Primarii PDL sunt deranjaţi de indiferenţa actualului Guvern

 


Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarii PDL Sorin Mititean şi Sorin Hognogi şi-au exprimat nemulţumirile faţă de politica dusă de USL, în ceea ce priveşte administraţiile locale. Indiferenţa, alocarea banilor pe criterii politice, dorinţa guvernanţilor USL de a subjuga total primăriile, pentru a le putea comanda de la centru, sunt câteva dintre nemulţumirile exprimate de edilii democrat-liberali.


 


În aşteptarea finanţării…


 


Sorin Mititean, primar comuna Şieu Măgheruş: Eu o să mă refer la modul în care actul de guvernare afectează autorităţile publice locale, indiferenţa cu care sunt tratate proiectele care au fost deja declarate ca şi câştigătoare, dar cărora nu li se asigură finanţare.


Concret, în comuna Şieu Măgheruş, în 2011, am câştigat un proiect pentru alimentarea localităţii Arcalia cu apă, canalizare şi staţie de epurare pe un program al Administraţiei Fondului de Mediu.


Vreau să vă spun că am pus la dispoziţia acestei unităţi descentralizate a statului toate documentele, proiectul tehnic însoţit de toate avizele, s-a făcut vizita în teren, urmând ca ulterior să semnăm contractul.


Aşa cum ştiţi pe acest program s-au câştigat în judeţul Bistriţa-Năsăud trei proiecte: unul al comunei Lechinţa, unul al comunei Nuşeni şi celălalt al comunei Şieu Măgheruş.


Două contracte au fost semnate, respectiv de domnul primar al comunei Lechinţa, al comunei Nuşeni, umând ca cel al comunei Şieu Măgheruş să fie semnat.


Între timp s-a preluat puterea de către actualul Guvern, nu am semnat niciodată contractul, mai mult toate adresele pe care le facem către Administraţia Fondului de Mediu: ni se spune că în acest moment  nu sunt bani şi în momentul în care se vor aloca bani, se va semna contractul de finanţare.


Sigur că dacă lucrurile ar fi stat aşa de bine ca să putem aştepta la infinit, ar fi în regulă, doar că tot în acest moment, practic se reliefează Master Planul Judeţean pe următoarea perioadă de timp.


La necesităţi, sigur ar trebui să trecem şi localitatea Arcalia pentru că are un proiect finanţat sau cel puţin aşa se întrevede, dar până în acest moment nu s-a întâmplat nimic. Valoarea proiectului este de 6,3 milioane lei şi vorbim de 864 de gospodării.


Sigur că nu le putem trece în ambele tabere, pentru că ar fi o dublă finanţare, motiv pentru care stăm şi aşteptăm să vedem dacă se vor hotărî să finanţeze sau să nu finanţeze sau să ne dea un răspuns foarte clar: domnilor, întrucât nu există bani, dvs. nu veţi mai putea semna contractul, orientaţi-vă spre alte axe de finanţare.


 


Ar trebui să începem să lucrăm corect pentru fiecare administraţie


 


Sorin Hognogi, primar comuna Spermezeu: Înainte de a intra la guvernare, USL promitea că dacă în guvernarea anterioară au fost proceduri incorecte, dânşii nu vor face la fel.  Eu aş vrea să punctez câteva lucruri: preşedintele Consiliului Judeţean spunea că nu vor mai fi nedreptăţi la repartizarea bugetului. Eu fac parte din comuna care a beneficiat de 5.000 de lei la repartiţia bugetului către comună. Şi dacă astăzi derulez unele proiecte la nivel de comuna Spermezeu, contracte pe care le-am semnat în guvernarea anterioară. Cred că ar trebui să începem să lucrăm corect pentru fiecare administraţie, indiferent de cine e la guvernare.


Edilul comunei Spermezeu a făcut referire şi la documentul semnat de reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România, document în care erau lansate critici dure la adresa guvernării Ponta.


Membrii asociaţiei, din care fac parte peste 2.800 de primari de comune în cea mai mare parte din PSD şi PNL, critică dur mai multe Ordonanţe de Urgenţă ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor.


Primarii sunt nemulţumiţi şi că, prin Ordonanţa Guvernului privind „impozitul pe veniturile din activităţi agricole" se prevede că impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.


Asociaţia Comunelor din România mai acuză, printre altele Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale se loveşte în administraţia publică locală, cu precădere în comune.


Reprezentanţii asociaţiei ameninţă că, dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge şi la alte forme de protest.


Printre acestea, neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Comentarii

22/09/13 09:16
alt... cititor ...

"Precum in Cer... asa si pe Pamant ! "
Patiti la fel cum au patit-o si ceilalti primari, cand la guvernare a fost PDL-ul si cand v-ati "imbuibat"... si ati devenit "baronii locali" sub guvernarea lor. Vedeti, "roata se invarteste"... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5