Pagini din trecutul Regimentului II Grăniceresc Năsăudean

Recent, conducerea Liceului „Solomon Haliţă” din Sângeorz Băi – dir. Prof. Dan Strugar a organizat o întâlnire a colectivului de cadre didactice din liceu cu prof. Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Astra Năsăud care, printr-o prezentare power point a trecut în revistă numeroase pagini istorice privitoare la trecutul plin de farmec al Ţinutului năsăudean în perioada Regimentului grăniceresc. S-au făcut referiri la înfiinţarea acestuia, statutul de oameni liberi ai locuitorilor din Valea Rodnei, la proprietăţile lor din care şi-au creat fonduri pentru construcţia de şcoli, biserici şi acordarea de burse miilor de tineri urmaşi de grăniceri, aspect realizat şi astăzi de către UCGN, când peste 100 de copii, inclusiv din Sângeorz Băi au primit burse, stipendii şi locuri în Căminul studenţesc de la Cluj-Napoca.

Activitatea a continuat cu o elegantă provocare a dir. Dan Strugar pe tema relaţiei dintre generaţii: părinţi – copii; bunici – nepoţi, stârnind interes pentru o abordare modernă şi în favoarea şcolii a acestui tip de relaţie.

Un film cu vederi din Peştera Tăuşoarelor şi aspecte din excursia organizată de colectivul şcolii în zona respectivă a destins nuanţat atmosfera de conferinţă la care au participat aproape toţi dascălii şcolii.

În încheiere, prof. I. Seni a insistat pe importanţa Dicţionarului culturii şi civilizaţiei populare din Ţinutul Năsăudului, pe rolul pe care-l au dascălii din această zonă în acest moment important de elaborare a volumului. Aduce mulţumiri celor care s-au implicat şi în documentarea Dicţionarului Astra pe care-l va edita Conducerea Centrală de la Sibiu. Acţiunea de cercetare şi documentare continuă, astfel ca la nivelul fiecărei localităţi din ţinut să se realizeze o activitate consistentă şi eficientă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5