Prietenie și colaborare între Parva și comuna Telița de peste Prut
Râul acesta nu desparte, ci uneşte pe ,,dincolo” cu ,,dincoace”. Îi unește pe toți cei de-o limbă şi de-un nume, redefinind spaţiul spiritual al poporului român, cu toate durerile sale existenţiale şi, deopotrivă, cu toate împlinirile istorice. De șapte ani comuna Parva se află în relații de prietenie și cooperare cu satul Telița, raionul Anenii Noi din Republica Moldova. La 8 mai 2017 a fost semnat Acordul de înfrățire între cele două comune. În acești ani au avut loc mai multe vizite reciproce prin care prietenia și colaborarea lor a devenit o adevărată legătură de sânge.
Primarul Ioan Strugari a primit din nou invitația doamnei Rodica Rusu, primarul localității de pe malul Nistrului, de a participa la două evenimente importante din viața comunității : ,,Sărbătoarea Națională a Limbii Române” și ,,Deschiderea noului an școlar ” din Telița. ,,Când te cheamă frații de peste Prut, spune Ioan Strugari, inima ți se umple de emoție, este un fel de amestec de dor și mândrie. Îți aduci aminte de legăturile de sânge și cultură care ne unesc, de istoria comună despre care ne povesteau profesorii de istorie, arătându-ne pe hartă teritoriul care a fost rupt din trupul țării noastre. Chemarea lor e ca și cum ai simți un fior, un impuls irezistibil de a răspunde, de a-ți întinde mâna și a-ți deschide inima ”.
Invitația a fost onorată în ziua de 30 august 2024, prin participarea unei delegații formată din primarul Ioan Strugari, inspectorul școlar general, Mircea Cristian Necula, etnologul ,,Iosif de pe coclauri” și profesorul Mircea Daroși, reprezentant al Astrei năsăudene. Drumul până acolo a fost destul de lung, de peste 600 de kilometri, pe care i-am parcurs cu emoția trecerii peste Prut și a revederii cu prietenii noștri dragi. Acolo ne-au așteptat gazdele cu brațele deschise (primărița Rodica Rusu și directoarea școlii Nelea Flocea), oferindu-ne condiții foarte bune de cazare și masă, dar mai ales un suflet deschis de frățietate și bucurie.
Sărbătoarea Limbii Române din 31 august s-a desfășurat în sala Căminului cultural din localitate, în prezența unor oameni încărcați de dorul întâlnirii noastre și limbii române. Activitatea s-a deschis cu lansarea a două cărți ale scriitoarei Ileana Rusu, intitulate ,,Femeia de la poarta închisorii ” și ,,Spovedania unei amante ”, un adevărat preludiu al festivității din această zi. Despre limba română au ținut alocuțiuni Rodica Rusu, Ioan Strugari, Mircea Cristian Necula, Iosif Ciunterei, Nelea Flocea, prin cuvântul cărora a fost evidențiată importanța păstrării curate a limbii neamului nostru, căci ea reprezintă unul din multele și neprețuitele daruri primite de la strămoșii noștri : cu ajutorul ei ne identificăm ca națiune, prin ea ne exprimăm gândirea, credința, dorurile și năzuințele, așternem în scris toate trăirile, emoțiile și frământările sufletești. Profesorul Mircea Daroși a ținut să sublinieze faptul că este copleșit de emoție, auzind cât de frumos se vorbește aici în limba română, ce accent duios are graiul în care vorbitorii pronunță cuvintele românești și a făcut apoi o scurtă incursiune în literatura română cu scriitorii care și-au exprimat dragostea lor pentru această ,,comoară ”, acest ,,șirag de piatră rară ”/ în adâncuri înfundată ”.N-au lipsit nici cântecele despre frumusețea limbii române, pe care le-a interpretat un minunat rapsod aflat în sală. Iosif Ciunterei, foarte cunoscut în Modova pentru emisiunile sale, n-a ezitat să se aventureze pe coclauri, la bătrânii satului, pentru a înregistra poveștile lor despre vremurile de altădată.
Cea de-a doua activitate s-a desfășurat la Școala Gimnazială Telița, care și-a deschis porțile pentru a-și primii elevii în noul an școlar. Totul a fost superb, bine organizat, cu multe flori și zâmbete de copii, care purtau pe chipul lor emoția unui nou început. Protagonistul festivității de deschidere a fost inspectorul școlar general Mircea Cristian Necula, care a evidențiat locul și importanța școlii în viața fiecăruia, le-a urat apoi elevilor și cadrelor didactice mult succes. Dar n-a venit cu mâna goală, ci le-a adus copiilor cărți și rechizite școlare. A felicitat-o pe doamna directoare Nelea Flocea pentru succesele Domniei sale pe linie profesională și managerială, după care, Domnia sa ne-a invitat în sălile de clasă, pregătite în straie de sărbătoare. Este o școală modernă, bine dotată cu cele necesare, mobilier și materiale didactice pentru toate ciclurile de învățământ, grație și sprijinului acordat de primarul Ioan Strugari, care s-a arătat foarte mândru că a putut face ceva pentru această instituție școlară.
Gazdele ne-au făcut apoi și alte câteva surprize, tot atât de frumoase, precum vizitarea muzeului etnografic din Mereni, a școlii din sceastă localitate, a muzeului în aer liber, în care stă de veghe peste timp un vagon cu care erau transportați în lagărele de muncă numeroși oameni din această localitate și ale căror nume și chipuri de eroi se află afișate pe pereții vagonului. Am vizitat apoi cel mai impunător monument al eroilor ,,Capul de pod Șerpeni ”, unde stau ca într-o carte 9 plăci comemorative ce vorbesc despre jertfele celor căzuți în luptă pe malurile Nistrului : ,,Nimic nu-i uitat, nimic nu se uită !”scrie pe una dintre ele.
Ultima vizită a fost la Cramele subterane de la Mileștii Mici, de unde ne-am ales fiecare cu câte un cadou, o butelie de vin spumos, pentru a ne aduce aminte că am trecut cândva și noi pe-acolo.
După ce am mulțumit din suflet gazdelor noastre, pentru ospitalitatea lor cu adevărat românească, în cea de-a patra zi, am plecat spre casă, dar în drumul nostru, primarul a mai făcut câteva opriri pe la prietenii lui, primari moldoveni, că are destui, care s-au arătat la fel de prietenoși și amabili în toate privințele.
Moldova merită să fie văzută, pentru că are aceleași frumuseți naturale și aceiași oameni de suflet ca și în Patria Mamă.
·
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Strugari, după vizita la fraţii din Republica Moldova: A fost o experienţă extraordinară, alături de români autentici
- Înfrăţire de suflet parafată între comunele Parva şi Teliţa din Republica Moldova
- Părvenii trec Prutul şi se opresc doar la Nistru. Ioan Strugari: Mergem să ne cunoaştem istoria!
- Parva va găzdui tabere pentru elevii basarabeni. Oficiali de peste Prut, aşteptaţi la Hramul Mănăstirii, din 29 iunie
- Iosif Ciunterei, etnologul de pe coclauri
Adaugă comentariu nou