POEZIA VÂRSTELOR

Virginia Brănescu

Primesc trei cărți de poezie, scoase la ED. NICO, Tg. Mureș în 2016, autor fiind inginer Gheorghe Mizgan, personalitate marcată de „...coexistența paradoxală a unui inginer cu un poet și un pictor în una și aceeași persoană.” (Prof. Dr. Vasile V. Filip-Prefață la volumul PIRAMIDATĂCERII)
Volumele deși sunt editate deodată cuprind poeme create în diferite perioade ale vieții, autorul fiind o personalitate complexă și originală, marcată de muze chiar din tinerețe.
Primul volum ORAȘUL CUVINTELOR este o carte cu „cuvinte” pline de prospețimea tinereții, scrise ca și celelalte volume din nevoia de a-și mărturisi gândurile și frământările vârstei, când la început de viață tânăra mlădiță umană își scrutează orizontul spre viitor, întrebându-se încotro îl va trimite destinul: „/Aștern poeme/ pe aripile timpului,/ umbra lor - /amenință uitarea/” (AȘTERN pag. 73)
Scrisă în perioada efectuării serviciului militar obligatoriu pe atunci, poetului îi trec prin gând idei cu multe semne de întrebare asupra rostului vieții, asupra modului în care se lupta diferiți oameni cu aspirații diverse: „/omul aspiră spre nou,/ spre tot mai bine,/ spre tot mai...modern.../ Aspirații/ prăjite-n uleiul dorințelor/ și sentimentelor./” (MENS SANA IN CORPORE SANO, pag. 77)
Aspirația spre iubirea erotică fiind o tendințăcaracteristică a vârstei nu e absentă nici din acest volum:„/ O vedeam/ în amurgul dorințelor,/ adulmecând/ mireasma ierburilor/ .../ Stau ascuns după copacul/ speranțelor/ .../ Aștept./ .../o văd adăpându-se/ .../Era zveltă,/ dar/ Copacul/ după care stam pitit,/ Copacul era uscat.../ Era copacul speranțelor,/ O vedeam...o vedea.../ O, căprioara mea/” (CĂPRIOARA MEA, pag. 61). Sau iubirea împlinită: „/- Ai venit? Iubirea mea!.../ - Sunt aici, lângă tine, dragul meu!.../” (DOAR EI ȘI LUNA, pag. 55). Dar și în poemul PRIMA (pag. 79): „/ N-am să uit prima sărutare,/.../ Buzele-mi erau fierbinți;/ Sufletu-mi, giuvaer adia/ .../Vântul se strecura printre șoapte.../ Semănând viață într-o glastră/”
Nu lipsesc din volum nici ecouri de critică socială: „/Pentru ca să supraviețuiești/ într-o lume de pietre/ trebuie ca veninul răului din tine/ să fie mai dens sau cel puțin egal/ cu veninul societății/” (SUPRAVIEȚUIRE pag. 66). Și sfaturi pentru semeni: „/Priveșteșicutează să-ți încerci norocul/” (SFATURI pag.66).
Nici soarta omenirii nu este abandonată „/ ...omenirea strivită sub talpa războiului atomic/” (ATENȚIE! PERICOL DE IRADIERE) pag. 51. Sau revolutia socială :„ / O pară vie arde-n cadențe de imnuri,/ Arde-n undelemnul aspirațiilor/ umane/ .../ Împânzind Calea Lactee/ a Revoluției Sociale/” (TORȚA VIE pag 48)
Despre evoluția propriei persoane ne spune: „/M-am născut/ beat/...La-nceput beam/ Laptele descoperirilor/ verbale/ … / urmat-a apoi/ beția informațiilor/.../ am descoperit/ băutura milenară:/ Esența de dragoste,/...de la Izvorul Eros/ .../ M-a adus acasă/ Rațiunea/ și fiica ei/ Resemnarea/ dar/ Iubirea mi-a intrat/ în sânge/ și oricând nevoia i-o simt,/ trag la Melancolia/ pentru un pahar/ de Amintire Bătrână/” (BEȚIA DE CUVINTE pag. 49).
Fiind un adept al artelor se arată fascinat de UNIVERSUL BRÂNCUȘI, pag. 47.
Stând de plantonnoaptea, liniștea din „sertarul de plumb al tăcerii” îi poartă imaginația pe calea istoriei străbune: „/ Omule,.../ Ascultă, se-nalțăcătre cer/ Glasul strămoșilor, de fier/.../ hora voievozilor,/.../ înveșmântați în izbânzi/” (ȘOAPTE pag. 32).
Adieri de gânduri astrale îi aduc SATISFACȚIE : „/tumultul gândurilor, la răgazul timpului,/ Îmi seamană în fire/ Răbdare și Seninătate/” (pag. 23)
Nici suflul patriotic nu lipsește din gândurile tânărului poet: „/Ferice de tine că pământul/ pe care te odihnești și-ți stă la căpătâi,/ e al tău și nu plătești chirie/” (ASPIRAȚIE? - SFAT pag. 12).
O carte frumoasă ca sufletul tinereții, o oglindă a frământărilor și a aspirațiilor a celor tineri, care vor să ajungă oameni cu nume ce se poate scrie cu majuscul.
Volumul, frumos împodobit pe copertă și în interior cu ilustrațiile pictorului și caricaturistului, d-l Lucian Dobârtă, este scos într-o ținută exemplară, iar conținutul poematic prevestește apariția scriitorului – pictor și poet de mai târziu, care este azi d-l Gheorghe Mizgan.
Despre celelalte două cărți primite, ANCORA și PIRAMIDA TĂCERII, într-o relatare viitoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5