Pictorul bistriţean Viorel Nimigeanu, discipolul lui Corneliu Baba, va picta biserici în Ceruri!

În 12 ianuarie apreciatul artist Viorel Nimigeanu, pictor de o sensibilitate aparte, a plecat să picteze biserici în Ceruri. Pictorul de 70 de ani, unul din marii artisti plastici ai Romaniei, a murit in urma infectiei cu Covid-19. Nimigeanu era intubat de 7 zile la terapie intensiva la un spital din Cluj-Napoca.Pictorul era si profesor la Universitatea de Arta si Design (UAD). La implinirea a 70 de ani, Muzeul de Arta Cluj i-a organizat lui Nimigeanu a expozitie Aniversara in perioada 7 - 25 octombrie 2020.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Viorel Nimigeanu s-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud.
În 1969, Viorel Nimigeanu intră la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care îl absolvă în anul 1973.
În 1977, este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde are șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte.
Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București. De asemenea, realizează mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate.
În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX. Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

Comentarii

13/01/21 16:25
Delia Velescu

Dumnezeu sa il odihneasca in ceruri, printre ingeri, dupa o prezenta remarcabila si binecuvintata, in aceasta lume.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5