Primarul Năsăudului, Mircea Romocea: Limba românească, drapelul și imnul statului, simboluri care formează un tot unitar, păstrat cu sfințenie de toți cei care simt româneşte!
Ziua Imnului National al României - "Deșteaptă-te române!", simbol al unității Revoluției Române de la 1848 - este sărbătorită an de an la data de 29 iulie. La această dată, în anul 1848, ''Deșteaptă-te, române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Ştirbei Vodă.
''Deșteaptă-te, române!'' a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, ''Deşteaptă-te române!'' a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991, modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003 și legiferat prin Legea nr.99 din 26 mai 1998, pentru proclamarea Zilei imnului Naţional al României.
Poemul patriotic, scris de bistrițeanul Andrei Mureșanu și pus pe muzică de către compozitorul Anton Pann, a fost de natură să însuflețească adunările pașoptiștilor și ale generațiilor care au urmat.
Ziua de 29 iulie ne oferă plăcutul prilej de a cinsti simbolurile naționale: limba românească, drapelul și imnul statului, simboluri care formează un tot unitar, păstrat cu sfințenie de toți cei care simt românește !
La mulți ani,România ! La muți ani, români !
Primarul orașului Năsăud,
Mircea Romocea
Citiţi şi:
- Primarul Mircea Romocea: Să cinstim simbolurile naționale: limba română, drapelul și imnul statului
- Ioan Turc: Imnul ''Deşteaptă-te române!'' e considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului
- Imnul Naţional şi lichelele
- Deputatul Robert Sighiartău: De Ziua Imnului Național să ne învățăm copiii și generațiile care vin că simbolurile naționale trebuie respectate și asumate!
- Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită în Piaţa Centrală
Adaugă comentariu nou