A plecat dintre noi Enigmistul
Ion Badea s-a stins miercuri noaptea. Avea 90 de ani şi o viaţă de recorduri în spate: unele naţionale, altele cu caracter universal. Cu mii de rebusuri compoziţii personale, enigmistul Ion Badea din Beclean s-a remarcat mereu în peisajul inovaţiilor din domeniu; descoperirea de nivel mondial, în fapt o şaradă strict geografică, în fapt un cuvânt din 87 de litere, ce se descompune în 35 de cuvinte, toate geografice, este doar una dintre ele. Iar asta e doar un exemplu din ce ştia să facă mai bine, rezultat al unei pasiuni mistuitoare, de-o viaţă.
Viaţa, ca o joacă de-a cuvintele…
S-a jucat o viață de-a cuvintele, iar caracterul acesta ludic era mai mult decât o distracție: era știință. Una pe care a stăpânit-o atât de bine, una în care a inovat atâtea, încât efectiv nu găsea aici cui să le împărtășească. Chiar și în lumea largă își afla cu greu corespondenții, iar cine îl pătea înțelege abia dacă afla vreo categorie unde să-l încadreze. Până și Guinness Book a recunoscut, la un moment dat, că tot ce ar mai avea nevoie ar fi inventarea unei clase care să-l definească; deși nu a putut să-i ignore recordurile, de altfel „impresionante”, dar “prea specializate”. Atâta doar, că pentru omologare ar fi avut nevoie să i se acorde măcar câte puțin din toate: atenție, pricepere, interes și, poate, apreciere. “N-a fost să fie” e, în mod sigur, un clișeu mult prea supărător ca să-i fi putut ţine loc de explicație. I-a dat în schimb un număr în “Guinness World Records”, unul de ordine (126121), cât să se știe că a trecut și el pe acolo. Și dacă “nu a fost” să găsească disponibilitate spre nuanțare nici în tiparul Cărții pre(a)ocupate, ca mai toată lumea, cu performanțe senzaționale traduse în lungimi de tocănițe și cârnați, dezamăgirea n-a făcut decât să-l ambiţioneze spre noi şi noi căutări, spre creaţie. Recunoașterea i-a venit, totuși, de-a lungul timpului, din diverse reviste/domenii de specialitate. Însă atunci când ai găsit (toate) cheile, (toate) răspunsurile, într-o (pe cât de) „simplă” (pe atât de genială) încrucișare de cuvinte, când îți vine să strigi să afle toți ce și cum ai descoperit, iar la receptor nu e nimeni sau sunt puțini care să știe, să înțeleagă codul, să audă, să aibă timp, să vadă, rămâi singur cu gândurile tale excepționale, cu pasiunea de nestăvilit și, poate, cu satisfacția personală că ai găsit în viaţă un sens, fie el atât de cifrat încât puţini să-l poată pricepe. Ion Badea aşa a fost.
Enigmaticul
“Drama”, dacă e s-o luăm așa, - deși mulți ar da orice să poată “arde” o viață în slujba unui patos pe cât de mistuitor, pe atât de prolific - e a enigmistului care a trăit în Beclean. Nici filolog - deși te ştia învârti în cuvinte mai ceva decât un specialist în domeniu - nici matematician/numerolog - deși stăpânea pătratele, romburile, triunghiurile și soluțiile lor exacte mai ceva decât orice “prof” mai nou scos de pe băncile unui sistem de învățământ deficitar, Ion Badea a fost pentru mulți nu doar un enigmist, ci mai degrabă un enigmatic. Creator de excepție în "panteonul rebusistic românesc", preocupat permanent de noi și noi recorduri și invenții în domeniu, recordmanul s-a întrecut pe sine. Palmaresul său numără zeci de realizări neegalate de alți români și multe alte originalități în enigmistică recunoscute în întreaga lume. Născut în județul Constanța, unde a și făcut studiile, inginer în municipiul Tulcea, stabilit în Beclean de peste 30 de ani (din octombrie 1978), avea ca pasiuni matematica, șahul, literatura, muzica și se gândea la completarea dicționarelor cu noi cuvinte (în principal cu una și două litere).
În cruciș
Începuturile sale în jocurile de-a cuvintele datează din anul 1936, când compune primele pătrate, romburi, triunghiuri, șarade etc. De atunci a tot creat, iar intersecția dintre litere, cifre, geometrie au dat, de-a lungul timpului, compoziții pentru înșiruirea și detalierea cărora nu ne-ar ajunge întregul spațiu editorial pe care-l avem la dispoziție. Ca fapt divers, însă, preocupările sale sună cam așa: pătrat geografic 5x5; pătrat 9x9, primul din România; încrucișări record; forme noi de jocuri (triunghiuri din palindromuri, triunghi cu palindrom pe ipotenuză, pătrat logogrific, pătrat logogrific palindromic, romb logogrific); anagrama din grupul jocurilor autocenzurate (Malitii … mi ti-l ia Militia); palindromul numai cu vocalele A,E,I,O,U (AU O IE; EI, OUA); palindromul – propoziția: ADINO, EL A LASAT PE DAISY SI ADEPTA SA LA LEONIDA; metagrama monoverbială; cvasi-sinoverbul; jocurile cu adunări cifrate având la bază creațiile enigmistice (anagrama-adunare cifrată, aritmogrif-adunare cifrată); încrucișări spațiale, triple pătrate 8x8; romburi silabice; pătratul tip “SATOR 6x6; golf de sinonime-aritmogrif cifrabil; golf strict tematic cu baza de 6 litere și schimbare integrală de litere; dialog monoliteral; dialoguri palindromice cu numai 2 litere; multijocuri cu 20-30 de soluții; pătratul de 10/10 cu un singur punct negru în care varianta orizontală e egală cu cea verticală; pătrat 14x14 cu 12 puncte negre; pătrat thematic cifrabil (record); careu metagramatic 100%; careu palindromic (record absolut); un dialog monoliteral cu 250 variante E si un careu metagramatic cu 2 la puterea 127 variante de scriere (cu aceleasi cuvinte componente), cel trimis în urmă cu ani de zile, spre recunoaștere, la Guinness Book. Iată detaliile:
Mai mare decât masa, volumul, aria Soarelui - de zeci de mii de ori, de sute de mii de ori, de 1.746.900.000.000.000.000 de ori;
- mai mare decât 1.798.000.000.000.000.000 de ani lumină
Careul metagramatic 39x39 are caracteristici impresionante și se încadrează în toate normele impuse creatorilor români (15 la suta puncte negre, evitarea colturilor semiinchise sau inchise etc.), unele dintre cele mai drastice din lume (cunoscătorii știu de ce). În plus, este ortografic (adică “a”, “s”, “t”, “a”, “i” nu sunt egale cu “ă”, “ș”, “ț”, “î”), iar variantele de completare cu aceleași cuvinte componente reprezintă un număr întreg cu 39 de cifre. Considerând că o variantă scrisă pe o filă format A4 are 0,1 milimetri grosime și cântărește numai un gram, aria totală a variantelor ar fi cu mai mult de 1.746.900.000.000.000.000 de ori mai mare decât aria Soarelui. Luând în considerare aceleași unități de măsură, volumul total al variantelor ar fi cu mai mult de 753.100 de ori mai mare decât volumul Soarelui, iar greutatea totală a variantelor ar fi de 85.455 de ori mai mare decât masa Soarelui. De asemenea, lungimea totală a teancurilor de variante ar fi mai mare decât 1.798.000.000.000.000.000 de ani lumina.
"ELE FAC CAFELE, ELE FAC SCAFELE, ELEVELE/ UNA E ROZEANU,/ ... UNA E VOROVEANU,/... UNA E ZOREANU"
acesta este un exemplu de palindrom-record, cu mai mult de 2.100 de litere. Ce este un palindrom? Este fie un cuvânt care citit invers e identic (de exemplu: potop, capac), fie un cuvânt care luat invers are alt sens (de exemplu: ropot - topor), fie o frază, o propoziție, o structură gramaticală etc. În formularea citată, autorul Ion Badea a găsit 87 de perechi "UNA E...", astfel că ultima propoziție a textului este inversul primei, penultima e inversul celei de-a doua și așa mai departe.
O altă creație a enigmistului beclenar este un triunghi palindromic de 9/9 având 2.200 de litere, în care cuvintele citite pe orizontală sunt identice cu cele citite pe verticală, iar în plus toate sunt polindromice.
Iată și alte exemple din aceeași categorie enigmistică, semnate tot Ion Badea: "AVEA NANA EVA SPILCI SI CLIPS" (înțelesul e același citit și de la sfârșitul textului la început); "ICA ARE UN PISOI" (e un palindrom ultraperfect pentru că fiecare cuvânt e un palindrom; iar textul citit invers are alt sens decât cel parcurs normal).
Revelația internetului sau cum să ții pasul cu timpurile la 90 de ani
Vremurile și noutățile lor n-au mai fost o enigmă pentru enigmistul Ion Badea. Ba din contră. Internetul cu toate facilitățile lui au fost binecuvântări cărora le-a recunoscut pe deplin meritele în reușitele sale. Nu le-a știut pe toate dintotdeauna, dar a pus mâna și a învățat cât a trăit, deși nu s-a aflat mereu la vârsta tinereții. A ţinut pasul cu timpurile într-o lume în care societatea începe să te cam scoată din rol la jumătate din anii pe care îi avuse Enigmistul.
“ A avut meticulozitatea inginerului şi cultura lingvistului. A lăsat în urmă ceva ce nu dispare. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”; “Excepţionala sa personalitate face (de câteva ore!) ceea ce părea să nu ştie: se odihneşte lăsându-ne nouă truda,...neliniştea. Prin moartea Domnului Badea au amuţit imensa sa "ştiinţă" şi înţelepciune. Pacat!...chiar dacă totul e cât se poate de normal. Vă voi păstra la loc de cinste în amintirile mele pământeşti!” - sunt mesaje de adio apărute pe pagina sa de Facebook.
Citiţi şi:
- S-a dus...
- Un năsăudean vrea să intre în Cartea Recordurilor. Echipa Guiness Book va fi, în octombrie, în România! Fiţi şi voi alături de el!
- 1.384 de femei s-au rujat simultan intrând în GUINNESS WORLD RECORDS®. Printre ele şi bistriţence
- Județul Bistrița-Năsăud a stabilit două recorduri mondiale, acreditate oficial de Guinness World Record!
- Două recorduri propuse a se realiza într-o singură zi la Năsăud! Vezi care sunt regulile Guinness World Records pentru atingerea celor două recorduri!
Adaugă comentariu nou