În premieră, Comisia pentru Cultură a Senatului s-a deplasat în terotoriu. Directori de instituţii din ţară au dezbătut soarta Culturii la Bistriţa
Timp de trei zile, Comisia pentru cultură şi media a Senatului a fost prezentă la Bistriţa, la invitaţia senatorului ALDE, Ioan Simionca. După întâlnirile de la Primăria Bistriţa, Galeria de Artă Concentric, Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Biblioteca Judeţeană, a avut loc şedinţa de lucru a Comisiei, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Din partea comisiei au fost prezenți la eveniment Radu Cosmin Preda președinte, Turos Lóránd vicepreședinte și Dan Lungu membru, alături de senatori au fost secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Indentităţii Naţionale, Ioan Ţintean şi Vasile Puica – vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Ceclan, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu, Mirel Taloş – vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Nelu Gheorghe – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Aşezămintelor Culturale din România, dar şi şefi de instituţii culturale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Mureş, Satu Mare, Suceava şi Cluj-Napoca. Printre temele de dezbatere au figurat „Condiţia actuală a direcţiilor judeţene pentru cultură prin raportare la problematica patrimoniului cultural naţional”, „Patrimoniul cultural naţional, legislaţia lui actuală şi autorităţile publice administrative locale”, director Aurel Buzincu, de la Direcţia Judeţeană de Cultură Suceava; „Situaţia bisericilor de lmen, monumente istorice – nevoia de strategii naţionale pentru reabilitarea/ salvarea acestora” – director Nicolae Băciuţ – DJC Mureş; „Problemele în tezele patrimoniului imaterial care vor induce lipsuri în viitoarea lege a patrimoniului”; „Statutul incert al aşezămintelor culturale şi probleme privind personalul şi salarizarea în aşezămintele culturale” – Adrian Văluşescu, preşedinte ANCCR; Dorel Cosma, manager Palatul Culturii: „Legea nr. 8, privind drepturile de autor”, „Legea 173 – tema salarizării în instituţiile de cultură” – Robert Laszlo – manager CJCPCT Satu Mare; „Propuneri legislative pentru aşezămintele culturale din România” – profesorul Nicolae Gălăţean, fost manager cultural.
Seara, comisia de Cultură din Senat a avut loc o întâlnire cu scriitorii din județul Bistrița-Năsăud, care s-a desfășurat la Palatul Culturii. Un public numeros și avizat a urmărit cu un interes deosebit prezentările de carte ce au avut loc cu acest prilej. Invitații au avut oportunitatea de a interacționa cu autorii și oficialitățile prezente la eveniment. Şi-au lansat cărţile scriitorii Dorel Cosma, Dan Lungu, Menuţ Maximinian, Alexandru Uiuiu şi Elena M. Cîmpan, evenimentul cultural fiind moderat de managerul Dorel Cosma şi Zorin Diaconescu. Au transmis mesaje şi Alexandru Cristian Miloş, Radu Salvan, Augustin Ostace.
„M-aş bucura dacă ceea ce s-a discutat astăzi, propunerile ce au venit din partea directorilor de instituţii se vor materializa în nişte iniţiative care vor avea şi succes, sper că vor rămâne cu ceva palpabil care să ne aducă plus valoare. Sunt convins că după întâlnirea de azi de la Bistriţa se vor desprinde câteva idei care vor veni în sprijinul culturii noastre naţionale”, a declarat senatorul Ioan Simionca, iniţiatorul întâlnirii de la Bistriţa.
„Pentru prima dată, Comisia de Cultură este într-o asemenea ipostază de a desfăşura o şedinţă de lucru în teritoriu, mă bucur că Bistriţa a fost locul ales şi asta datorită bistriţeanului Ioan Simionca, care şi-a adus colegii din Comisia de Cultură şi Media acasă, într-un loc încărcat de spiritualitate românească. Am aflat problemele cu care se confruntă instituţiile de cultură şi împreună cu Comisia de Cultură de la Senat, cu colegii din Ministerul Culturii avem tot interesul să rezolvăm aceste probleme”, a declarat Alexandru Pugna, ministrul secretar de stat în Ministerul Culturii.
„A fost o zi încărcată, din care am reţinut multe idei, unele plăcute, altele mai puţin plăcute, pentru că trăim cu toţii în aceeaşi Românie pe care ne luptăm cu toţii să o facem mai bună. La Bistriţa am întâlnit o zonă care arată surprinzător de bine. Din păcate, e greu să te plimbi în România asta mare, deşi avem zone foarte frumoase, din cauza infrastructurii. Provocarea noastră mare este să-i ţinem pe români acasă şi în măsura în care se poate să le arătăm celor care au plecat ce se întâmplă în ţară, mulţi dintre ei pierzând legătura cu noi. În ultimii ani, România s-a schimbat mult, în bine, însă este loc de şi mai bine. Să facem ca bunăstarea să fie mare şi să ajungă la toţi românii. Românii sunt oameni de valoare, şi asta se simte în Europa, dar ne-am obişnuit să vedem lucrurile tot timpul într-o notă de negru. La Bistriţa am găsit o atmosferă în care am dezbătut probleme, am notat iniţiative şi am ascultat într-o atmosferă, ca la Paris, poezii. Avem oraşe în care nu mai găsim o librărie, în care bibliotecile nu sunt deschise, că în afară de cârciume nu mai există alte locuri de socializare. Aici trebuie să luptăm pentru promovarea culturii”, a declarat Cosmin Preda, preşedinte Comisia pentru Cultură şi Media din Senatul României.
Citiţi şi:
- La invitaţia senatorului Ioan Simionca, ministrul Culturii şi Comisia pentru cultură se reunesc la Bistriţa
- Eveniment literar la Palatul Culturii Bistriţa în prezenţa oficialilor guvernamentali şi a Comisiei pentru Cultură a Senatului României
- Dorel Cosma, în conducerea Asociaţiei Aşezămintelor Culturale
- Simpozion Naţional despre patrimoniul cultural tradiţional, la Palatul Culturii Bistriţa
- Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – întâlnire de lucru cu activul cultural din judeţ
Adaugă comentariu nou