Didactica Nova

,,Pe aripile magice ale lecturii”. Cerc pedagogic al cadrelor didactice din învățământul primar din Centrul metodic VIII, susținut la Școala Gimnazială Șieu-Măgheruș

Motto: ,,Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora.”- Mustafa Kemal Ataturk

Școala Gimnazială Șieu-Măgheruș constituie o continuitate firească a locurilor bistrițene, o împlinire a nevoii de educație și formare de-a lungul timpului. Documentele de arhivă scot în evidență faptul că în anul 1621, în satul Șieu-Măgheruș funcționa o școală a cărui prim învățător este pomenit într-un ,,înscris” cu numele de Târgoveț Vasile.

De atunci și până în prezent, școala noastră este cea care călăuzește mai întâi începuturile educației copiilor comunei, apoi toată viața. Este cea care duce la crearea unui mod de civilizație al localității și cea care formează pulsul vieții acestei comunități. Alături de cunoștințe și competențe, școala oferă multă dragoste și afecțiune, suplinește absența părinților pentru că noi, dascălii, nu uităm că în școală creștem oameni, nu doar oferim cunoaștere.

Pe data de 27 martie 2025, la Școala Gimnazială din Șieu-Măgheruș, a avut loc o întâlnire plină de învățăminte și de valoare educațională în cadrul Cercului Pedagogic din Centrul Metodic VIII din care fac parte cadrele didactice din învățământul primar de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” Bistrița, Școala Gimnaziala Nr. 7 Viișoara și Școala Gimnazială Șieu-Odorhei. Această întâlnire a avut loc cu scopul de a împărtăși și de a promova cele mai bune practici educaționale de încurajare a lecturii în rândul elevilor.

Întâlnirea a fost deschisă de către doamna director Marcela Turcu, care a subliniat importanța promovării lecturii în rândul elevilor și a remarcat în mod deosebit implicarea dascălilor din toate școlile aferente Șieu-Măgherușului, în realizarea unor activități atractive și originale care au menirea să dezvolte competențele de lectură ale școlarilor.

Au luat cuvântul domnul primar Sorin Mititean și preotul paroh Ovidiu Toma de la Parohia Arcalia, coordonator al Bibliotecii Arhimede din același sat, ambii aducând cuvinte de laudă la adresa nobilei meserii de dascăl, văzută ca o vocație unică în formarea generațiilor viitoare prin promovarea educației și a culturii, prin CARTE.

Invitații au fost primiți cu holurile și sălile de clasă gătite de sărbătoare, cu lucrări ale elevilor expuse cât mai original și cu obiecte tradiționale românești.

Doamna profesor metodist Diana Sarcă, a ghidat activitățile întâlnirii remarcând calitatea acestora și importanța lor în schimbul de bune practici de care este nevoie permanent în rândul cadrelor didactice. Activitatea a început cu un moment artistic susținut de elevi ai clasei a IV-a, îndrumați de doamna profesor pentru învățământ primar Aurora Nalaț. A fost un moment plin de sensibilitate și de emoție prin mesajul transmis mamelor de pretutindeni, prin cântece și poezii. Au urmat prezentările de tip Power Point cu temele stabilite pentru fiecare clasă din ciclul primar: Clasa pregătitoare - ,, Jocul-modalitate de vorbire”, Clasa I- ,,Citit-scris, metode de succes în dezvoltarea competențelor specifice lecturii”, Clasa a II-a - ,,Tehnici active de dezvoltare a competențelor de lectură”, Clasa a III-a - ,,Strategii de stimulare a potențialului creativ” și Clasa a IV-a - ,,Strategii de sinteză”. Materialul prezentat a oferit o multitudine de exemple de strategii și tehnici de dezvoltare a competențelor de lectură ale școlarilor, începând cu metodele tradiționale și până la metodele moderne, bazate pe tehnologia digitală de care beneficiază toți elevii din comună. Prezentarea a continuat cu vizionarea unor instantanee (poze, filmări) din activitatea fiecărui învățător la clasă.

Au fost vizionate imagini din activitățile de lectură, din proiectele educaționale pe tema lecturii și din activitățile realizate în parteneriat cu alte instituții. Invitaților le-au  fost prezentate cărticele de poezii realizate de către elevi, instantanee din timpul prezentărilor de carte, scurte înregistrări ale unor metode de încurajare a lecturii folosind tehnologia modernă, întâlniri cu personalități ale satului și filmulețe cu dramatizări realizate de către copii.

Activitățile desfășurate au oferit baza de pornire a discuțiilor psiho-pedagogice ale celor prezenți la eveniment care, în unanimitate, au rostit cuvinte de apreciere la adresa activităților desfășurate și a muncii cadrelor didactice.

Cu toții au concluzionat că dascălii sunt cei care își pun zilnic sufletul și dăruirea în fiecare pui de om pe care îl formeazăș

Întocmit și redactat de către colectivul de cadre didactice

din învățământul primar al comunei Șieu-Măgheruș

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5