Peste 3,3 milioane de euro pentru restaurarea Bisericii Evanghelice. Lucrările se vor finaliza în 2020
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că joi va semna la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest proiectul privind „Restaurarea Bisericii Evanghelice Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional”. Lucrări ample în interiorul şi exteriorul clădirii vor transforma acest monument într-o atracţie turistică, fiind prognozaţi aproape jumătate de milion de turişti în 11 ani de la finalizarea proiectului.
„Am primit invitaţia din partea ADR Nord-Vest de a merge mâine la Cluj să semnez finanţarea pentru restaurarea Bisericii Evanghelice, un proiect la care lucrăm de foarte multă vreme, care a fost început în 2006 -2007 de parohie. Nu au reuşit să-l ducă până la capăt şi proiectul a fost respins. A fost apoi problema incendiului, am rezolvat din resurse proprii – din alocările făcute circa 80% au fost din partea municipiului - toate lucrările de stabilizarea a Bisericii Evanghelice. (...) Am depus în 24 august 2016 proiectul la ADR Nord-Vest, pentru a fi finanţat prin Programul Operaţional Regional. Proiectul este declarat eligibil şi finanţabil. Mâine voi semna finanţarea”, a explicat primarul Bistriţei, menţionând că îşi doreşte să aducă Biserica Evanghelică la forma avută acum 445 de ani.
Potrivit acestuia, valoarea totală a proiectului este 15.214.694,55 lei din care valoarea nerambursabilă este de 13.216.377,70 lei (86,87% din valoarea totala a proiectului) şi contribuţie proprie (cheltuieli eligibile si cheltuieli neeligibile) suportată de către municipiul Bistriţa în valoare de 1.998.316,85 lei (13,13% din valoarea totala a proiectului, din care 269.721,99 lei contributie la valoarea eligibila a proiectului (1,77%) si 1.728.594,86 lei reprezentand cheltuieli neeligibile (11,36%).
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea turismului în municipiul Bistrişa, prin conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural naţional – Biserica Evanghelică, în vederea stimulării creşterii calităţii vieţii în comunitate.
Obiectivele specifice vizează restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil care îl deţine (mobilier bisericesc, orga) în 3 ani de la semnarea contractului de finanţare; digitizarea monumentului istoric de categoria A şi lansarea acestuia în mediul online, în 4 luni de la finalizarea investiţiei; lansarea noului produs turistic Biserică Evanghelică în 4 luni de la finalizarea investiţiei; creşterea numărului de vizite la obiectivul de patrimoniu, în medie cu 8% anual, pe o perioada de 11 ani de la finalizarea implementarii proiectului; atragerea unui număr de aproximativ 490.000 de vizitatori în urmatorii 11 ani de la finalizarea implementarii proiectului şi crearea/ menţinerea a 4 locuri de muncă.
Principalele lucrări ce vor fi executate vizează consolidarea şi restaurarea interiorului bisericii (pereţii anvelopă, pardoseală, vitralii, tâmplărie, a picturilor murale, a mobilierului bisericesc). „Această Biserică Evanghelică a adăpostit mobiler bisericesc şi de la celelalte biserici din oraş, Biserica Mănăstirii Dominicane, de la Biserica Mănăstirii Minorite. Practic, biserica are o colecţie de mobilier bisericesc unică, el este în cataloagele şi recomandările Institutului de Arhitectură din Cluj. Dorim ca biserica să fie transformată într-o expoziţie de mobilă bisericească, şi nu depozit, aşa cum a fost până acum. (...) În perioada de vârf, biserica a asigurat 3000 locuri pe scaune. N-o să putem păstra tot acest mobilier, pentru că am transforma biserica într-un depozit, iar acele obiecte de mobilier să fie luminate corespunzător, vizibile şi fotografiabile. Vom amenaja în interior de aşa natură nava centrală astfel încât să putem organiza concerte şi spectacole de opere”, a precizat Ovidiu Creţu.
De asemenea, prin proiect vor fi amenajate platforme pentru vizite ocazionale a podului bisericii, asta pentru că şarpanta peste navă este unicat, are cea mai mare deschidere dintre şarpantele bisericilor din estul Europei. Nu în ultimul rând, sisteme de detectare a incendiilor, antiefracţie, instalaţii de sonorizare, de iluminat, încălzire prin pardoseală vor urma să fie realizate. La exterior, vor fi efectuate lucrări de consolidare, dar şi „rezugrăvirea unitară a bisericii”. „Biserica va fi tencuită şi zugrăvită aşa cum a fost în 1653. (...) Noi apreciem că lucrările la Biserica Evanghelică, urmând procedurile care iau destul de mult timp, vor putea începe în 2018, undeva prin februarie-martie. Finalizarea lor ar trebui să se facă în maximum trei ani de la semnarea contractului, deci în luna iulie 2020 biserica va trebui să fie gata”, a concluzionat primarul Bistriţei.
Citiţi şi:
- Primăria Bistriţa vrea să acceseze o finanţare europeană pentru restaurarea Bisericii Evanghelice
- (Video) Biserica Evanghelică, perla arhitecturală a Bistriţei, se resfinţeşte şi capătă frumuseţea de acum 460 de ani. Trei zile de sărbătoare în cetatea medievală
- Noaptea albă a Bisericii Evanghelice
- 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice. Vezi ce proiecte au primit finanţare din bugetul local pentru a marca acest eveniment
- Ing. Viorel Someşan, cel care a redat strălucirea monumentelor istorice din Bistriţa-Năsăud, a trecut poarta veşniciei!
Adaugă comentariu nou