Primăria şi bisericile din Beclean şi-au dat mâna pentru capela mortuară şi centrul social

Dincolo de nostalgia pentru cei dragi plecaţi spre o altă viaţă, sâmbătă, de ziua lor, Becleanul a avut motive de bucurie: dacă alături, un centru social a lăsat strada fără oamenii ei, modernizata capelă mortuară a găzduit sâmbătă poate singurele manifestări de satisfacţie sufletească pe care le va cunoaşte vreodată, având în vedere că locul este, prin definiţie, unul al tristeţilor încercate la plecarea apropiaţilor dintre noi.
Prilejul special de acum a fost dat de evenimentul inaugural la finalul unei lucrări efectuate de către societatea locală “Miron Construct”, în urma unei investiţii realizate de către administraţia publică locală. Construit în 1996, pe vremea când actualul edil avea 23 de ani şi era consilier local, imobilul şi-a schimbat la scurt timp destinaţia iniţială, devenind sediu al Jandarmeriei, ca rezultat al nevoii de a atrage în Beclean instituţii de forţă. Ideea redării capelei mortuare disponibilă pentru toate confesiunile a fost reluată recent, concomitent cu cea a asigurării in condiţiilor optime de găzduire a ceremoniilor de înmormântare, şi aplicată de îndată ce angajaţilor în uniformă li s-a amenajat un alt loc de funcţionare, în fosta maternitate a oraşului.
Sentimentele de satisfacţie de acum s-au amplificat prin prisma ecumenismului exemplar de care au dat dovadă reprezentanţii cultelor religioase din oraş, nu doar prezente în marea majoritate la festivităţi, ci şi implicate faptic în ajutarea nevoiaşilor din apropiere, graţie unui proiect ambiţios propus de către primarul Nicolae Moldovan, acela de a mobiliza şi a uni, dincolo de ceea ce ne desparte, energii şi resurse gata să ajute la mai binele acestei lumi. Au răspuns pozitiv preoţi şi pastori, români şi maghiari deopotrivă, participanţi împreună la slujbele de sfinţire şi la rugăciunile de mulţumire comun înălţate spre cer, contribuabili în fapt la pâinea cea de toate zilele pe care o vor mânca de acum 10 sărmani din oraş.
Au mai fost prezenţi, inclusiv prin scurte cuvântări, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, ministrul Doina Pană, senatorul Ioan Deneş, enoriaşi sau simpli trecători spre cimitirul din apropiere, care se umplea de flori şi lumânări în amintirea celor care au trecut poarta veşniciei. Dincolo de oficialităţile de rigoare, evenimentul centrat pe ideea morţii şi a pierderii celor dragi – căci la asta te duce cu gândul o capelă ce va găzdui în condiţii decente ceremoniile funerare ale beclenarilor - a îndemnat la solidaritate în momentele dificile ale semenilor copleşiţi de emoţia plecării apropiaţilor, dar şi la meditaţie asupra mântuirii, a sfârşitului fiecărei vieţi de aici şi al începerii alteia, dincolo.
Concluzia formulată de protopopul ortodox, Doru Zinveliu, a fost una pozitivă, creştineşte vorbind, pentru că marea trecere se răsfrânge, până la urmă– sau aşa ar trebui să fie - în bucuria sufletească a nemuririi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5