Preţuire peste timp pentru maestrul Dumitru Cuc

Maestrul Dumitru Cuc, antrenor emerit al Luptelor româneşti, a Cavaler al Ordinului "Meritul Sportiv", a fost vizitat duminică de conducerea Federaţiei Române de Lupte – preşedinte Răzvan Pârcălab, de staff-ul Secţiei de Lupte a CS "Dinamo" Bucureşti, campionul olimpic Vasile Andrei, alături de alţi foşti elevi ai acestuia, campioni mondiali şi europeni, precum Nicolea Zamfir, Alin Păcurar şi Costel Alexandrache. Sunt nunem mari ale sportului românesc, pentru care a fost intonat imnul naţional.
Evenimentul se constituie într-un mod de a transmite respectul faţă cel care, peste patru decenii, şi-a dedicat viaţa clubului Dinamo, pentru performanţă sportivă şi pentru formarea de mari caractere.
Un gest frumos, dacă ne gândim, că de multe ori, prinşi în grijile cotidiene, uiătm să ne respectăm trecutul şi marile valori.
***
Dumitru Cucu a început luptele în 1944, la Reşiţa, după ce a cochetat şi cu fotbalul. În anul 1949, este încorporat în armată, şi repartizat la Clubul Polisportiv Dinamo din Bucureşti, asta datorită succeselor sportive pe care Mitre, cum îi spuneau prietenii, le adunase deja în panoplia sa cu trofee ce vor deveni din ce în ce mai valoroase în anii ce vin. În anul 1952 este decernat cu titlul de Maestru al Sportului.
Au fost ani de eferevescenţă sportivă extraordinară, de cantonamente şi antrenamante susţinute, cu întâlniri zonale, republicane, balcanice, europene şi mondiale.
După succese extraordinare în ţară şi peste hotare, după meciuri câştigate cu cei mai mari luptători ai lumii, la ora aceea,- şi datorită calităţilor sale de coordonator înnăscut, la 30 ani este numit antrenor la echipa de lupte greco-romane de la Dinamo Bucureşti. De aici incepe ascesiunea sa remarcabilă ca antrenor, pentru ca în anul 1973 să obţină brevetul de Antrenor Emerit, printre puţinii din vremea aceea, în România.
Antrenează la Clubul Dinamo dar şi, periodic, la Lotul Naţional de Lupte, alături de alte mari nume în acest sport tradiţional şi care, în care România va cunoaşte apogeul pe plan mondial, câştigând cam tot ce se putea câştiga ca titluri şi medalii în campionatele europene, mondiale si la olimpiade. Nume de mari campioni precum Valeriu Bularca, Ion Cernea, Nicoale Martinescu, Gheorghe Berceanu, Ştefan Rusu, Ion Păun, Nicu Gincă, Ciorcilă Florea, Ion Draica, Vasile Andrei, Constantin Alexandru ... sunt tot atâtea medalii şi diplome pe care sportul româneasc al luptelor le-a cucerit, în acel răstimp, şi datorită activităţii de antrenor a lui Dumitru Cuc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5