Patru generații

La intrarea pe bulevardul Grănicerilor, pe strada Crinului - Năsăud, te întâmpină o casă P+2, îmbrăcată în trandafiri, casă bine întreținută în care conviețuiesc în deplină armonie PATRU GENERAȚII, totalizând opt persoane, câte două din fiecare ciclu al vieții. Toți contribuie la bunul mers al treburilor gospodărești, își caută singuri de lucru, se ajută reciproc, dovedind multă armonie și respect.

În vârful piramidei se află Domnul VASILE, maistru forestier și doamna Onița, gestionară la benzinăria sectorului forestier din Orșova, de unde s-au pensionat, stabilindu-se în orașul de pe malul drept al Someșului Mare, unde și-au cumpărat teren pe care și-au edificat această casă. La origine sunt telceni, de pe Valea Telcișorului, unde au deprins tainele muncii cinstite, buna cuviință și tainele credinței străbune. Doamna Onița este sora poetului GEORGE ROȘ, de pe Valea  lui Stan, vecin cu artista Valeria Peter Predescu, ce se îndemnau reciproc spre cântec și poezie, elemente ce vindecă suflete și lărgesc noțiunea de sat cu caracteristicele sale specifice. Ambii sunt în plină activitate. Coordonează și efectuează lucrările din solar, au grjă de peste o sută de păsări pentru carne și ouă, de 1-2 porci, având mereu pe masă produse eco. Doamna Onița este o bună credincioasă, frecventează mănăstirile, făcând donații consistente, cunoscută și apreciată de  mai marii mănăstirilor,  care  o respectă  și îi acordă  atenția cuvenită.  Respectul nu se cumpără, se câștigă cu fiecare faptă  bună, cu fiecare gest  frumos, cu fiecare cuvânt de alinare și cu fiecare zâmbet adus pe chipul celuilalt, stări ce ne conectează cu Dumnezeul din noi. Este alături de cei suferinzi. Îi duce pe bolnavi  spre locurile de tratament, spre diferite intervenții chirurgicale pe cheltuială proprie, iar unui elev i-a creat o bursă lunară ajutândeu-l să termine liceul și facultatea fiind informaticean în prezent, la Cluj  și îi este pe deplin recunoscător,  îi trimite mesaje cu titulatura „Dragă mămucă” „Vă iubesc și vă port mereu în suflet.” Iată că  faptele dânsei trezesc respect și admirație.

Urmează VIOREL și LENUȚA, lucrători în domeniul textil, oameni echilibrați, angajați mereu spre a ține lecții de smerenie, apreciați în comunitatea unde au lucrat, oameni simpli și de suflet. Domnul Viorel este meșterul casei, înșurubează, deșurubează, instalează, întreține livada de pomi și grădina de legume și zarzavaturi de pe strada Bistriței, aprovizionează beciul atât de spațios cu toate produsele agricole pentru iarnă: cartofi, ceapă, varză, fructe, nelipsind coneacul de casă și vinul, unde este expert având secretele lui. Lenuța coordonează firma de familie din incinta casei și o găsim permanent în laboratorul gastronomic, pregătind meniul zilnic pentru cele patru generații. Adi și Anamaria, generația în plină activitate fac mereu pași  spre o viață mai bună, fiind într-un proces continuu de perfecționare. Adi în domeniul auto, având un atelier  de  vulcanizare și centrare  la parterul casei, iar Anamaria lucrează în domeniul educației, la Grădinița cu program prelungit din oraș, cultivând și descoperind noi talente, începând chiar din grupa mică.  

  Adriana și Elena, generația viitorului, eleve în clasa a XII-a și a IV-a la Colegiul  „George Coșbuc” și Școala Generală „Mihai Eminescu” au intrat cu succes în rândul elevilor eminenți, absolvind toți anii de studiu cu nota maximă, o adevărată bogăție a casei. Mezina familei Elena, iubește animalele, florile, muzica și dansul, folosește informațiile de pe internet în scopuri utile, face prăjituri, desenează, pictează și realizează tablouri cu mărgele, pregătind o expoziție, în școală, cu propriile lucrări. Se implică, caută, cercetează, inventează, dovedindu-se a fi meșter în toate, cu o atitudine pozitivă față de activitățile practice, dar nu uită  școala, pregătirea zilnică constituind pentru ea pasiunea cea dintâi. Toate activitățile micuței școlărițe exprimă creațiile originale, fiind receptivă la nou, folosind jocul ca principal mijloc de cunoaștere și învățare cu dorința de a fi permanent  în centrul atenției.

Iată oameni ce nu se lasă striviți  de inconștient, înzestrați cu setea de viață  pentru care nu de puține ori trebuie să lupte vorba poetului de la Hordou:

 „O luptă-i viața,

deci te luptă

Cu dragoste de ea, cu dor!”

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5