Primăria Prundu Bârgăului intenţionează „să privatizeze” Unitatea Medico-Socială din Suseni
Autorităţile locale din Prundu Bârgăului lucrează de zor la pregătirea documentaţiei pentru concesionarea serviciilor sociale şi a bunurilor afalte în administrarea Unităţii Medico-Sociale din Susenii Bârgăului. De la Bucureşti, s-a şi găsit o firmă care să ofere „servicii generale de consultanţă în management” - SC Pro Almex Consulting 2010 SRL - care s-a apucat deja de treabă, în vederea elaborării fişelor de date şi a caietelor de sarcini pentru concesionarea serviciilor şi a activelor.
Demersul a creat deja disensiuni la nivel local, dar şi judeţean. În fapt, totul se rezumă la bani. Primarul susţine că bugetul local nu poate susţine financiar această activitate, pe de altă parte, directorul instituţiei precizează că unitatea este susţinută financiar de Ministerul Sănătăţii şi chiar de Consiliul Judeţean. Direcţia de Sănătate Publică anunţă că nu va acorda vreodată un aviz pentru concesionarea UMS Susenii Bârgăului.
Problema va fi soluţionată, finalmente, la vot, pentru că va fi nevoie de aprobarea unei hotărâri a Consiliului Local Prundu Bârgăului, cu votul a două treimi dintre consilieri.
În loc de asistenţă socială, asfaltarea a 10.000 mp străzi
„Nu mai avem bani să susţinem aşa ceva. Noi avem acolo zece bolnavi, iar internaţi sunt peste 30. Pentru bolnavii din Prundu Bârgăului nu ar fi probleme financiare, dar sunt în jur de vreo 20 din Bistriţa şi din ţară, iar pentru aceştia domnul director nu a întreprins nimic. Este normal că nici lumea nu este de acord cu aşa ceva. Cheltuim peste 4 milarde lei vechi anual”, ne-a justificat „intenţia” primarul Prundului.
Potrivit acestuia, autorităţile ar avea „toate aprobările, inclusiv de la Ministerul Sănătăţii”. „Este ceva legal. Profilul rămâne acelaşi, nu îl desfiinţăm, dar sunt oameni de bună credinţă, cu stare materială, care doresc să-l concesioneze. Activitatea rămâne aceeaşi”, ne-a asigurat Ilie Avram. În ceea ce priveşte situaţia pacienţilor, este ceaţă. „Nu ştiu cum va fi. După ce se va termina documentaţia, vom vedea. Fiecare comunitate ar trebui să se intereseze un pic de oameni. Nu cred că îi convine cuiva să-mi primească mie bolnavii şi să îi ţină acolo pe cheltuiala comunei. Noi facem acest lucru (n.n. – concesionarea), ca să reducem din cheltuieli”, a adăugat primarul.
În prezent, se lucrează la documentaţia pentru procedura de achiziţii publice, ulterior urmând să fie iniţiată şi o hotărâre de consiliu local în acest sens, cel mai devreme în luna septembrie. După aceea, va fi publicat şi anunţul pe SEAP.
În ultima şedinţă de Consiliu Local, primarul Ilie Avram le-a prezentat consilierilor o informare cu privire la stadiul organizării procedurilor de concesionare a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Susenii Bârgăului. Edilul bârgăuan le-a explicat aleşilor că vrea să realizeze economii la cheltuieli de peste 600.000 lei/an, dar şi venituri suplimentare din redevenţa de încasat de peste 60.000 lei/an. „Din aceste economii, comuna poate executa anual asfaltarea a circa 10.000 metri pătraţi de străzi sau poate finaliza diverse lucrări de investiţii”, se arată în documentul prezentat aleşilor din Prundu Bârgăului. Decât opt-zece oameni asistaţi social, nu ar fi mai bine să se asfalteze drumurile?
Viceprimarul Ilie Vlad vrea consultarea opiniei publice
Viceprimarul Ilie Vlad susţine că deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens, iar pregătirea documentaţiei de concesionare, înainte de a avea acordul Consiliului Local, nu este în regulă.
„E o propunere. Noi nu am comandat nimic (n.n. – caiet de sarcini), poate vreun patron. Noi nu avem nici un contract. Vin să facă caiet de sarcini fără să anunţe Consiliu Local? Nu avem hotărâre de Consiliu Local. Ca să scoţi la concesionare trebuie să ai o hotărâre de CL că eşti de acord. În şedinţa de Consiliu Local am fost doar informaţi, nu s-a luat o decizie”, a precizat viceprimarul comunei, Ilie Vlad.
Potrivit acestuia, ar fi necesară şi consultarea opinie publice pe această temă, înainte ca iniţiativa să fie supusă votului Consiliului Local.
Gavril Bruj (director UMS): După concesionare, se vor pierde subvenţiile de la Ministerul Sănătăţii
Directorul Unităţii Medico-Sociale de la Susenii Bârgăului susţine că Primăria Prundu Bârgăului nu a cheltuit sumele pe care le vehiculează pentru funcţionarea unităţii. El a precizat că dacă această concesionare atât de mult dorită de primar va fi pusă în operă, atunci se vor pierde şi subvenţiile de la Ministerul Sănătăţii.
„În 2011, Consiliul Local Prundu Bârgăului nu a alocat nici un ban pentru persoanele care sunt din afara localităţii, ne-a dat Consiliul Judeţean pentru treaba aceasta. Pentru 2012, am pregătit documentaţia, în proporţie de peste 80%, pentru ca fiecare primărie de unde provine bolnavul să plătească”, ne-a declarat Gavril Bruj. Persoanele internate aici, prin contribuţia de 700 lei/lună, îşi plătesc nu doar masa, ci şi cazarea şi cheltuielile cu utilităţile. Salariile personalului medical – şase asistente – sunt asigurate din subvenţiile Ministerului Sănătăţii, în timp ce personalul nemedical – de la infirmiere, bucătărese la contabil şi alte cele – ar trebui plătit de consiliile locale de unde sunt beneficiarii. În acest an, Consiliul Judeţean a transferat sumele necesare, iar din 2012, ar urma să plătească autorităţile locale de care aparţin cei internaţi. Oricum, explică Gavril Bruj, organigrama ar fi „sub normativ”, în sensul că ar mai fi nevoie de o asistentă, vreo cinci infirmiere etc., dar primarul a refuzat de mai multe ori să supună o iniţiativă de acest fel în Consiliu Local.
Şeful UMS Susenii Bârgăului a menţionat că nici avizele necesare, cel puţin de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, nu au fost obţinute, dată fiind importanţa menţinerii acestei unităţi sanitare de interes local. „Unitatea medico-socială este rezultatul unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Pentru a desfiinţa această unitate este nevoie de avizul celor trei parteneri. Domnul primar trebuie să aducă până la următoarea şedinţa avizele. După câte ştiu, nu s-au obţinut”, a adăugat Gavril Bruj.
Directorul Unităţii Medico-Sociale de la Susenii Bârgăului susţine că vor fi pierdute şi subvenţiile acordate de ministerul de resort, adică 150.000 lei-200.000 lei anual. Potrivit acestuia, după concesionare, forma de organizare a unităţii va fi modificată, pentru că legea permite funcţionarea acestor unităţi medico-sociale doar ca instituţie publică. Mai mult, în regim privat unitatea nu ar putea funcţiona din punct de vedere economic, pentru că, dacă acum un beneficiar plăteşte lunar 700 lei, o dată cu concesionarea tarifele ar putea ajunge la circa 1.800 lei/persoană.
Dr. Anca Andriţoiu (DSP BN): Nu vom da avizul pentru desfiinţarea unităţii
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, susţine că instituţia pe care o coordonează nu-şi va da acordul pentru desfiinţarea Unităţii Medico-Sociale de la Susenii Bârgăului. Potrivit acesteia, nu a fost înregistrată nicio solicitare pentru acordarea unui aviz de acest gen, dar concesionarea serviciilor şi activelor unităţii din Susenii Bârgăului ar însemna practic desfiinţarea şi pierderea finanţării de la Ministerul Sănătăţii.
„Avem nevoie de această unitate medico-socială. Acolo sunt servicii bune, există chiar o listă de aşteptare. (…) Mai mult, unitatea medico-socială dă locuri de muncă celor din comunitate”, ne-a declarat dr. Andriţoiu, reiterând, încă o dată, faptul că nu va fi de acord cu intenţia de concesionare susţinută de Primăria Prundu Bârgăului.
Citiţi şi:
- Redacţia cotidianului „Răsunetul”
- O modernă Unitate Medico-Socială a fost inaugurată la Susenii Bârgăului, în prezenţa a numeroase oficialităţi
- PROIECTE EUROPENE, ÎN VIZIUNEA CONSILIULUI LOCAL PRUNDU BÂRGĂULUI
- Prefectul Ovidiu Frenţ, după vizita de la Unitatea Medico-Socială din Susenii Bârgăului: Ziua Europei a avut sens pentru mine!
- Desfiinţarea Centrului de Sănătate Teaca, pe agenda şedinţei de Guvern!
Adaugă comentariu nou