Pe urmele paşilor Mântuitorului

Orice creştin ortodox practicant îşi doreşte ca măcar odată în viaţă să ajungă la Locurile Sfinte. Sunt locuri sfinte pentru ca au fost sfinţite cu Scumpul Sânge al Fiului Lui Dumnezeu, Care a curs pe crucea Golgotei pentru noi şi pentru a noastră mântuire.
Cu dorinţa de a ne sfinţi viaţa, am păşit şi noi, un grup de 50 de pelerini din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe urmele paşilor Mântuitorului Iisus Hristos. Am pornit pe acest drum cu emoţie sfântă şi cu dorinţa de a pătrunde cât se poate de adânc în istoria acestor locuri binecuvântate.
Agenţia de turism care a organizat acest pelerinaj a avut grijă să avem ghizi competenţi, cunoscători ai Ţării Sfinte, dar şi un preot însoţitor în persoana părintelui Ştefan Borodi de la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa, părintele ne-a însoţit mereu cu rugăciunea şi cu explicaţiile biblice necesare.
Prima mare emoţie am trăit-o în ziua Izvorului Tămăduirii, pe Muntele Măslinilor, în capela Înălţării unde am sărutat urma piciorului Mântuitorului, lăsată pe o stâncă, apoi am cântat cu toţii “Tatăl nostru” în biserica zidită pe locul unde Mântuitorul I-a învăţat pe ucenicii Săi această rugăciune frumoasă. Cu sentimente de aleasă trăire am privit Ierusalimul de pe locul de unde Domnul a plâns şi a prezis soarta tristă a acestei cetăţi, aici am vizitat biserica Dominus Flevit şi biserica “Sfânta Maria Magdalena”. Apoi, tulburaţi , am trecut prin grădina Getsemani, cu măslini bătrâni şi am simţit o mare tristeţe gândindu-ne la tristeţea Domnului când S-a rugat cu sudori de sânge pentru îndepărtarea paharului suferinţelor, dar în cele din urmă a rostit cuvintele:”Părinte, fie voia Ta!” Aici ne-am plecat genunchii în biserica Agoniei şi apoi am cântat pricesne în cinstea Fecioarei Maria tocmai în Mormântul Ei gol din Getsemani.
Tot în această zi am intrat în vechea cetate a Ierusalimului pe poarta Sfântului Ştefan şi am păşit pe Drumul Crucii cu cele 14 opriri. Din Pretoriu şi până la Sfântul Mormânt, drumul nostru s-a intersectat cu cel al călugărilor franciscani, care oficiau ritualul Drumul Crucii. Sfântul Mormânt rămâne locul cel mai sfânt de pe pământ, unde, an de an, se coboară Sfânta Lumină la Paştele ortodox.
În cea de a doua zi, am pornit spre Galileea, primul popas l-am fîcut pe Muntele Tabor care se ridică în mijlocul câmpiei ca un altar pe care Ziditorul L-a ridicat pentru Sine. Aici, în biserica ortodoxă “Schimbarea la faţă” , am ascultat Sfânta Evanghelie care ne-a vorbit despre minunea schimbării la faţă a Mântuitorului. Am continuat pelerinajul în Cana Galilei, unde, în faţa vaselor de piatră în care Mântuitorul a făcut prima minune transformând apa în vin, am cântat cu toţii colinda “La nunta ce s-a-ntâmplat”
Nazaretul este următoarea cetate pe care am vizitat-o, în mod special biserica Bunei Vestiri înălţată pe locul unde Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că Îl va naşte pe Iisus şi biserica “Sfântul Gabriel” unde se aude susurul izvorului Sfintei Marii.
Vechiul Capernaum ne aduce aminte de minunile şi cuvântările Mântuitorului rostite aici, Tabgha ne duce cu gândul la înmulţirea celor 5 pâini şi 2 peşti, iar Muntele Fericirilor vibrează de cântecele pelerinilor din toate colţurile lumii. Aici cu tot sufletul am intonate fericirile şi am ascultat predica de pe munte. Cea de a doua zi se încheie cu o frumoasă croazieră cu bărcuţa de lemn pe marea Galilei pe care a străbătut-o şi Mântuitorul cu ucenicii Săi de atâtea ori.
Duminica, 22 aprilie, în cea de a treia zi de pelerinaj, am urcat de dimineaţă pe Sion, locul unde Mântuitorul a instituit Euharistia şi unde a adormit Maica Domnului, tot aici se află şi mormântul regelui David, unde am rostit în cor Psalmul 50.Un alt loc foarte iubit de români pe care l-am vizitat în această zi este pustiul Hozeva, unde se afla moaştele întregi ale Sfântului Ioan Iacob Românul şi peştera în care corbii i-au adus mâncare Sfântului Ilie Tezviteanul când s-a ascuns de furia regelui Ahab.
La Iordan am fost binecuvântaţi cu apa acestui râu biblic, apoi am văzut peşterile în care s-au găsit Manuscrisele vechi de la Qumran, apoi ne-am închinat la aşezământul românesc de la Ierihon şi la biserica “Dudul lui Zaheu” şi spre sfârşitul zilei pelerinii s-au bucurat de baie în apele Mării Moarte.
A patra zi de pelerinaj a fost dedicată în totalitate Bethleeemului: bisericii Naşterii Domnului ridicată de împărăteasa Elena peste peştera în care S-a născut pruncul Iisus, această peşteră pentru câteva minute a răsunat de colinde româneşti, apoi am intrat în Grota Laptelui şi la biserica Pastorilor.
Momente de mare înălţare sufletească am trăit la mănăstirea “Sfântul Teodosie” acesta fiind locul unde L-au găsit magii pe pruncul Iisus şi la mănăstirea “Sfântul Sava” din pustiul Iudeii.
În cea de-a cincea zi de pelerinaj am revenit de dimineaţă cu drag la Sfântul Mormânt, Golgota, şi Piatra Ungerii ca să ne sfinţim lucrurile cumpărate pentru cei dragi, apoi am pornit spre aşezământul românesc din Ierusalim pentru a primi binecuvântare pentru drum. De aici ne-am îndreptat paşii spre Ein Karen, patria Sfântului Ioan Botezătorul unde am vizitat biserica Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Izvorul Sfintei Maria, locul unde s-a întâlnit Fecioara Maria cu Elisabete. Tot acum am vizitat cetatea Lod cu biserica “Sfântul Gheorghe Biruitorul”, aici am sărutat mormântul şi lanţurile Sfântului mucenic. Un ultim popas înainte de a ajunge la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv l-am făcut în cetatea Jafa la biserica Sfântului Petru unde, într-o panoramă deosebită toţi pelerinii au primit diploma de pelerin în Ţara Sfântă în cadrul unei festivităţi solemne.
Am luat din Ţara Sfântă cu noi pacea şi bucuria pe care am simţit-o cu toţii. Este greu să cuprinzi în câteva cuvinte starea de bine, starea sufletească pe care o trăieşti acolo, este un pelerinaj care îţi marchează viaţa pentru totdeauna şi tocmai de aceea îţi rămâne în suflet dorinţa de a reveni aici cu drag atunci când Dumnezeu rânduieşte.
Paraschiva Şoimuşan

Comentarii

03/05/12 09:58
Nicu

Cu ce agentie, evia tur sau rosu tur?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5