Palatul Culturii Bistriţa, în presa de peste Ocean

Este deja cunoscută relaţia pe care Palatul Culturii Bistriţa o are cu Cenaclul „Mihai Eminescu” din New York şi cu Asociaţia „Câmpul Românesc” din Hamilton -Canada. Iată că ecourile evenimentelor culturale de la Bistriţa se extind, după prezenţa în revistele „Lumină Lină”, „New York Magazin” şi Romanian Journal din New York şi „Destine Literare” şi „Observatorul” din Canada, un nou ziar vorbeşte despre manifestările bistriţene. Publicaţia „Mioriţa USA”, ce apare lunar pe tărâm american, are, în primul număr din 2018, o serie de materiale interesante despre sărbătorile petrecute în stil românesc în America, dar şi despre Centenarul Marii Uniri.
Printre informaţiile din acest număr amintim şi întâlnirea ambasadorului bistriţean George Maior cu senatorul republican Marco Rubio, căruia i-a acordat Ordinul Naţional „Steaua României”. Aflăm, de asemenea, că anul 2018 va fi plin de momente notabile la ICR New York.
Prof. univ. dr. Anca Sîrghie, prietenă apropiată a bistriţenilor, prezentă la toate evenimentele importante din urbea noastră, semnează un material cu titlul „Festivalul Internaţional „Liviu Rebreanu” aşezat la Bistriţa sub semnul generozităţii”.
„De mai mulți ani suntem invitați cu mare interes și noi, scriitorii sibieni, la un eveniment literar structurat armonios, ca o simfonie mozartiană, și nu putem să nu recunoaștem că buna organizare a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură “Liviu Rebreanu” ajuns la a XIII-a ediție și la Palatul Culturii din Bistrița ne-a confirmat buna impresie deja formată în anii precedenți. Echipa organizatorilor condusă magistral de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural “George Coșbuc” de la Palatul Culturii, are o experiență exemplară și evenimentul atât de complex, constituit din spectacole de teatru, sesiuni de comunicări, lansări de carte, recitaluri muzicale, spectacole cinematografice, expoziții de artă plastică și standuri carte etc. s-a desfășurat fără cusur, prilejuind scriitorilor, publiciștilor și editorilor invitați să intre într-un fertil dialog. Timp de o săptămână ritmul antrenant al momentelor festivalului ne-a nutrit bucuria de-a ne manifesta și interesul pentru ceea ce s-a produs nou în cultura românească și internațională.... Scriitorii bistrițeni, uimitor de activi și prolifici, au intrat în dialog cu invitații, iar artele și-au dat mâna la Bistrița, oraș emblematic pentru baia de cultură, care ne-a îndepărtat de tot ce ne urâțește viața noastră de fiecare zi. Am trăit cu toții bucuria de a face parte dintr-o mare familie de spirit, nutrind dragoste pentru cuvântul scris, pentru cărți, reviste de cultură, pentru spectacolul scenic, pentru artă în cel mai înalt sens al cuvântului...În prezența Mitropolitului de Cluj Andrei Andreicuț, a debutat o zi dedicată spiritualității prin conferința Intelectuali și artiști români legați de biserică, susținută de Mircea Gelu Buta, continuată de protopopul Marcel Miron de la Huși, pr. Dumitru Merticariu din Iași, împreună cu colegii lor bistrițeni la o masă rotundă despre Literatura religioasă contemporană. Interesul tuturor s-a îndreptat spre P.S. Macarie Drăgoi, episcopul Europei de Nord, sosit de la Stockolm, Suedia, spre a prezenta comunicarea Vechiul sat românesc-noime pentru zilele noastre și revista “Candela Nordului” pe care o editează cu multă însuflețire românească și cu nespus dor de sat și neam. Surpriza serii a fost invitarea la eveniment a părinților Domniei Sale din Spermezeu, cu o întreagă formație de colindători, care au uimit întreaga asistență. Lacrimile de fericire ale fiului care își revedea părinții s-au transmis întregii săli, emoționate să asiste la gestul sacrosanct al episcopului care urcând pe scenă, unde erau așezați cu cinste părinții lui, episcopul a înge
nuncheat, le-a sărutat mâna și obrajii, ca doar apoi să primească înalta distincție care i-a fost pregătită. Nimeni nu va uita scena aceea minunată a surprizei inițiate de organizatori, prin care însuși satul venea să-și salute fiul, viețuind pentru o misiune înaltă atât de departe de țară, dar purtând-o neîncetat în suflet. Spectacolele comice ale acelor seri de festival, Chirița în carnaval, regizat de Marius Bodochi, acompaniat actoricește de Anca Sigartău și Rodica Popescu Bitănescu, Titanic vals, în regia lui Dan Tudor, cu o distribuție pe măsură, a descrețit frunțile ca și spectacolul Slugă la doi stăpâni, pe o partitură bine cunoscută a lui C. Goldoni și cu bogate elemente ale Comediei del’ arte folosite de Marian Stan, inspirat să distribuie în rolul lui Truffaldino pe Andreea Pascu. Ca manifestare panromânească, festivalul a creat un cadru admirabil pentru construirea unei panoplii luxuriante a revistelor literare și culturale actuale și a numeroase cărți prezentate de autorii lor...Ziua Națională a României de la 1 Decembrie 2017 a avut pentru noi o culoare inedită, pentru că am fost invitați la tribuna oficialităților de la care am privit defilarea militară tradițională, stând alături scriitori români, italieni, francezi, germani și israelieni, conștienți că Festivalul Internațional de Teatru și Literatură “Liviu Rebreanu”de la Bistrița ne-a unit într-o mare familie de simțire și de spirit” a spus, printre altele, Anca Sîrghie.
Iată că evenimentele bistriţene sunt receptate cu succes şi în locul de unde se dă ora exactă a lumii, în America.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5