Părintele Chiril: Rugăciunea din biserică – mod de curăţire şi îmbogăţire

Prof. Florin I. Bojor

La Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistriţa a avut loc o nouă seară duhovnicească din ciclul de conferinţe religioase: Marţea Gândirii Creştine. Invitatul serii a fost Părintele Chiril de la Parva, colaborator al asociaţiei creştine Clubul Internaţional Transilvania, care a dezbătut tema rugăciunii în biserică – mod de curăţire şi îmbogăţire.
Părintele stareţ de la Mânăstirea Sf. Ap. Petru şi Pavel, Rebra – Parva, a elaborat un discurs eclesiologic şi de practică morală exemplificat prin multe pilde şi întâmplări reale, pornind de la simpla întrebare: „cum să mă rog?” Astfel, oratorul creştin consideră fundamentală atenţia în rugăciune, participarea la ceea ce rostim, adică să raţionalizăm prin minte, să ne deschidem cugetul şi să încercăm să înţelegem ceea ce rostim. Nu neapărat să căutăm o stare, ci să ne umplem mintea de ceea ce rostim.
În cazul slujbelor religioase concentrarea, meditaţia şi implicarea participativă fiind esenţiale, căci slujbele din biserică sunt cuvintele Domnului adresate nouă. Ele aduc cu sine prin împărtăşirea harului dumnezeiesc curăţirea morală şi îmbogăţirea existenţială. O bogăţie care nu este egoistă sau materială asemenea celei dorite de către bogatul căruia i-a rodit ţarina, adică o bogăţie orizontală, ci o bogăţie verticală de dăruire a capacităţilor intelectuale şi cognitive lui Dumnezeu.
Aşadar, putem vorbi de o atitudine de rugăciune care se manifestă prin rugăciunea prezentă în timp real şi deschiderea spre cuvântul lui Dumnezeu care este lăsat să intre.
În această coordonată biserica este locul, templul, sanctuarul unde omul se deschide spre cer prin întâlnirea cu Dumnezeu în sfintele taine şi rugăciune. O biserică care este deopotrivă loc, comunitate şi trupul Mântuitorului Iisus Hristos. De altfel, din ultima constatare – trupul lui Iisus Hristos, unde El este cap, rezultă puterea comunităţii şi a locului, căci Biserica zidită de Dumnezeu nici porţile iadului nu o vor birui. (Mt 16, 18)
În concluzie, Părintele Chiril a subliniat mărturia Sf. Ap. Pavel care spune: „Duhul vine în ajutor slăbiciunii noastre, căci noi nu ştim să ne rugăm cum trebuie, ci Însuşi Duhul Se roagă pentru noi cu suspine negrăite.” Rm 8, 26
Conferinţa monahului de la Parva a fost comentată de către Părintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, iar interpreta populară Mina Buga a cântat mai multe pricesne creştine în faţa sutelor de persoane prezente la eveniment.

Comentarii

20/04/13 22:02
parinte

Parintele Chiril slujeste la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel din REBRA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5