Preavizul, în cazul demisiilor, ar putea creşte la 20 de zile
Angajaţii care vor demisiona vor avea un termen de preaviz mult mai mare faţă de cel prevăzut în prezent, potrivit unui proiect de modificare a Codului Muncii. Potrivit acestuia, termenul de preaviz impus angajatului care demisionează va fi extins de la maximum 15 zile la cel puţin 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere.
Proiectul stabileşte totodată că angajatorul va fi obligat să înregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioade care depăşesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului. Salariaţii nu vor putea fi concediaţi pe durata concediului paternal.
De asemenea, potrivit proiectului, durata maximă legală a timpului de muncă vă fi păstrată la 48 de ore pe săptămână, dar perioada de referinţă în funcţie de care orele de activitate pot fi suplimentate va fi extinsă cu o lună, la patru luni.
,,Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână”, se mai arată în proiect.
Actualul Cod al Muncii stabileşte o perioadă de referinţă de trei luni luată în calcul pentru depăşirea duratei maxime a timpului de muncă. În plus, potrivit aceluiaşi proiect de lege perioada de probă în care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă. În acelaşi timp, va fi interzis cumulul a mai mult de două funcţii cu normă întreagă la acelaşi angajator.
Citiţi şi:
- Contractele de muncă trebuie încheiate înaintea desfăşurării activităţii
- DGASPC BN angajează 22 de infirmiere! Date despre concurs!
- DGASPC BN angajează medic și asistente medicale pentru centrele din Beclean și Viișoara
- Codul Muncii a ajuns la Parlament, Opoziţia anunţă moţiunea de cenzură
- AJOFM BN. Subvenţie de 2250 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie sau de stagiu încheiat de angajatori!
Adaugă comentariu nou