Preşedintele Radu Moldovan: Pentru mine, e primul şi ultimul record!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a mulţumit, în cadrul unei conferinţe de presă, tuturor celor care au făcut din Ziua Costumului Popular, de la Năsăud, un eveniment istoric, în speţă miilor de participanţi, dar şi celor care au organizat acţiunea de amploare. 

Bistriţa-Năsăud a stabilit două recorduri mondiale, acreditate oficial de Guinness World Record, şi anume cel mai mare număr de oameni care poartă simultan portul tradițional românesc – 9643 persoane  -  şi cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron de 9506 oameni.

„Le mulţumesc, în primul rând, cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud care ne-au arătat că lucrurile pozitive îşi găsesc loc în acest judeţ. Am trăit un sentiment unic ieri, în perioada în care aceste lucruri s-au desfăşurat. (...)  Pentru prima dată am văzut pe toată lumea zâmbind, simţindu-se entuziasmată”, a declarat preşedintele Radu Moldovan, care a menţionat că a stabilit şi un record personal, peste 250.000 de vizualizări pe pagina personală de facebook.

         Preşedintele Radu Moldovan i-a mulţumit, în mod deosebit, creatoarei populare Virginia Linul, cea care a avut ideea unui astfel de eveniment istoric. În 2016, Ziua Costumului Popular a fost doar o repetiţie, „un sondaj de opinie”, iar văzând că oamenii sunt interesaţi s-a decis anvergura din acest an. Aprecieri au primit şi primarii bistriţeni, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Turismului, reprezentaţi la Năsăud prin secretarii de stat Alexandru Pugna şi Bogdan Tomoioagă. „În mod special aş vrea să mulţumesc Inspectoratului Şcolar Judeţean şi tuturor dascălilor care au fost alături de copii, pentru că nu e simplu să fii în marea aceea de oameni şi să ai grijă de ei. Le mulţumesc partenerilor de la Centrul Judeţean pentru Cultură, Casa de Cultură Năsăud, Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud, ADI Turism. În mod special aş vrea să mulţumesc oamenilor care au dat dovadă de foarte multă răbdare, civilizaţie”, a mai spus preşedintele Moldovan, care a recunoscut că nu e simplu să organizezi un astfel de eveniment în condiţii de deplină siguranţă.

         „Eu nu mi-am propus să-mi fac un obicei din a stabili recorduri. Pentru mine e primul şi ultimul. A fost o idee a Virginiei Linul, am achiesat la ea, dacă-mi propunea să facem cel mai mare mic, nu eram de acord. La acest record am fost partener, mă bucur că am ales să fiu, sunt foarte bucuros că s-a terminat cu bine, dar noi ne ocupăm de drumuri, de apă, de canal, de celelalte proiecte europene şi cine-şi va dori să mai facă recorduri trebuie să-şi aleagă alţi parteneri. Pentru mine e primul şi ultimul”, a mai spus Radu Moldovan, care a menţionat că în administraţie lucrurile sunt mai uşor de prognozat decât la astfel de evenimente.

Creatoarea populară Virginia Linul, iniţiatoare a evenimentului, a mulţumit, de asemenea, tuturor participanţilor. „Această idee mi-a venit acum 10 ani, dar trebuia să întâlnesc oamenii potriviţi, care să fie de acord cu ideea mea, şi să se realizeze asemenea eveniment. (...). Anul trecut am reuşit să-l conving pe domnul preşedinte Emil Radu Moldovan că ceea ce vreau eu să pun în valoare în acest judeţ – arta populară, costumul popular românesc şi tradiţia populară românească – merită. Măcar o dată-n viaţă să arătăm lumii ce minunaţi suntem”, a declarat Vorginia Linul.

         Aceasta a mai menţionat că scopul evenimentului a fost atins, şi anume de a promova cultura, costumul popular, faptul că încă se mai confecţionează costume populare, de a promova producătorii din Bistriţa-Năsăud- „ Scopul a fost să schimbăm mentalitatea străinilor şi a românilor despre noi, românii. Nu a fost eveniment politic. Oamenii politici au venit să fie români, au fost români alături de noi şi au trăit o zi românească”, a mais pus Virginia Linul.

         Nu în ultimul rând, Elena Bărbos, directorul executiv al Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud, a menţionat că a fost cel mai greu eveniment la care a participat în organizare, pentru că au fost reguli extrem de stricte. „Au fost trei moduri de numărare a participanţilor, brăţările inseriate, numărătoarea pe camera video şi numărătorile date de stewarzi şi a fost un proces extrem de greu să coordonăm aceste numărători, să le comparăm şi să avem rezultatul final pe care l-am avut la ora 00.24. Au fost 9643 persoane care au atins recordul pentru cea mai mare mulţime de oameni îmbrăcaţi în costum popular şi 9506 la cel mai mare dans tradiţional”, a menţionat Elena Bărbos.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5