Peste 6100 persoane au fost încadrate prin AJOFM BN

*circa 1300 şomeri şi-au găsit de lucru prin acordarea unor subvenţii sau stimulente

În primele 11 luni ale anului, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost încadrate 6118 persoane, faţă de 4.500 cât a fost estimat iniţial, asta în condiţiile alocărilor bugetare de final de an pentru măsurile active. Nu mai puţin de 4500 persoane au beneficiat de servicii de mediere, în timp ce 1500 bistriţeni au fost informaţi sau consiliaţi profesional, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, staff-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.
Prin acordarea de subvenţii pentru angajatori, au fost încadraţi 776 şomeri, alţi 535 beneficiind de alt gen de alocaţii, stimulente financiare sau prime.
Astfel, un număr de 646 bistriţeni cu vârsta peste 45 ani şi-au găsit un loc de muncă, în urma acordării de subvenţii pentru firmele care angajează această categorie de şomeri, în aceeaşi situaţie fiind şi nouă şomeri – unici susţinători ai familiilor monoparentale - încadraţi tot prin acordarea acelor facilităţi. Prin stimularea mobilităţii forţei de muncă, în Bistriţa-Năsăud şi-au dobândit un loc de muncă nu mai puţin de 212 persoane, dintre care 194 şi-au schimbat chiar localitatea de domiciliu, iar alte 18 fac naveta la peste 50 kilometri. De fapt, faţă de previziunile de la începutul anului, este o creştere de peste 163%, fapt care denotă că românii au devenit mai flexibili în căutarea unui job chiar dacă implică mutarea într-o altă localitate.
În ceea ce-i priveşte pe absolvenţi, ocuparea acestora…cu munca nu a reprezentat un punct forte, doar 178 de tineri găsind un job după ieşirea de pe băncile şcolilor de arte şi meserii, a liceului sau a facultăţii. Angajatorii se feresc nu doar de tineri, ci şi de cei în pragul pensiei, doar trei bistriţeni care mai au 3 ani până la ieşirea din câmpul muncii fiind angajaţi în 2012, deşi firmele primesc subvenţii pentru astfel de încadrări. În ceea ce priveşte încadrarea persoanelor cu dizabilităţi, prin subvenţionarea locului de muncă, AJOFM a plasat două persoane din această categorie.
Anul 2012 a însemnat şi cuprinderea în 37 de programe de formare profesională a 853 şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi, de bun augur fiind faptul că 381 dintre aceştia nu doar că au dobândit o diplomă într-o anumită meserie, ci şi un loc de muncă, a remarcat directorul executiv Otilia Râpan.
La finele lunii noiembrie, judeţul nostru se află pe locul 14 având drept criteriu rata şomajului – 4,52%, sub media naţională de peste 5 procente. În această perioadă, bistriţenii pot opta pentru 110 posturi vacante

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5