Direcţia pentru Cultură. Am câştigat şi local şi la Curtea de Apel Cluj, ultima sentinţă este din 4 octombrie 2017”, a mai menţionat primarul Creţu.

         Primarul Bistriţei a dat explicaţii şi cu privire la numărul arborilor care ar urma să rămână în zona Pieţei Centrale. În primul rând, există anumite zone care nu sunt vizate de proiect, cum este şi cazul arborilor din zona Sugălete, dar şi zona fostei clădiri CEC, care a fost inclus în proiectul pasajelor. „În total, în piaţă sunt 102 şi 104 arbori, depinde cine-i numără. Discutăm de 93 arbori, pentru că ceilalţi sunt în alt proiect. Din aceştia, 35 rămân care sunt şi acum existenţi, plus alţi cinci frasini. În total sunt 40, plus 16 arbori noi care vor fi plantaţi. (...) De castani nu a intenţionat nimeni să se atingă. Am încercat chiar să declarăm unul dintre castani monument al naturii, dar din păcate legislaţia nu permite”, a precizat primarul Creţu.

         Edilul municipiului a menţionat că vor fi plantaţi un molid (pentru a fi împodobit în fiecare iarnă), arţari, tei, platani, stejar, magnolii, scoruşi, meri ornamentali şi cireşi japonezi. „Per total, procentul de 59% vegetaţie forestieră, verde rămâne în piaţă. Nu vom distruge un parc, ci vom valorifica piaţa asezonând vegetaţia cu clădirile istorice”, a completat primarul Creţu, adăugând că acolo vor fi două fântâni arteziene cu ţâşnitoare din pavaj, dar şi suficientă umbră, o zonă mai însorită fiind doar cea din faţa bisericii. De altfel, acesta a evidenţiat faptul că Piaţa Centrală nu este înscrisă în Cartea Funciară ca spaţiu verde, ci ca „drum, construcţii”.

         Proiectul ar urma să fie finanţat prin POR 2014-2020, asta în contextul în care nu va fi blocat prin instanţele de judecată.

         În ceea ce priveşte campaniile lansate deja prin strângere de semnături, scrisori deschise, referendumuri etc., primarul Creţu a spus că „opoziţia îşi începe jocul de glezne pentru alegerile din 2020”. „Este o chestie firească în politică, numai că, după părerea mea, se exagerează un proiect important pentru municipiu. Niciodată nu am ţinut cont de impactul acesta, Parcul municipal era în săpătură când am candidat eu şi bistriţenii au înţeles că acolo se realizează lucruri bune şi m-au reales. Este în jocul politic să facă astfel de lucruri, din păcate jocul este cu un bun al oraşului.  Nu am îndoială că acest proiect se va realiza, ne vom judeca dacă este cazul. Sunt sigur că marea majoritate a bistriţenilor doresc acest lucru şi am încredere că vom face un lucru frumos”, a concluzionat primarul Creţu.

 

Comentarii

10/05/18 12:04
Bistritean

Daca Centrul Bistritean va arata ca-n poza aratata la ziar... atunci vai de el centru. Un peisaj searbad , urat si fara nici o atractie. Probabil ca in viitor, o sa-l vad sezand pe bancile din parc, doar pe Cretzu... si acolitii lui ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5