Din "Fântâna darurilor"

Pr. Alin Ciprian Cîndea: De la ”stai să-ți spun” la ”vino să vezi”

Pr. Alin Ciprian Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris
Papa Benedict al XVI-lea, la audiența generală din 22 octombrie 2009, spunea: „credința este, înainte de toate, întâlnire personală, intimă cu Isus, înseamnă a experimenta apropierea Lui, prietenia Lui, iubirea Lui, și numai așa se învață cunoașterea Lui tot mai mult, iubirea Lui și urmarea Lui tot mai mult.”

Sunt mulți oameni ai zilelor noastre care caută să-L întâlnească pe Isus. Unii, fără să știe exact ce caută, își doresc doar pace, liniște... Alții au nevoie de o schimbare în viața lor. O parte dintre ei vin la biserică și acolo mă întâlnesc pe mine, pe tine, sau pe alți creștini. Cum îi primim pe acești oameni? Ei îl caută pe El, pe Domnul, și au de-a face cu noi, creștinii. Reușim oare să-i conducem la Cel pe care îl caută?

Papa Francisc spune că „primul pas pentru evanghelizare este să-L ai pe Isus în inima ta.” Altfel riscăm să vorbim despre noi sau să dăm informații despre o doctrină, despre niște reguli, istorie, obiceiuri și tradiții mai noi sau mai vechi. Și toate acestea introduse fiind de expresia ”stai să-ți spun”. 

Cuvinte, ideologii, doctrine erau multe și în timpul vieții publice a lui Isus. Doar Cuvântul Său era unul cu putere, care transforma inimi și schimba vieți. ”Niciodată n-a vorbit un om aşa cum vorbeşte Acest Om” (Ioan 7,46), spuneau fascinați chiar și soldații care ar fi trebuit să-l aresteze. Femeia Samarineană în urma întâlnirii personale, intime cu Isus le vestește celor din comunitatea sa: „Veniţi de vedeţi Om care mi-a spus mie toate câte am făcut. Nu cumva Acesta e Cristos?”. ”Samariteni l-au rugat să rămână la ei. Şi a rămas acolo două zile”. Iar ei, pentru că au fost conduși să-l întâlnească pe Domnul și pentru că au petrecut timp în prezența Lui, au putut experimenta apropierea, prietenia și iubirea Lui. ”Iar femeii i-au zis: Credem nu numai pentru cuvântul tău, căci noi înşine am auzit şi ştim că Acesta este cu adevărat Cristosul, Mântuitorul lumii.” (Ioan 4)

Experiența, întâlnirea personală, mărturia de viață, exemplul, practica sunt mai convingătoare decât teoriile. Dacă, de exemplu, Lionel Messi, cel mai bun fotbalist al anului trecut, de la începutul carierei sale până acum ar fi ținut doar conferințe despre fotbal sau despre istoria fotbalului, în loc să joace, câți ar fi fost interesați de el sau câți l-ar fi cunoscut? Pe cine ar fi impresionat și câți s-ar fi dus la stadion pentru el? Suporterii lui îl plac pentru ceea ce face mai mult decât pentru ceea ce spune. 

Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, despre care un filozof spunea că "au reprezentat ceva foarte rar –au avut capacitatea de a-şi pune în acord idealul, vorbele şi faptele" sunt modele care ne arată că odată ce l-au cunoscut pe Cristos și au experimentat prietenia Lui, au ajuns să-și dea viața pentru El, refuzând orice compromis.

Cel care îl întâlnește cu adevărat pe Cristos nu ține teorii, trăiește pentru Domnul, devine un Cristofor. Exemplul unui astfel de ucenic te invită să experimentezi, să-l întâlnești pe Cel ce schimbă vieți. Și chiar dacă ucenicul nu are toate răspunsurile la întrebările tale te conduce la Cel care te poate lumina. Astfel a făcut Filip după ce a fost chemat la apostolat. L-a găsit pe Nathanael și i-a spus” am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret. Şi i-a zis Natanael: din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: vino şi vezi”. (Ioan 1, 43-44). Nu a încercat să-l convingă cu ”stai să-ți spun”, nu i-a ținut discursuri, ci l-a invitat cu simplitate și entuziasm ”vino să vezi”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5