Primarul Ioan Turc: Apreciez valoarea Parcului dendrologic al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”! Va fi amenajat cu maximă responsabilitate

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, susţine că parcul dendologic de la Colegiul Naţional "Liviuu Rebreanu" va fi o oază de relaxare pentru elevi și profesori, ce va servi totodată și procesului educațional. Potrivit acestuia, proiectul de reamenajare a parcului dendrologic asumat de Primăria municipiului Bistrița va reda Colegiului Național „Liviu Rebreanu” un spațiu intrat în conștiința publică, care se leagă de numele unui eminent dascăl – profesorul Livius Gubesch.
"Asemenea multor bistrițeni, apreciez valoarea Parcului dendrologic al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Cu atât mai mult, îi asigur pe toți concitadinii că acest spațiu va fi amenajat cu maximă responsabilitate din toate punctele de vedere.
Proiectul care vizează amenajarea parcului, realizat în anul 2017, are la bază un studiu dendrologic efectuat de specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Chiar dacă proiectul a obținut toate avizele necesare, apreciez că el trebuie revizuit astfel încât toată vegetația viabilă să fie pusă în valoare.
De asemenea, lucrările de amenajare urmează să fie realizate prin mijloace și soluții tehnice de natură să protejeze vegetația. După finalizarea reevaluărilor, voi prezenta public soluția propusă și voi avea discuții inclusiv cu activiștii de mediu", a transmis primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc.

Comentarii

14/11/22 14:24
Mircea

Parcul Dendrologc al Colegiului Național Liviu Rebreanu nu este o grădină oarecare. Este vorba despre o creatie stiintifică a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreună cu generatii de elevi a pus bazele unei adevărate grădini botanice prin bogata colectie de specii arboricole pe care parcul le contine. Prin definitie, o „Grădină Botanică” este, in primul rand o instituţie de cultură, cu rol de cercetare, care a apărut încă din antichitate, grădina fiind „laboratorul“ în care medicii cultivau plantele de care aveau nevoie pentru tratarea bolnavilor. Apoi, în perioada Renaşterii, grădinile botanice au fost organizate pe lângă şcoli şi universităţi, pentru studiul ştiinţelor naturale, pentru aclimatizarea speciilor exotice, iar mai nou pentru conservarea speciilor aflate pe cale de dispariţie.
Prin urmare, amenajarea parcului dendrologic al CNLR trebuie făcută cu multă grijă si profesionalism, pentru a păstra valoarea stiintifică a colectiei dendrologice, refăcându-se si „rozariul” (colectia de trandafiri), care din păcate a fost lăsat in paragină până a dispărut.
Având in vedere valoarea floristica a speciilor aduse si plantate cu migala de-a lungul anilor de către profesorul de biologie Livius Gubesch, Parcul Dendrologic al CNLR a fost declarat arie protejata înca din 1976, pe baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judetean fiind reconfirmată prin Hotărârea nr.3/1995. Prin urmare, grădina din jurul Colegiului National Liviu Rebreanu ar trebui să poarte numele de Parcul Dendrologic „Prof. Livius Gubesch”.
De asemenea, in fata clădirii CNLR ar trebui să stea alături bustul fostului director Georg Fischer, cel care a contribuit la construtia „Ginnaziului Evanghelic” cu mai bine de 100 de ani in urma, si bustul regretatului profesor Livius Gubesch, de care se leagă existenta Parcului Dendrologic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5