Prima generaţie de copii mai bolnavi decât parinţii lor…

Copiii si tinerii de azi au toate “sansele” sa devina primele generatii mai bolnave decat parintii acestora. In conditiile in care stilul si mediul de viata se indeparteaza tot mai mult de natura si natural, influenta negativa a acestor determinanti ai starii de sanatate este majora (60-70%).

Un stil de viata sanatos poate fi promovat prin informare, educatie si comunicare, dar este insusit doar daca alternativele sanatoase promovate sunt accesibile si exista exemple in jur (familie, scoala, comunitate).

In aceasta ordine de idei, initiativa Ministerului Sanatatii Publice de a promova o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar (Legea nr.123/ 2008) poate avea impact doar daca in locul “alimentelor interzise” se pun altele, sanatoase si daca programul de educatie pentru sanatate in scoala sustine creativ acest demers si depaseste “zidurile” scolii.

Revenind la lista alimentelor nerecomandate scolarilor, aceasta se suprapune pe cea a alimentelor preferate de elevi (si nici nu ne surprinde, nu?!).

In cadrul unui studiu privind stilul de viata al liceenilor din Bistrita, componenta a proiectului “Faci ce vrei, si stii ce faci!”, la intrebarea “Ce-ti place cel mai mult sa mananci?”, din cei 170 de elevi, aproape jumatate au “ales” cartofii prajiti si o treime pizza, in timp ce fructele, legumele sau pestele abia au fost amintite.

Nici cu bauturile si bautul nu stau mai bine liceenii nostri: bautura preferata este sucul (81%), urmata de bere (17%) si vin (8,23%), chiar daca si “simpla” apa este o alegere pentru ei (29%). In plus, doar o treime din elevii cu varste intre 15 si 17 ani au afirmat ca nu consuma deloc alcool…

Avem insa si o veste buna: liceenii bistriteni par sa fie constienti de influenta propriului stil de viata asupra sanatatii (80,5%) si ar dori sa aiba parte de programe educative atractive (cu jocuri si exercitii, fara prea multa teorie), incluzand si intalniri cu specialisti. Sunt semnale care ne cheama sa actionam acum – in scoala, familie, comunitate – inainte ca proprii copii sa devina mai bolnavi ca noi.

O astfel de intalnire, la care sunt invitati copiii, tinerii si parintii, va fi organizata pe pietonal vineri, 19 septembrie, incepand cu ora 13. Printre altele, cei care vor veni cu o reteta culinara sanatoasa vor fi premiati de catre partenerii in proiect: Autoritatea de Sanatate Publica, asociatia Ascendent, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Centrul Comunitar pentru Tineret si Primaria Municipiului Bistrita.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5