Părintele Vasile Beni: Sfinții Mărturisitori din Ardeal, modele de statornicie în credință
Dragii și bunii noştri credincioşi!
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește anual, la data de 21 octombrie, pe Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, pe Sfântul Mucenic Oprea şi pe Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel. Cunoscuţi drept Sfinții Mărturisitori Ardeleni, aceştia au luptat în secolul al 18-lea împotriva uniației. În cele ce urmează, vom schița în ce a constat acest fenomen și cum fiecare dintre cei cinci sfinți s-a ostenit pentru a-și apăra patria și credința.
Cuviosul Visarion s-a născut în Bosnia în 1714, primind la botez numele de Niculae. S-a călugărit la mănăstirea Sfântul Sava de lângă Ierusalim. În anul 1744 a venit în Transilvania, predicând împotriva uniației. În drum spre Sibiu a fost arestat de stăpânirea catolică și târât în judecată. În fața celor care îl judecau, el a stat drept și fără frică ,,mărturisind că dreapta credință a Bisericii Răsăritului este singura adevărată și mântuitoare”. Pentru această mărturisire a dreptei credințe, a fost aruncat în mai multe închisori, sfârșindu-și viața în fioroasa temniță de la Kufstein, din Austria.
Cuviosul Sofronie era fiu de preot din satul Cioara, județul Alba, fiind preot în satul natal, iar după ce a rămas văduv s-a călugărit la mănăstirea Cozia. În anul 1756 s-a reîntors la Cioara unde în pădurile din jurul satului a ridicat un schit cu o școală. Revoltat că autoritățile i-au distrus schitul din cauza uniației, s-a ridicat la luptă împotriva acestora. A ajuns în temnița grea din Bobâlna, apoi în cea de la Abrud. Iar când a ieșit din închisoare, credincioșii n-au mai vrut să-l părăsească și 12 bărbați temători de Dumnezeu îl însoțeau pretutindeni. Sinaxarul ne spune că în ziua a patrusprezecea a lunii februarie din anul 1761, cuviosul Sofronie a ținut "Marele sobor" din cetatea Bălgradului (Alba Iulia). Cu cuvinte lipsite de meșteșug, dar pline de dulce mângâiere, a cerut, la acel sobor, cuviosul Sofronie, în numele poporului român, vlădică pe seama drept-credincioșilor din Ardeal. Bunul Dumnezeu i-a ascultat glasul și a înmuiat inima stăpânitorilor care au îngăduit ca românii să aibă vlădică după rânduiala Bisericii Ortodoxe de Răsărit.
Sfântul Mucenic Oprea era originar din Săliștea Sibiului și era plugar. A fost de trei ori să ceară împărătesei Maria Tereza libertate deplină pentru credința ortodoxă. În anul 1752 a fost arestat și aruncat în închisoarea de la Kufstein. După mai bine de 30 de ani soția sa, Stana, solicită noului împărat Iosif al doilea eliberarea lui măcar acum la bătrânețe. Dar nu s-a mai aflat nimic despre el, semn că murise acolo.
Preotul Moise Măcinic s-a împotrivit uniației, fapt pentru care a fost prins si întemnițat la Sibiu, unde a pătimit timp de 17 luni. A fost eliberat din închisoare cu condiția de a nu mai săvârși cele ale preoției și a trăit și a munci ca un simplu țăran.
Preotul Ioan din Galeş s-a numărat printre cei mai îndrăzneți apărători ai credinței ortodoxe, în fața oricăror încercări ale autorităților habsburgice de a impune o altă credință. În anul 1756 a fost arestat și dus în lanțuri la Sibiu. Împărăteasa Maria Tereza a dat ordin să fie dus în închisoarea cetății Deva, urmând să fie reținut acolo până la moarte. A fost mutat în închisoarea din Kufstein, de unde a și trecut la cele veșnice după ce a pătimit în robie 24 de ani pentru credința ortodoxă.
Vă doresc să fiți binecuvântați și să nu uităm ca sus să avem inimile.
Pr. Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Sfinţii Mărturisitori din Ardeal, martiri ai dreptei credinţe
- Preot Vasile Beni: Ridicaţi din popor şi legaţi de popor, Sfinţii Mărturisitori din Ardeal, martiri ai dreptei credinţe
- Pr. Vasile Beni: Sfinții Mărturisitori Ardeleni- Visarion, Sofronie și Oprea
- 21 octombrie-Sfinții Mărturisitori Ardeleni Visarion, Sofronie, Oprea. Ce învățăm din viața lor?
- Pr.Vasile Beni: Care sunt Sfinții Mărturisitori Ardeleni şi ce au făcut
Comentarii
Mulțumim ziarului Răsunetul de Bistrița,care a publicat binevenite precizări ale Pr.Vasile Beni,despre cruntele suferințe suportate de cei 5 sfinți,pe care îi slăvim la data de 21 oct.,pentru că noi românii din Ardeal să avem aceași credință cu românii din întreaga Românie,inclusiv cu românii din Oltenia,Muntenia,Dobrogea,Basarabia,Bucovina,Transnistria,Ținutul Herta și de pretutindeni.
Adaugă comentariu nou