De peste ocean

PODUL SPRE "NICAIERI"

Vizita noastra pe malul Pacificului este in plina desfasurare. Zilele trecute 18-19 August 2012, am ales un nou traseu turistic, unul dintre nenumaratele si minunatele locuri de exceptie, unde imaginatia naturii pare inepuizabila.
Am plecat din Redmond cu popasuri in Tacoma, Olympia, Seaside, Cannon Beach, Astoria, Portland, unde am descoperit peisaje unice care merita sa le dezvaluim secretele. Peisaje ce atrag zilnic mii me turisti, ce se indreapta spre Long Beach adica spre plaja Lunga a Pacificului, cu nisip in strat gros, curat si imbietor. Pacat ca Oceanul emana aer rece, iar zilele de plaja nu sunt atat de dese ca si la mare, asa ca vizitatorii alearga putin pe plaja, privesc oceanul, admira modul lui de a se afirma si pleaca mai departe.
Am plecat si noi spre PORTUL ASTORIA, acolo unde raul Columbia se varsa in ocean dupa o lunga calatorie si o lupta napraznica cu muntele, adunand in calea lui sute de rauri incepand de la izvor din Canada, pana la varsarea in ocean.
La varsarea raului in Pacific am intalnit "a opta minune a lumii." Podul ce traverseaza apa de la Megler spre Astoria, pod pe o lungime de 6,6 kilometri, ce uneste Astoria din Oregon cu Point Ellice din Washington. La mijlocul podului este granita dintre cele doua state americane care in egala masura au contribuit la edificarea lui, reusind sa realizeze cel mai lung pod din lume pe baza unei tehnologii unice, cu picioare din beton si fel de fel de inbinari metalice triunghiulare construite in orasul Vancuver la o distanta de 90 mile de rau. Podul este cu urcusuri si coborasuri spre a inlesni trecerea vapoarelor. Podul a fost inaugurat la 27 August 1966, zii in care ferryboat-ul si-a incetat activitatea, parcurgand in acea zi curse in mod gratuit, un minunat gest umanitar, de respect pentru noua realizare a omului.
Primele lopeti de pamant au fost scoase de guvernatorii celor doua state la 9 August 1962 iar constructia in amploarea ei a inceput la data de 5 Noiembrie 1962. Lopetile guvernatorilor se afla la Muzeul Societatii de Istorie din Clatsop County. Constructia a durat 1356 de zile, perioada in care specialistii s-au confruntat cu probleme unice, adica constructia sa reziste la fenomenele naturale atat de capricioase specifice Pacificului printre care viteza vantului de 240 kilmetri pe ora si viteza apei raului de 14,5 kilometri pe ora.
La taierea panglicii au fost cei doi guvernatori cu cele doua tinere Miss Oregon si Washington, manifestare la care au participat peste 30 mii de oameni. Societatile de Cai Ferate au pus la dispozitie trenuri speciale pentru a transporta oamenii in mod gratuit. O coada lunga de masini pe o lungime de cativa kilometri s-a format la capatul podului din spre Astoria. Timp de 30 de ani s-a prevazut o taxa la trecerea podului. Erau si critici, oameni neincrezatori in aceasta inevestitie, oameni incarcati cu energie negativa, care sustineau ca investitea nu este profitabila si ca lucrearea nu va dura, bani dati in vant, fiind poreclit cu multa ironie: "Podul spre nicaieri."
Iata ca podul spre nicaieri este o reusita si a devenit PODUL SPRE LUME A PORTULUI ASTORIA. Pe el circula aproximativ 6 mii de masini pe zi si creeaza un drum continuu, neintrerupt cu nr 101 intre granitele canadiana si mexicana.
In data de 24 Decembrie 1993, cu doi ani mai devreme imprumuturile au fost platite si nu se mai percepe taxa.
Doua zile pe malul pacificului, pe langa mari intinderi de apa, ne-au fixat in memorie decoruri de neuitat, cu ape line si nervoase, insule si peninsule pline de viata, in zborul inaripatelor ce tasnesc de pretutindeni. O adevarata rezervatie a Biosferei cu mari de nuante verde galben albastru ce se pierd in nemarginirea orizontului.

Ioan si Lucretia Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5